Ekad: Türk işgali sonlanana kadar direnişten başka seçenek yok

Türk devletinin bölgeye dönük saldırılarının İskenderun işgal planının devamı olduğunu söyleyen Süryani Askeri Meclisi komutanlarından Xabûr Ekad, “İşgal saldırılarına karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Türk devletinin 9 Ekim 2019’da Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarının bölgedeki halkların birliğini bozmayı hedeflediğini söyleyen Süryani Askeri Meclisi komutanlarından Xabûr Ekad, işgal saldırılarına karşı direnişin süreceği mesajını verdi.

ANF’ye konuşan Süryani Askeri Meclisi komutanlarından Xabûr Ekad, işgalci Türk devleti ve çetelerinin Til Temir ve çevresine dönük saldırıları ile bölgede işlediği suçları değerlendirdi.

Til Temir ve çevresinde Kürt, Arap, Süryani, Asuri ve Ermeni halklarının birlik ve huzur içerisinde yaşadığını söyleyen Ekad, “Halkımız, Demokratik Ulus projesi kapsamında birlik içerisinde kardeşçe yaşıyor. Türk devleti bölgedeki halk birliğini bozmak ve halklar arasında fitne yayarak karışıklık çıkarmak için bölgeye saldırıyor. Halkımız bu saldırılar karşısında durarak Türk devlet çetelerinin planlarını boşa çıkaracaktır” dedi.

TÜRK DEVLETİ AĞIR KAYIPLAR VERDİ

Türk devletinin sözde yapılan ‘ateşkes mutabakatını’ (17 Ekim ABD-Türkiye, 22 Ekim Rusya, Türkiye) ihlal etmeye devam ettiğine işaret eden Ekad şunları kaydetti: “Türk devleti son dönemlerde Til Temir’in köyleri ile Zirgan bölgesine dönük saldırılarını arttırdı. Türk devleti bize saldırıyor, bölgeyi bombalıyor. Bölgede bulunan güçler Türk devletinin saldırılarına anında karşılık vererek saldırıları kırdı. Çıkan çatışmalarda Türk devletinin ağır kayıpları oldu. Türk devletinin saldırıları bölgede büyük tedirginlik oluşturuyor.”

Türk devlet çetelerinin bölgede sivillere dönük kaçırma, hırsızlık ve talan gibi her türlü suçu işlediğini belirten Ekad, Türk işgal saldırılarının durması, işgalin sonlanması, Türk devletinin işlediği suçlardan yargılanması ve halkın kendi topraklarına dönmesi için gerekli olanakların oluşması için uluslararası kamuoyuna çağrı yaptı.

‘SALDIRILAR İSKENDERUN PLANININ DEVAMIDIR’

Türk devletinin bu saldırı ve planlarıyla Osmanlı imparatorluğunu canlandırmak istediğine işaret eden Ekad, “Halkımızı ve topraklarımızı korumak meşru hakkımızdır. Dışardan gelip topraklarımızı işgal etmeye çalışanlar teröristtir. Türk devletinin bu planları İskenderun planının devamıdır. Türk devleti Kuzey Suriye’yi Suriye’den kopartarak sınırlarını genişletmeyi amaçlıyor. Kuzey ve Doğu Suriye’yi de Efrîn, Bab, Cerablus ve İdlib gibi yapmak istiyor. Suriye’ye bağlı bölgeleri Türkiye topraklarına dahil etmeyi, topraklarımızı Türk bölgesi yapmayı hedefliyor. Bölgede demografik değişim yapılıyor, bölge halkı çıkartılırken dışardan getirilen şahıslar bölgeye yerleştiriliyor” diye konuştu.

TÜRK İŞGALİ SONA ERENE KADAR DİRENİŞ SÜRECEK

Bölgede Türk işgalinin sonlanması ile halkın eski huzuruna kavuşması için bölge halkıyla ortak mücadele yürüttüklerine vurgu yapan Süryani Askeri Meclisi Komutanlarından Xabûr Ekad, şunları belirtti:

“İşgal edilen bölgelerin özgürleştirilmesi için halkla birlikte mücadele yürütüyoruz. Halkımız kendi topraklarına dönene kadar mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz. Büyük emekler verilerek özgürleştiren bu toprakların işgal edilmesine izin vermeyeceğiz. Halkımızı kentlerine dönmesi ve işgalcilerin bölgeden çıkartılması için kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Direniş dışında hiçbir seçeneği kabul etmiyoruz.”