Erdoğan’ın İdlib çeteleri Efrîn’e yerleştiriliyor

Türk rejimi, İdlib’den işgal altındaki Efrîn’e çete transferi yaptı. Yerel kaynaklar binlerce çete mensubunun işgal bölgesine yerleştirildiğini belirtiyor.

ANHA’nın Efrîn’in Bilbilê ilçesindeki kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Kuzey Kartalları ve Sultan Murad çete gruplarına mensup 800 aile İdlib’den, Bilbilê ilçe merkezi ile Bêlan, Qurnê, Hiyame, Seriya, Bîkê, Qestelê Xidirya ve Hesen Dêra köylerine yerleştirildi.

Efrîn kent merkezi ve diğer ilçelere de İdlib’den getirilen çete ailelerinin yerleştirildiği bildirildi.

İlk bilgilere göre Efrîn kent merkezine bağlı Tirindê köyüne 55, Istêr köyüne 2, Eyndarê köyüne 240, Kifêrê köyüne 85, Coqê köyüne 24, Babilêtê köyüne 62, Til Tewîl köyüne 45 çete ailesi taşındı.

Bununla birlikte Şêrawa ilçesine bağlı Birc Heyder köyüne 86, Îska köyüne 66, Basûtê köyüne 38 ve Cindirês ilçesine bağlı Kefer Zêtê köyüne ise 57 çete ailesi yerleştirildi.

Bir yandan etnik temizlik kampanyası çerçevesinde bölgenin demografik yapısı değiştirilirken, diğer yandan bölge sakinlerine yönelik devlet terörü uygulanıyor.

Yerel kaynaklar işgal alanlarında sivillere yönelik kaçırma vakalarının arttığını belirtiyor. Raco ilçesindeki kaynaklara göre İzeddin Enwer Ali (35) adlı sivilin 2 hafta önce Hesen Kilkawî köyünden kaçırıldı ve ailesinden 300 bin Suriye lirası fidye istendi.

1 Şubat’ta Raco ilçesine bağlı Heyama köyünde çeteler tarafından kaçırılan Ayhan Mihemed Mamo ve Heysem Mihemed Mamo adlı sivillerin akıbeti ise hala bilinmiyor.

Türk devletine bağlı çete grupları, işgal altındaki Efrîn’de dört ay önce kaçırdıkları bir sivili, ailesinden fidye aldıktan sonra Şubat ayı başında katletmişti.

Mart 2018’den bu yana Türk işgali altında olan Efrîn, sistematik olarak savaş suçlarının işlendiği bir alana dönüştü. İnsan kaçırma, infaz, işkence, yağma, zorla göçertme gibi suçlar gündelik hale geldi. Demografik yapı da sistematik bir şekilde değiştiriliyor. Bölgenin işgal edilmesinden bu yana yüzbinlerce kişi zorla yerlerinden edilirken, onbinlerce çete ailesi de el konulan evlere, arazilere, köy ve kentlere yerleştirildi.