Eyn Îsa’da işgalcilere karşı yürüyüş

Eyn Îsa’da toplanan binlerce kişi, Türk devleti ve çetelerinin işgalci saldırılarına karşı yürüdü.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin farklı merkezlerinden binlerce kişi, işgal saldırılarının hedefindeki Eyn Îsa’da toplandı. Beca Kavşağı’ndan başlayan yürüyüşte Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarını kınayan halklar, işgalcilerin bölgeden derhal çıkmasını istedi.

DİRENİŞ SELAMLANDI, ÇAĞRIDA BULUNULDU

Reqa, Dêrazor, Kobanê, Minbic ve Tabqa’dan halkların akın ettiği yürüyüşe, işgal saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalan Serêkaniyê ve Girê Spî halkları da katıldı. Yürüyüşte, “Uluslararası kamuoyuna çağrımız; göçmenlerin evine geri dönmesi”, “Türk işgalciliğine hayır”, “Yaşasın Onur Direnişi” ve “Yaşasın QSD” yazılı pankartların yanı sıra şehitlerin posterleri taşındı.

'TÜRK DEVLETİ İŞGAL VE HUZURSUZLUK PEŞİNDE'

Yürüyüşte yapılan konuşmalarda, AB devletlerine Türk devletinin işgal saldırılarına karşı ciddi bir tutum almadığı eleştirisi yapıldı.

Eylemde konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Abid Hamid El-Mihbaş, QSD’nin Türk devletinin desteklediği teröre karşı savaştığının altını çizdi. Türk devletinin ‘güvenli bölge’ adı altında Suriye topraklarını işgal etmeye çalıştığını ifade eden El-Mihbaş, “DAİŞ’in yenilmesinden sonra Erdoğan ve ordusuna bağlı çeteler ‘güvenli bölge’ bahanesiyle Suriye topraklarına saldırmaya başladı. Erdoğan ve çeteleri Kuzey ve Doğu Suriye’de demografik yapıyı değiştirmeyi hedefliyor. Huzursuzluk yaratarak halkları birbirine kırdırtmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

REJİME ÇAĞRI

Suriye rejimine seslenen El-Mihbaş, diyalog pratiklerini hayata geçirmesini istedi. Rejimin birilerini suçlamaktan vazgeçmesi gerektiğini kaydeden El-Mihbaş, rejimin eski zihniyetinden kurtulması gerektiğini söyledi. Son olarak Rusya devletine seslenen El-Mihbaş, Rusya’nın taraflı davranmaması gerektiğini belirtti.

'SONUNA KADAR QSD İLE BİRLİKTEYİZ'

Ardından konuşan bölgenin kanaat önderlerinden Hamid El-Ferec, demokratik bir toplumun inşası için sonuna kadar QSD ile birlikte hareket edeceklerini kaydetti. Suriye rejimine seslenen El-Ferec, Türk devletinin işgal planlarına karşı harekete geçilmesi gerektiğini hatırlattı.

'TÜRK DEVLETİ ÇIKARILMALI'

Koalisyon devletlerine Türk devletinin işgal saldırılarına karşı ciddi bir tutum almadığı eleştirisi yönelten Girê Spî Meclisi Eşbaşkanı Hêvîn Îsmaîl, Türk devleti ve çetelerinin demografik yapıyı değiştirmek için çabaladığına dikkat çekti. Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’den çıkartılması gerektiğini söyleyen Hêvîn, Türk devletinin vahşice saldırıları nedeniyle binlerce sivilin göç ettiğini, bunların geri dönüşünün sağlanması gerektiğini kaydetti.

Yürüyüş, QSD’nin Onur Direnişi’ni selamlayan sloganlarla sona erdi.