Eşbal el-Hilafe yıkıldı, Êzidî çocuklar özgür!

QSD'nin dün Baxoz'da kurtardığı Êzidî çocuklar, DAİŞ'in kendilerini kaçırdıktan sonra "Eşbal el-Hilafe" ismini verdiği kamplara alarak, askeri ve dini eğitim verdiğini belirtti.

Son 5 yılda Ortadoğu ve dünyanın başına bela olan DAİŞ çetelerine yönelik operasyonlarını Dêra Zor'un Hecîn ilçesine bağlı Baxoz nahiyesinde sürdüren Demokratik Suriye Güçleri (QSD) dün de çetelerin daha önce kaçırdığı 6 Êzidî çocuk ile 2 Êzidî kadını kurtardı. DAİŞ çeteleri tarafından 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal'den kaçırılan çocuklar, çetelerin Eşbal el-Hilafe (Hilafetin geleceği) isimli taburlara alınarak askeri ve dini eğitim aldıklarını söyledi.

Operasyon boyunca yüzlerce Êzidî çocuk ve kadını kurtaran QSD savaşçıları önceki gün de 9 Êzidî çocuk ile 4 Telaferli Şii Türkmen çocuğu kurtarmıştı. Dün kurtarılan çocuklar DAİŞ'in kendilerine ve ailelerine yaşattığı acıları ANF'ye anlattı. Kaçırıldıktan sonra DAİŞ'in kendilerine Kürtçe konuşmayı yasakladığını belirten çocuklar, daha sonra ailelerinden koparılarak, çeşitli katliamlar için askeri ve dini eğitimin verildiği kamplara alındıklarını belirtti.

KAÇIRILAN ÊZIDÎ ÇOCUKLARA ASKERİ VE DİNİ EĞİTİM

Daha 10 yaşında iken Şengal merkezde ailesiyle birlikte kaçırıldığını belirten 14 yaşındaki E.X.H. isimli Êzidî çocuk, kaçırıldıktan sonra Telafer'e götürüldüklerini ve burada çetelerin kendisini ailesinden ayırdıklarını kaydetti. Bir daha ailesinden haber alamadığını belirten E.X.H., ardından kendisi gibi kaçırılan çok sayıda Êzidî çocuğuyla birlikte Musul'a götürülerek, askeri ve dini eğitime tabi tutulduklarını söyledi.

TANIDIK ZİHNİYET: KÜRÇE YASAĞI!

Kürtçenin yasaklandığını ve onun için çok iyi Kürtçe bilmediğini söyleyen ve Arapça kendisini daha iyi ifade ettiği için Arapça konuşmak istediğini belirten E.X.H., "Telafer'den sonra bizi Musul'a götürdüler. Hepimiz Êzidî çocuğuyduk. Bizi kaçırdıktan sonra Kürtçe'yi yasakladılar. Şimdi Kürtçe'yi konuşamıyorum" diyor.

HENÜZ 4 YAŞINDAYKEN KAÇIRILDI

Henüz 4 yaşındayken kaçırılan X.Ş., (8) isimli Êzidî çocuk ise ilk bakışta üzerinde bulunan ve DAİŞ'lilerin giydiği askeri kıyafet, eldivenler ve botlarla dikkat çekiyor. Bir patlamada kolundan yaralandığını belirten ve boynunda da şarapnel parçası bulunan X.Ş., DAİŞ'in kendisine "Abdullah" ismini verdiğini söyleyerek, ailesini çok az hatırladığını belirtiyor. "Annen ile babanı görsen tanır mısın?" sorumuza da "Tanıyacağımı sanmıyorum" diyerek yanıt veriyor.

'HİLAFETİN GELECEĞİ'

Kendisinin de dini ve askeri eğitim verilen kampta tutulduğunu belirten X.Ş., DAİŞ'in çoğunluğu çocuklardan oluşan bu kamplara "Eşbal el-Hilafe" adını verdiğini belirtiyor. Söz konusun çocuk asker kamplarına ilişkin, "Orada askeri eğitim alıyorduk. Yine Kur'an eğitimi alıyorduk. Orada rahat hareket etmekte özgür değildik. Ancak son zamanlarda artık ne yapıp ettiğimizi kimse sormuyordu" diyor.

'AİLEMİ TANIMIYORUM AMA MERAK EDİYORUM'

Bu kamplarda daha birçok çocuk bulunduğunu belirten çocuklara, önceki gün QSD tarafından özgürleştirilen çocukların resimlerini gösterdiğimizde ise hepsini tanıdıklarını belirterek, o çocukların isimlerini sayıyorlar. "Ailesini tanımadığını, ancak merak ettiğini" belirten X.Ş., ailesinin yanına gitmek istediğini belirtiyor. Kurtarılan çocuklara bölgeden çıkarılıp ilk yardım müdahalesinin ardından YPG/YPJ savaşçıları tarafından Mala Êzidiya'ya teslim edilmek üzere Hesekê'ye götürüldü.

BİNLERCE ÊZIDÎ KADIN VE ÇOCUK KAÇIRILMIŞTI

QSD güçleri son 4 yılda Reqa, Tabqa, Minbic, Hesekê kırsalı ve Dêra Zor'da yürüttüğü operasyonlarda yüzlerce Êzidî kadın ve çocuğu kurtarıp ailelerine ulaştırmıştı. Geçtiğimiz günlerde de 7 Êzidî çocuk Baxoz'da kurtarılmıştı. DAİŞ çeteleri, 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal'de Êzidî Kürtlere yönelik işgal saldırılarında binlerce Êzidî kadın ve çocuğu kaçırarak köle pazarlarında satmıştı.