Efrînli çocuklara psikolojik destek

Türk devletinin işgali sonrası Efrîn'den göç etmek zorunda kalan çocukların yaşadıkları zorlukları atlatmaları için 7 ay önce kurulan komitenin üyeleri çeşitli etkinliklerle çocuklara psikolojik destek sunuyor.

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin 20 Ocak 2018 yılında başlattığı saldırıların ardından Efrîn'in işgal edilmesi ile Şehba bölgesine geçmek zorunda kalan halk zor şartlar altında yaşamlarını sürdürüyor. Efrîn'de yaşanan savaştan en çok etkilenenlerin başında ise çocuklar geliyor. Demokratik Toplum Eğitim Komitesi (KPC-D), Saziya Kar û Barê Civakî ve Heyva Sor a Kurdistan gibi kurumlardan oluşan bir komite çocuklara psikolojik destek sunmak için anne ve çocuk eğitimi üzerine çalışmalar başlattı. Komite üyeleri Kampları ve evleri gezerek çalışmalarını yürüten komite üyelerinden Egîd Xelil, yürüttükleri çalışmalara ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu.

Savaşta çocukların bir çok ölüme şahit olduğunu ve bu yüzden psikolojik sorunlar yaşadıklarına dikkat çeken Xelil, "Bundan dolayı bizler de çocuklara destek olmak amacıyla bir komite kurma ihtiyacı hissettik. Tiyatro ve seminerlerle çocukların normal yaşamlarına dönmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Zaten bu komite 7 ay önce oluşturuldu. 7 aydır çeşitli seminer ve etkinlikler düzenledik. Çocuklar için yarışmalar ve tiyatro gösterileri başta olmak üzere bugüne kadar 8 seminer düzenledik. Etkinliklerimiz Şehba kampında sürüyor kısa zaman sonra bu amaçla köyleri de gezeceğiz. Çocuklar başta etkinliklere katılmakta çekiniyorlardı. Fakat bir kaç etkinlikten sonra sonuç aldık ve çocuklar yavaş yavaş bize alıştı" dedi.

ANNELER YAŞADIKLARI SIKINTILARI ÇOCUKLARINA YANSITIYORLARDI

Komitede yer alan Heyva Sor a Kurdistan temsilcilerinden Rêber, tiyatro gösterilerinden sonra çocukların çok eğlendiklerini belirtti. Efrînli çocukların çocukluklarına geri dönmeleri ve moralli olmaları için bütün güçleri ile çalıştıklarını kaydeden Rêber, "Kurban Bayramı'nda ve yılbaşında şarkı söyleme, yarışma, tiyatro, palyaço gösteriler ve farklı etkinlikler düzenledik. Geçtiğimiz günlerde köylere de giderek camilerde ve dükkanlarda kalmak zorunda olan çocuklar için de bir etkinlik düzenledik. Bundan sonraki süreçte de seminerlerimiz devam edecek" diye konuştu.

Psikolojik destek veren üyelerden biri olan Hevin Şemiyo da Efrîn'in işgal edilmesinin ardından Şêrewa ve Şehba'ya geçerek annelere çocukları ile nasıl ilişkilenmeleri gerektiği konusunda yardımcı olduklarını belirtti. İlk eğitimlerini psikolojik rahatsızlık üzerine verdiklerini söyleyen Hevin Şemiyo, "Bu komite oluşturulmadan önce anneler genellikle yaşadıkları sıkıntıları çocuklarına yansıtıyorlardı. Fakat eğitimden sonra annelerde bir değişim görüldü" şeklinde konuştu. Uluslararası devletlere çağrıda bulunan 3 komite üyesi, savaştan kaçmak zorunda kalan çocuklara destek istedi.