Efrîn’de etnik temizlik: Kürt nüfusu yüzde 18’e düşürüldü

Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Türk işgalindeki Efrîn’de son iki yıl içerisinde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Buna göre Kürtler etnik temizliğe maruz kalarak, kentteki nüfusu yüzde 18’e düşürüldü.

Mart 2018’de işgal edilen Efrîn’de son iki yılda yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir rapor açıklandı.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Şehba Kantonunda bulunan Serdem Kampı’nda kitlesel bir basın açıklaması ile ihlalleri duyurdu.

300 BİN KİŞİ YERLERİNDEN EDİLDİ

Raporu okuyan Efrîn İnsan Hakları Örgütü üyesi Heyhan Ali, 300 binden fazla kişinin saldırılar nedeniyle Şehba ve Suriye’nin diğer yerlerine göç ettiğini kaydetti.

Ali, Efrîn’in işgal edilmesinden bu yana Kürt nüfusun oranı Efrîn’de yüzde 18’e kadar düştüğünü vurguladı.

Kentte demografik yapının değiştirildiğini kaydeden Ali, İdlib ve diğer bölgelerden getirilen çete ailelerinin Efrîn’e yerleştirildiğini sözlerine ekledi.

TÜRKLEŞTİRİLİYOR

Türkleştirme politikalarının hızla devam ettiğini ifade eden Ali, şu bilgileri verdi:

“Newroz Kavşağı’nın ismi Selahattin Kavşağı olarak, Wetenî Kavşağı’nın ismi 18 Mart Kavşağı olarak, Demirci Kawa Kavşağı’nın ismi de Zeytin Dalı Kavşağı olarak değiştirildi. Bunun yanında Qestel Miqdad köyünün ismi Selçuk Obası olarak, Kotana köyünün ismi Zafir Obası ve Kurzêlê köyünün ismi de Cafer Obası olarak değiştirildi. Okullarda dersler Türkçe olarak veriliyor. Stratejik tüm yerlerin isimleri Osmanlıca kelimelerle değiştirildi. Okullarda Türk kültürünü temsil eden kıyafetler öğrencilere giydiriliyor. Avrîn Hastanesi’nin ismi tabelada Türkçe olarak yazıldı. Birçok merkeze Erdoğan’ın fotoğrafları asıldı.”

6 BİN 200 SİVİL KAÇIRILDI

Kent sakinlerine zorla Türkçe kimlik dayatıldığını belirten Ali, Efrîn’de şu ana kadar 6 bin 200 sivilin kaçırıldığını bunların 3 bin 400’ünün akıbetinin henüz bilinmediğini söyledi.

Ali, kadınlara yönelik hak ihlallerinin tavan yaptığını da kaydederken, 61 taciz olayının belgelendiğini açıkladı.

Kadınlar arasında artan intihar vakalarına dikkat çeken Ali, çetelerin saldırılarına maruz kalan 3 kadının intihar ettiğini vurguladı.

553 SİVİL KATLEDİLDİ

Aynı raporda Türk devleti ve çeteleri tarafından doğrudan hedef alınarak 553 sivilin katledildiği belirtildi. Bunların 55’inin işkence edilerek öldürüldüğünün altı çizildi.

200 BİNDEN FAZLA ZEYTİN AĞACI KESİLDİ

Raporda sadece siviller ve malları değil, aynı zamanda doğa, tarih ve kutsal mekanların da sistematik saldırı altında olduğuna dikkat çekildi.

Ali, “200 binden fazla zeytin ağacı kesildi. 11 bin hektar tarım arazisi ateşe verildi. Efrîn’in yeşil doğası çöle dönüştürüldü. Efrîn’den çıkarılan keresteler Türkiye’ye kaçırıldı” dedi.

75 TARİHİ MEKAN TALAN EDİLDİ

Raporda ayrıca şu ifadeler yer aldı: “75 tarihi mekan Türk devleti ve çeteleri tarafından talan edildi. Çıkarılan onlarca mozaik tablo kaçırıldı. Çeşitli dini gruplar tarafından kutsal sayılan 15’ten fazla mezar tahrip edildi.”

BM, UNİCEF ve UNESCO gibi insan hakları örgütlerine çağrı yapan Ali, ahlaki ve insani görevlerini yerine getirmelerini istedi.

Tüm ihlallerin bu kurumların gözünün önünde gerçekleştiğini ifade eden Ali, Türk devleti ve çetelerinin Suriye topraklarından çıkarılması çağrısında bulundu.