Efrîn’de demografik yapının değiştirilmesine tepki

Efrîn Bölgesi Yerel Yönetimler Komitesi, uluslararası toplumu işgalci Efrîn’de uygulanan işgal politikalarına karşı sessiz kalmaktan vazgeçmeye çağıran, Efrîn’in özgürleştirilmesi için birliğe ve direnişi sürdürmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Efrîn Bölgesi Yerel Yönetimler Komitesi ve Efrîn Bölgesi Belediyeleri Şehba Kantonun Til Sosin köyündeki Önder Öcalan parkında bir araya gelerek Türk devletinin Efrîn’deki demografik yapıyı değiştirmesini basın açıklaması ile protesto etti.

Açıklamada Türk devletinin Katar ve Kuveyt’in desteği ile bölgenin demografik yapısını değiştirdiğini ifade edilerek şunlar kaydedildi: “Türk devleti Efrîn’deki insanları göçe maruz bırakıp, kalanları da kaçırdıktan sonra onların yerine çeteleri ve ailelerini yerleştirdi” dedi.

Açıklamada, Efrîn’de işlenen suçların uluslararası hukuk örgütleri tarafından raporlarla belgelendiğini ancak buna rağmen herkesin sessiz kalmaya devam ettiği ifade edildi.

Türk devletinin Efrîn’deki asıl amacının bölgenin kimliğini yansıtan Suriyeli Kürtleri tecrit altına almak olduğu belirtilen açıklamada, “Efrîn’de tarihi, kültürel ve kutsal mekanlar talan ediliyor. Tarih yok edilmek isteniyor. Bununla birlikte Türk parası, Türkçe dili dayatılıyor, Türk bayrakları asılıyor, köy ve kent isimleri değiştiriliyor. Bölgenin kendi halkını göçe maruz bırakılıp Arap ve Türkmen çete aileleri yerleştiriliyor. Bölgedeki yurttaşları kaçırıp fidye dayatıyor, kadınlara karşı her türlü suç işleniyor” denildi.

Şehba’daki kamplarda zor şartlarda yaşayan 150 bin Efrîn’e dikkat çekilen açıklamada, göçmenlerin topraklarına geri dönmek istediğine vurgu yapılarak, uluslararası toplumun, özellikle de garantör Rusya ve Şam hükümeti Türk devletinin suçlarına karşı sessiz kalması kınandı.

Açıklamanın sonunda tüm dünya devletlerine ve barış isteyen güçlere Efrîn’de demografik yapının değiştirilmesine dönük suçlara karşı sessizlikten çıkma çağrısı yapıldı. Ayrıca göçmenlere Efrîn’in özgürleştirilmesi için direniş yolundan ayrılamama ve birlik olma çağrısı yapıldı.