Efrînli göçmenler: Şehba 'güvenli bölge' ilan edilmeli

Türk devletinin işgal saldırıları sonrası evlerini terk eden Efrînliler, Şehba bölgesinde zor şartlar ve Türk devletinin tehditlerine rağmen topraklarını terk etmek istemiyor. Göçmenler, Şehba'nın güvenli bölge ilan edilmesini istiyor.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı El Kaide, DAİŞ ve El Nusra çetelerinin Efrîn'e yönelik işgal saldırıları sonrası Şehba bölgesine göç etmek zorunda kalan Efrîn halkı, tüm zorluklara rağmen direnişini sürdürüyor. 150 ile 200 bin arasında Efrînlinin göç ettiği Şehba bölgesinde birçok yurttaş, yıkıntı evlerde yaşıyor. Şehba'nın Ûm El Xoş köyünde yıkıntı bir evin enkazları altında çocuklarıyla birlikte yaşayanlardan biri de Nazli Nebo.

YIKINTILAR İÇİNDE BİR AİLE

 

 

Suriye iç savaşının başlamasıyla 4 yıl Halep'te savaşta kalan ve daha sonra Efrîn'in Bilbilê ilçesine bağlı Şêxûrzê köyüne gelerek burada kendilerine bir yaşam kurduklarını söyleyen Nazlı Nebo, Türk işgal saldırılarının başlamasıyla önce Efrîn'e daha sonra da Ûm El Xoş köyünde göç etmiş. Çocukları ve ailesiyle birlikte yıkıntı bir evde yaşayan ve bizi görür görmez zafer işareti yapan Nazlî Nebo'nun barındığı eve, yıkılmış bir duvarın altından geçerek giriyoruz.

DAİŞ savaşı sırasında yıkıldığını öğrendiğimiz eve girdiğimizde evin büyük salonundaki ocağın üzerinde bir tencere ve çocuklarıyla birlikte ocağın başında toplanmış halde görüyoruz, Nazli Nebo'yu. Yıkıntı evin bir odası sağlam ve salonda sadece bir hasır, bir döşek ve birkaç battaniye var. 6'sı çocuk 10 nüfusun bu kadar eşyası var. Bu arada çocuklar ise harabe halindeki evin yıkıntıları arasına koşuşturuyor.

Türk devletinin işgal saldırılarında Şêxurzê'deki evlerinin yerle bir edildiğini belirten Nazli Nebo, böylece göç yollarına düştüklerini dile getiriyor. Hayvanlarına da çetelerce el konulduğunu belirten Nazli Nebo, kimseye boyun eğmediklerini ve onurlu bir şekilde yaşamaya ve direnmeye devam edeceklerini vurguluyor.

OKULLAR DA DOLU

Ûm El Xoş köyü okuluna vardığımızda Efrîn'in Raco ve Cindirês ilçelerinden göç etmiş olan çok sayıda Kürt ve Arap ailenin bir arada yaşadıklarına tanıklık ediyoruz. Çocukların Kürtçe ve Arapça seslerinin birbirine karıştığı okulun sıra ve masaları koridorlara çıkarılmış ve her bir sınıfı birkaç aile paylaşıyor. Buradaki tablo da diğer yerlerden farklı değil. Yerlere serilmiş bir hasır, birkaç battaniye ve köşede bir ocak...

TÜRK DEVLETİ TÜM EFRÎNLİLERİ HEDEF ALDI

Burada ise kameralarımıza konuşan 60'lı yaşlardaki Şaban Hesen isimli Arap yurttaş ise Türk devletinin tüm Efrînlileri hedef aldığını belirterek, göç etmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Şaban Hesen göç ettikten sonra Ûm El Xoş köyü komününün kendilerine bu yeri açtığını ve ihtiyaçlarını belli oranda karşılamaya çalıştığını söylüyor. Türk devletini topraklarına göz koyduğunu dile getiren Hesen, "Erdoğan bizden toprağımızı istiyor. Ama bizler bunu kabul etmeyeceğiz" diyor. Şaban Hesen, Türk devletinin tehditinin devam ettiğini belirterek Şehba'nın güvenli bölge ilan edilmesini istiyor.

EFRÎNLİLERE EV SAHİPLİĞİ

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin elinde bulunan Marê kasabasının hemen karşısında bulunan Ûm El Xoş köyü ile çeteler arasındaki mesafe 500-600 metre kadar. Bölgeyi iyi tanıyan gazeteci Nûrî Ednan, 2 yıl önce Ûm El Xoş'ta DAİŞ çeteleri ile şiddetli çatışmaların yaşandığını hatırlatarak, şimdi ise Türk devleti ve ona bağlı çetelerin saldırılarından göç etmek zorunda kalan Efrînlilere ev sahipliği yaptığını belirtiyor.

GÜVENLİ BÖLGE İLAN EDİLMELİ

Ednan, Türk devleti ve çetelerinin saldırılarının Ûm El Xoş üzerinde sürekli olduğunu ve Efrîn'den göç etmek zorunda kalan yurttaşların köyün bazı bölgelerinde çetelerin menziline girdikları için buraları kullanmadığını ifade ediyor. Ancak her şeye rağmen halkın Efrîn'den uzaklaşmadığını söyleyen Nûrî Ednan, bölgeye göç eden Efrînliler için güvenceye alınmış bölgelerin kurulması gerektiğini söylüyor.