Engellere rağmen Amed’e ulaşan HDP’li vekiller polis ablukasında

Türk polisi, "100. Gününde Leyla'ya, Tecridi Kırmaya" sloganıyla 15 kentte başlatılan yürüyüşün ardından Amed’e ulaşan HDP’li vekilleri ablukaya aldı. Bir vekil polis saldırısı sonucu yaralandı.

15 kentten yola çıkan HDP’liler, Leyla Güven’in açlık grevinin 100’üncü gününde Amed’e ulaştı. Bu yürüyüşler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı açlık grevi yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e destek amacıyla yapıldı.

HDP’liler, "100. Gününde Leyla'ya, Tecridi Kırmaya" sloganıyla Hakkari, Van, Kars, Iğdır, Bitlis, Ağrı, Muş, Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Dersim, Bingöl, Antep ve Urfa kentlerinden hareketle yedi koldan yürüyüşe başlamıştı.

Yürüyüşlerde yer alanlar şöyle: HDP milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz, Ebru Günay, Pero Dündar, Tuma Çelik, Sıddık Taş, Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Necdet İpekyüz, Saliha Aydeniz, Sait Dede, Habib Eksik, Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Tayyip Temel, Abdullah Koç, Dilan Dirayet Taşdemir, Şevin Coşkun, Mensur İşık, Erdal Aydemir, Kemal Bülbül, Alican Önlü, Mahmut Toğrul, Ayşe Sürücü ve Nusrettin Maçin.

HDP’liler yürüyüşlerin başından bu yana polis ve hükümetin baskı ve tehditlerine maruz kalıyor. HDP’liler tüm engellere rağmen Amed’e ulaştılar. Eylemin, Leyla Güven’in evinin önünde bir açıklama ile sonlandırılması planlanıyordu. Ancak Güven’in merkez Bağlar ilçesinde bulunan evine giden yollar, Perşembe akşamından itibaren bariyerle kapatıldı. Çevre illerden yapılan polis takviyesi ile HDP ve DBP binalar ile kentin birçok noktasına polisler ve TOMA araçları konumlandırıldı.

Milletvekillerinin partililerce karşılandığı 500 Evler, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 450 Evler ve İlçe Otogarı kavşakları da, rejim polisleri tarafından ablukaya alındı.

Vekiller, Güven’in evine doğru yürümeye hazırlandığı sırada HDP’lilerin yanına gelen polis amirleri, valiliğin kararı doğrultusunda yürüyüşe izin vermeyeceklerini bildirdiler. HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, polis amirine yürüyüşün yasal olarak engellenemeyeceğini ve engellenmesi halinde anayasal suç işleneceği tepkisinde bulundu. Tartışmalar üzerine polis yetkilileri Leyla Güven’in evine ancak araçlarla gidilmesi durumunda izin vereceklerini söyledi.

450 Evler Kavşağı’ndan Kayapınar ilçesinde özel bir hastanenin önüne geçen bir grup HDP milletvekili, burada polis kuşatmasına alındı. HDP Amed Milletvekili Saliha Aydeniz’in polisler tarafından itilmesi nedeniyle yere düşerek yaralandı.

Aydeniz, burada bir tekerlekli sandalyeye konularak hastaneye kaldırıldı. Aydeniz’in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Hastanenin bahçesindeki diğer milletvekilleri, polisin fiziki saldırısına “Leyla Güven onurumuzdur” sloganları ile tepki gösterdi.

HDP’li milletvekillerinin yürüyüşünü takip etmeye çalışan basın mensupları da polis tarafından engelleniyor.