ÖSO Efrîn’de bir doktoru katletti, halk sokaklara döküldü

Türkiye’nin himayesindeki ÖSO çeteleri Efrîn’de bir doktoru katletti. Kent sakinleri, sokaklara çıkarak tepkisini dile getirirken, çeteler bir kez daha saldırdı ve bir kadın hayatını kaybetti.

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de işlediği suçlar, halkı isyan ettirdi. ÖSO çeteleri Çarşamba sabahı, Sami El Ferec adlı bir doktor evinden çıkarmak istedi. Bunu kabul etmeyen doktor, çeteler tarafından katledildi. Bu infaz kısa sürede tüm Efrîn’de duyuldu. Doktorun evinin önüne gelen Efrînliler çetelere tepki gösterdi.

“Katil çeteleri istemiyoruz” şeklinde slogan atan kent sakinleri, doktorun cenazesini evden aldı. Cenazeyle yürüyüşe geçen kitleye çeteler silahla saldırdı. Bir kadın hayatını kaybetti, bir çok kişi yaralandı. Saldırıya rağmen kitle sokakları terk etmezken, çeteler kent merkezinden uzaklaşmak zorunda kaldı.

Türk devleti, bölgede çeteleri ile birlikte sistematik bir şekilde savaş suçları işliyor. Türk güçleri 20 Ocak’ta işgal saldırılarını başlattı. 18 Mart’ta ise çetelerle birlikte kent merkezine girdi. İşgal saldırılarının başından bu yana yüzlerce sivil katledildi, yüzlercesi kaçırıldı. Sivillere ait evler yağmalandı, bombalandı ve mallarına el konuldu. Çok sayıda tarihi mekan da bu vahşetin kurbanı oldu. Hemen her gün insanların alıkonulduğu, işkence gördüğü ya da mallarına el konulduğu yönünde haberler geliyor.  İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW de kısa bir süre önce yayınladığı raporda Efrîn’de Türkiye destekli grupların Kürt sivillere ait özel mülklere el koyduğu ve yağmaladığını bildirdi.