El Bab’da işgalci polisler arasında çatışma

Şehba’nın Türk devleti ve çetelerinin işgali altında olan El Bab kentinde askeri polis ve medeni polis arasında çatışmalar yaşanıyor.

Bu gece saatlerinde El Bab’da Türk devletine bağlı askeri polis (şirta leşkeri) ve medeni polis (şirta medeni) arasında çatışmalar yaşandı. Yaşanan çatışmaların askeri polisin medeni polisten 2 kişiyi tutuklaması ve medeni polisin buna karşı çıkması olduğu belirtiliyor. Yerel kaynaklar çatışmada ölü ve yaralıların olduğunu belirtiyor.

Yerel kaynaklar bölgede gerginliğin devam ettiğini kaydediyorlar.

Askeri polis Türk devletinin önce işgal ettiği Şehba şehirleri ardından da Efrîn’de kurduğu Türkiye’de olmayan bir polis örgütlenmesi. Şehba’nın işgal altındaki alanlarında ve Efrîn’de hem işgale karşı direnişçilerin geliştirdiği eylemleri durdurmak, YPG, YPJ güçlerine karşı operasyona çıkmak ve çeteler arası çatışmalara müdahale etmek amacıyla kurulan ve özel yetkilerle donatılan askeri polis çete gruplarından oluşturulmuş durumda.

İşleyiş ve talimatları Türk ordusundan “Milli Ordu” çete koalisyonuna, “Milli Ordu”dan da askeri polis şeklinde yürütülüyor. Askeri polis adı verilen işgalci mekanizmada yine ağırlıkta Türk devletinin en güvendiği Türkmen çete grupları Hamzat ve Sultan Murat ağırlığı oluşturuyor.

Medeni Polis ise Türkiye’deki sivil polis değil normal polis teşkilatına bağlı ve işgal altındaki alanlarda Türk devletinin kurduğu işgalci meclislere bağlı ve daha çok asayiş işlerinden sorumlu.

Kaynaklar Türk devletinin yerel işbirlikçilerden oluşturulan medeni polisin “Askeri polis” adı verilen çete örgütlenmesinin müdahalelerinden dolayı işlevsiz olduğunu belirtiyorlar ve her iki güç arasında birçok defa talan kavgasının yaşandığını söylüyor.