Efrîn’de savaş suçları: 8 sivil daha kaçırıldı

İşgalci Türk devleti, Efrîn’de en az 8 sivili daha kaçırdı. İşgal saldırılarının başından bu yana binlerce sivil aynı akıbete maruz kaldı. Yaklaşık iki yılda en az 227 sivil katledildi.

Alınan bilgilere göre işgal altındaki Efrîn’in Şiyê ilçesinde Ankara rejimine bağlı El Weqas çeteleri, 9 Kasım’da Enqelê ve Senarê köylerinde İbrahim Ebdo ve Zekeriya Mihemed adlı sivilleri kaçırdı.

Kaçırılan her bir sivil için ailelerinden 3 milyon Suriye lirası para istendiği belirtiliyor. Bu suç örgütlerinin sivillere ait traktörleri de çaldığı bildirildi.

Şêrawa ilçesinin Kebaşîn köyünde de Türk devletine bağlı Feyleq El Şam çetelerinin 12 Kasım günü İsmail Cimo Heyder, Hisên Ebdo Mihemed, Xesan Lûeyî İso, Dahêr Silêman Ebid ve Mihemed Ebdilqadir Hındî adlı sivilleri kaçırdığı bildirildi.

Yerel kaynaklara göre, kaçırılan bu siviller Şêrawa’nın Iskan köyündeki bir zindana götürüldü.

12 Kasım günü de işgalci Türk devletinin çeteleri Efrîn kent merkezindeki iş yerinden Ferhad Şêx Ebdî adlı kişiyi kaçırdı. Akıbeti bilinmiyor.

İşgal saldırılarının başladığı 2018 yılı başından bu yana binlerce kişi kaçırıldı. Bunlardan bir çoğu için fidye istenirken, sistematik bir şekilde işkence uygulandı ve çok sayıda kişi vahşice infaz edildi.

Alıkoyma saldırılarının yanısıra hafta içerisinde Türk devletinin oluşturduğu Sultan Murad çeteleri, Bilbilê ilçesine bağlı Qeregul köyündeki Til Midewir mezarlığındaki mezarları yıktı, alandaki tüm ağaçları kesti.

YAKLAŞIK İKİ YILDIR SÜREN İŞGAL VE YAĞMA

Efrîn, Türk devleti ve çetelerinin işgali altında bulunuyor. Türk devletinin 20 Ocak 2018'de Efrîn’e yönelik başlattığı saldırılar ve 18 Mart'ta kentin işgaliyle sonuçlanmıştı. İşgal saldırılarından bu yana bölgede sistematik bir şekilde savaş suçları işleniyor. Hemen her gün yerli halka ait mallara el konulması, sivillerin fidye için kaçırılması, işkence veya infazlara konu olması gibi ağır suçlar işleniyor.

OCAK 2018’DEN BERİ EN AZ 227 SİVİL KATLEDİLDİ

Efrîn İnsan Hakları Örgütü verilerine göre, Türk devletinin işgal saldırılarına başladığı 20 Ocak 2018’den bu yana Efrîn'de 167’si yetişkin erkek, 28’i kadın ve 32’si çocuk olmak üzere en az 227 sivil katledildi; 87’si çocuk, 638 sivil de yaralandı. Ayrıca işgalciler, Efrîn’de 70 yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu 15 bin zeytin ağacını da kesti. 15 bin ardıç ve 10 bin greyfurt ağacı da işgalcilerce talan edildi. İnsan hakları örgütü, 3 ila 5 milyon ağacın işgalciler tarafından talan edildiğini belirtiyor.