Fransa’daki saldırının yeni detayları

Fransa’da dün akşam saatlerinde bir tarih öğretmenini başını keserek katleden ve polis tarafından öldürülen kişinin Rusya vatandaşı olduğu öğrenilirken, Cumhurbaşkanı Macron, “Gericiliğe ve şiddetine geçit verilmeyeceği” mesajı verdi.

Ülkeyi şoka sokan olay, başkent Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine’de meydana geldi.

Saat 17.00 sıralarında Bois-d’Aulne Ortaokulu’nda görevli 47 yaşındaki tarih ve coğrafya öğretmeni, 18 yaşında olduğu belirtilen bir kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Öğretmenin başını kesen saldırgan, daha sonra olay yerinden sadece 200 metre kadar ileride Eragny-sur-Oise komününde polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülerek etkisiz hale getirildi.

KİMİ AİLELER TARAFINDAN TEHDİT EDİLDİ

Medyaya yansıyan ilk bilgilerde, tarih öğretmeninin ‘özgürlük’ temalı derslerinde daha önce Charlie Hebdo dergisinde yayınlanan karikatürleri örnek vererek, ders yaptığı öğrenildi. Tarih öğretmeninin bu nedenle DAİŞ yanlısı olduğundan şüphelenilen saldırganca hedef alındığı tahmin ediliyor. Fransız medyasında yayınlanan bazı videolarda, katledilen öğretmenin söz konusu karikatürleri ‘Müslüman öğrencilerin etkilenmemesi’ için onları dışarı çıkararak diğer öğrencilere gösterdiğine dair tanıklıklar paylaşıldı. Kimi öğrenci aileleri, öğretmenin daha sonra bazı ailelerce tehdit edildiğini, kimisinin ise okula şikayetçi olduğuna dikkat çektiler.

ÜYESİ OLDUĞU ÇETEDE RADİKAL İSLAMCI BİR KİŞİ VAR

Polis kaynaklarına dayandırılan kimi haberlerde, saldırganın 2002 yılında Moskova’da doğduğu ve ‘Rusya vatandaşı Müslüman’ olduğu yönündeki bilgilere yer verildi. Saldırganın daha önce hiçbir şekilde radikal İslamcı çevrelerle bağının tespit edilemediği ve fişlenenler listesi olarak bilinen ‘Fiche S’de kaydının olmadığını bildiriliyor. Ancak bu kişinin daha önce ‘psikolojik sorunlarının’ olduğu yönünde iddialar var.

Saldırganın ayrıca Eragny-sur-Oise şehrindeki bir çetenin üyesi olduğu ve bu çete içerisinde en az bir kişinin radikal İslamcı olduğu yönünde bir iddia da basında yer aldı.

Olay sonrası Anti Terörizm Savcılığı devreye girerken, saldırganın bağlantıları araştırılıyor. BFMTV kanalında ise, saldırganın polis tarafından öldürülmeden önce tekbir getirdiği iddiasına yer verildi.

Bu olay Fransa’da 2017 yılından bu yana düzenlenen 33’üncü saldırı olarak kaydedildi. Öncesinde ise ülkedeki en ağır DAİŞ saldırıları, 13 Kasım 2015’te 130 kişinin, 14 Temmuz 2016’da ise 86 kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı.

MACRON: BAŞARAMAYACAKLAR

Saldırı sonrasında olay yerine giden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, karanlığın ve gericiliğin kaybedeceği mesajı verdi. Macron, “Bir yurttaşımız, öğrencilerine ifade özgürlüğünü öğrettiği için katledildi” dedi.

Macron, “Başaramayacaklar. Polislerimiz, jandarmalarımız, Cumhuriyet’e bağlı hakimler, seçilmişler ve öğretmenlerimizle blok yapacağız. Gericilik ve beraberindeki şiddet kazanamayacak; bizi bölemeyecekler” diye konuştu.