Economist Türkiye’nin Efrîn üzerinden mülteci pazarlığını yazdı

İngiltere’de yayınlanan haftalık The Economist dergisinde yer alan yorumda, Türkiye’nin Efrîn’den sonra Rojava’nın diğer bölgelerini de işgal niyetine dikkat çekiliyor.

Derginin İstanbul menşeli haberinde, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sanki Efrîn’de tüm dünyayla savaşmış gibi abartılı sözlerine yer verilirken, birçok ülkeden gelen eleştirilere de kulak asmadığı hatırlatıldı. Yorumda, “Erdoğan, ‘bir tek sivilin bile burnunu kanatmadık’ diyor” denildi.

MİNBİC ÇÖZÜM VEYA ALEVLENME NOKTASI OLABİLİR!

Türkiye’nin Minbic ve Rojava’nın Fırat’ın doğusunda kalan kantonlarına ilişkin tehditlerine yer verilen haber yorumda, ancak buradaki Amerikan askeri varlığının ‘büyük bir sorun’ olduğunun altı çizildi. Minbic’in bir çözüm ya da ‘alevlenme noktası’ olabileceğine dikkat çekilen haber yorumda, YPG’nin buranın güvenliği için oldukça önemli görüldüğü kaydedildi.

İDLİB’DEN KAÇACAK MÜLTECİLER EFRİN’E Mİ GETİRİLECEK?

The Economist’teki haberde dikkat çeken bir diğer nokta ise, Erdoğan’ın ‘Efrîn’i esas sahiplerine verme’ iddiasının pratikte nasıl gerçekleşebileceği üzerine oldu. Bununla halen Türkiye’deki 3,4 milyon kadar Suriyeli mülteciden bir kısmının Efrîn’e gönderileceğinin anlaşılabileceği kaydedilirken, Esad rejiminin operasyonları nedeniyle İdlib’den gelecek mültecilerin de Efrîn’e getirilebileceği endişesinin olduğu ifade edildi.

‘TÜRKİYE EFRİN’İ KİRLİ MÜLTECİ ŞANTAJINDA KULLANACAK’ İMASI

Doğu Guta’da Şam rejimiyle Rusya’nın operasyonlarında katliamların yaşandığı ve göçün olduğu hatırlatılan The Economist haberinde, benzer bir durumun yakın dönemde İdlib’e saldırılması halinde de yaşanacağı savunuldu. Derginin haberinde Kadir Has Üniversitesi’nden Ahmet Han’ın Türkiye’nin rejimin operasyonları ve oluşacak mülteci göçü üzerinden yaptığı kirli hesaplara dair sözleri de paylaşıldı.

Ahmet Han, “(Olası İdlib operasyonunun) yol açacağı mülteci göçü, Türk yöneticilerin Türkiye dışında pazarlık etmeyi tercih edecekleri birşeydir” diye konuştu. Haberin sonunda, “Efrîn, (Türklere) tam da bunu yapmak için bir fırsat sunuyor” yorumu yapıldı.