Gewriye: İttihatçı AKP yeni katliamlar peşinde

AKP’nin İttihat Terakki’nin devamı olduğunu söyleyen Elizabet Gewriye, “Yeni katliamlar yaparak Kuzey Suriye’yi işgal etmek istiyor” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Elizabet Eysa Gewriye, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Cerablus’tan Efrîn’e kadar katliam ve işgalle nüfus yapısını değiştirmeye çalıştığını, şimdi bunun Kuzey Suriye’nin tamamına yaymak istediğini söyledi.

Eşbaşkan Yardımcısı Elizabet Eysa Gewriye, ANF’ye yaptığı açıklamada, 8. yılında devam eden kriz ve savaşın başından itibaren yüzlerinin Suriye halklarına dönük olduğunu hatırlatarak, “Bütün halkların, toplulukların dinsel, etnik, yönetimsel haklarını tanıyan demokratik özerk yönetimleri kurduk. 2014’ün başlarında demokratik özerk yönetimleri kurarken eşitlik, halkların kardeşliği ve toplumsal adaleti esas aldık“ dedi.

YENİ VE DEMOKRATİK SURİYE İÇİN

Kuzey Suriye’yi büyük bedeller ve büyük bir mücadeleyle karanlık fikir ve saldırılardan koruyan savaşçılar sayesinde ayakta kaldığını kaydeden Elizabet Eysa Gewriye, “Sahada yürütülen büyük mücadeleyle Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin kurulmasına kadar ulaştık. Bu yönetim, Suriye’yi parçalamak için değil, yeni ve demokratik bir Suriye için kuruldu. Kuzey Suriye halklarının irade olması; yeni Suriye anayasasında bu iradenin tanınması ve temsil edilmesi içindir” şeklinde konuştu.

YENİ SEYFOLAR GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYOR

Demokratik projelerinin, zihniyeti demokratik olmayan Türk devletini rahatsız ettiğini vurgulayan Elizabet Gewriye, şöyle devam etti:

“AKP, İttihat ve Terakki’nin devamıdır. İttihat ve Terakki’nin Suryanileri ve Ermenileri katlettiği gibi AKP de özellikle 1915’teki Seyfoyu yeniden geliştirmek istiyor. Efrîn, Bab ve Cerablus hattında katliam yapıp halkı yerinden yurdundan etti. Bu alanlarda demografiyi değiştirmek istiyor. Erdoğan bölgede yeniden büyük bir savaşla da Arapları, Kürtleri, Süryanileri, Türkmenleri, Ermenileri, Çerkezleri kırımdan geçirmek ve Kuzey Suriye’den çıkarmak istiyor.”

ERDOĞAN PROJEMİZE DE SALDIRIYOR

Elizabett Gewriye, Erdoğan’ın Suriye halklarını katletmek ve demografi değiştirmek isteme istemine karşın Suriye halklarının geliştirdiği demokratik özerk yönetimler projesinin bölgede tüm terörü bitirme gücünde olduğunu dile getirdi. Gewriye, şunları söyledi:

“Şimdiye kadar da güçlerimiz DAİŞ’in kaldığı son alanda bile savaşıyordu. Buna rağmen Erdoğan projemize, güçlerimize saldırıyor. Serêkaniyê, Kobanê ve Girê Spî’ye saldırıyor. Tekçi ve şoven düşüncesini topraklarımızda da geliştirmek istiyor. Bu şekilde aslında DAİŞ terörüne nefes aldırıyor, destek veriyor.”

ÜLKEMİZ VE HALKLARIMIZ ÇÖZÜME LAYIKTIR

Suriye genelindeki krizin artık savaşla çözülemeyeceğini, savaşın durdurulması için Birleşmiş Milletler’in müdahale etmesi gerektiğini belirten Elizabeth Gewriye, “Suriye halkları yeterince acı çekti. Demokratik bir Suriye kurmak istiyoruz. Çünkü ülkemiz, topraklarımız ve halklarımız buna layıktır. Tarihte de Suriye’nin kurulduğu topraklar uygarlığın ve her türlü bilimin beşiğiydi. Bu topraklar üzerinde ilk harfler icat edildi" diye konuştu. 

ELİZABET GEWRİYE KİMDİR?

Evli ve 3 çocuk annesi olan Elizabeth Gewriye 28 yıl öğretmenlik yapmış bir eğitimci. Süryani dilinin korunması ve geliştirilmesi için önemli çalışmalar yapmış olan Elizabet Gewriye, Süryani Topluluğu Sözcülüğü de yapmış. Elizabet Gewriye, 2005’ten beri halklar diplomasisi yaparken 2014’te Rojava’da kurulan Demokratik Özerk Yönetimlere öncü düzeyde katılmış. Gewriye, Süryani anadil çalışmalarını sürdürürken yeni kurulan Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcılığı görevini sürdürüyor.