Türk devleti Efrîn’in zeytinlerine el koyuyor

Efrîn’i işgal edip yağma ve talanını sürdüren Türk devleti, Efrîn zeytinlerini Cindirês’ten açtığı kapı üzerinden Hatay’a geçirerek, Avrupa’ya pazarlamaya hazırlanıyor.

Türk devleti, Efrîn’deki çeteleri, hem ellerindeki zeytinlikleri kurduğu ’meclis’e devretmeye hem de ’meclis’i korumaya ’ikna’ etti. Böylece 60 milyon dolar gelir beklenen zeytinler Hatay’a getirilip işlenecek.

Güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre; Türk devleti ile ’ÖSO’ etiketi altındaki çeteler arasında yaklaşık 10 gün önce Efrîn’de bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, bir Türk subayı başkanlığındaki heyet ile çete başıları katıldı. Türk heyeti, zeytinliklerin Türkiye tarafından kurulan ‚meclis’e devredilmesini istedi.

Bu yıl Efrîn’de yaklaşık 80 bin ton civarında zeytin toplanması bekleniyor. Türk heyeti, toplanan zeytinin sadece yüzde 10 gibi bir oranını Efrîn’de bırakmayı taahhüt etti.

GÖRÜŞMENİN ARDINDAN ANLAŞMA

Bu görüşme doğrultusunda geçtiğimiz günlerde çete başıları, ‘meclis’ temsilcileri, MİT ve İHH temsilcilerinin katılımıyla bir anlaşma metni imzalandı. Bu anlaşmaya göre;

* Efrîn’de işgalden dolayı şehri terk etmek zorunda kalan halkın zeytinlikliklerini işletme görevi, çeteler tarafından ’meclis’e devredilecek.

* Bu zeytinlikleri işleten ’meclis’ üyelerini YPG, YPJ ve Zeytin’in Gazabı Eylem Odası savaşçılarının geliştireceği eylemlerden korumak için çeteler görev yapacak.

* ’Meclis’ şu anda Efrîn’de olan yüzde 10-15 diyebileceğimiz kesimden para toplayarak çetelere 15 Şubat 2019’a kadar 22 milyon verecek.

* Efrîn’de kalan ve zeytinlikleri olan halktan ’meclis’ tarafından ’vergi’ alınacak, çeteler de yardımcı olacak.

* Zeytin işini denetlemek için bir komite kurulacak ve bu komite birer MİT, çeteler ve İHH temsilcisinden oluşacak.

CİNDİRÊS’TE KAPI AÇILACAK

Türk devleti, Efrîn Cindirês ilçesinde özel olarak zeytin işi için yeni bir kapı açıyor, bir süre sonra bu kapıyı diğer ticari işlerinde de kullanmayı planlıyor.

Efrîn’de meclisler yoluyla bir merkezde toplanacak zeytin Türkiye’ye götürüldükten sonra Hatay’daki zeytin fabrikalarında işlenecek. Hatay’da işlendikten sonra ise Avrupa’ya pazarlanacak. Sadece bu rekolteden hedeflediği ise 60 milyon dolar gelir.

FABRİKALAR DA TALAN EDİLDİ

Efrîn’de bulunan 180 civarındaki zeytin fabrikasının büyük bir bölümü işgalle birlikte çeteler tarafından yağmalanmış, içindeki araçlar sökülerek Türkiye’ye götürülmüştü. Kalanlar da “PKK’ye ait” denilerek aynı akıbete uğratıldı.