Franceschi: Efrîn’den dersler çıkarmamız gerekiyor

Fransız yazar Patrice Franceschi, Efrîn forumunda yaptığı konuşmada, Türk devletinin uluslararası sessizliği garantiledikten sonra saldırdığını belirtti. Franceschi, “Bölgenin korunması için Efrîn’den dersler çıkarmamız gerek” dedi.

Uluslararası Efrîn’de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumu’nun ikinci günündeki ilk oturuma katılan Fransız yazar Patrice Franceschi, Efrîn’deki Türk işgalini değerlendirdi.

Efrîn’de ve benzer olayların yaşandığı diğer dünya bölgelerinde öncelikli amacın demografi değişimi olduğuna dikkat çeken Franceschi, Türk devletinin işgali meşrulaştırmak ve küresel güçlerin müdahalesini engellemek için adım attığı ve strateji geliştirdiğini söyledi.

Fransız yazar, “Türk devleti Efrîn halkını korkutmak ve morallerini düşürmek için demografiyi değiştirmek istedi, çünkü savaşçıların moralini bozamıyor” dedi.

Türk devletinin bazı bölgelerde özellikle tanıkların kalmaması için katliamlar yaptığını söyleyen Patrice Franceschi, “Korku yarattı ve sivillere karşı terör uyguladı. Bu yapılanlar insan haklarına karşıdır” diye konuştu.

Türk devletinin dış güçlerin müdahalesiyle karşılaşmamak ve saldırılarını meşrulaştırmak için çete gruplarıyla savaştığı argümanını kullandığını ifade eden Franceschi, Ankara rejiminin bu şekilde uluslararası sessizliği garantilediğine dikkat çekti.

Franceschi, “Dışarıdan kimsenin saldırılara tepki göstermediğini görüyorsunuz. Bölgede nasıl hakimiyet kurduklarına ilişkin şunu söyleyebilirim, Türkiye kimsenin hesap sormaması için uzaktan sivilleri korkutarak, yakından da çetelerini kullanarak saldırdı” şeklinde konuştu.

Erdoğan rejiminin Efrîn işgali öncesi “diplomatik savaş” yürüttüğünü dile getiren Fransız yazar, “Bu diplomatik saldırıların amacı Rojava’yı diplomatik alanda güçsüz bırakmaktı. Eğer diplomatik alanda güçsüzleştirme sağlanırsa işgal kolaylaşacaktı” diye belirtti.

Franceschi, “Türkiye bu şekilde NATO’nun oklarının hedefi olmaktan da uzaklaştı. Çünkü Türkiye bir NATO üyesiydi” diye ekledi.

Türk devletinin Efrîn’le sınırlı olmayan uzun vadeli planlarının olduğunu belirten Franceschi belirterek, “Bölgenin korunması için Efrîn’den dersler çıkarmamız gerek” vurgusunda bulundu.