Girê Spî Askeri Meclisi: Halklarımızı ve toprağımızı savunacağız

Girê Spî Askeri  Meclisi Sözcüsü Mecîd Feyaz, "güvenli bölge"  olarak belirlenen yerlerden QSD'nin çekildiğini ve bölgenin denetiminin kendilerinde olduğunu söyledi. Feyaz, "Saldırı durumunda halklarımızı ve topraklarımızı savunacağız" dedi. 

Türk devletinin "güvenli bölge" adı altında Kuzey-Doğu Suriye'yi işgal tehditleri devam ediyor. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İdlib gündemiyle gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinin ardından "iki-üç hafta içerisinde bölgeye gireriz" tehditlerini yeniden savurmaya başladı. 

Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi, ABD ve Türkiye arasında 5-6-7 Ağustos tarihlerinde Ankara'da yapılan görüşmelerde Serêkaniyê-Girê Spî sınır hattında 100 kilometre uzunluğunda bir hatta belli konularda anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. 

Söz konusu bölgede 5 kilometre derinliğindeki hatta Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) savaşçılarını geri çekmesi ve bölgenin güvenliğini yerel askeri meclislere devredilmesi ve ağır silahların da 14 kilometre derinliğinden çekilmesi kararına varılmıştı. 

Söz konusu anlaşma üzerine 26 Ağustos günü açıklama yapan Kuzey-Doğu Suriye Yönetimi Güvenlik Bürosu, anlaşma için gerekli olan adımların güçleri tarafından atıldığını duyurmuştu. 

Ancak buna rağmen Türk devletinin bölge üzerindeki tehditleri devam ediyor. Konuya ilişkin ANF Sorani'nin sorularını yanıtlayan Girê Spî Askeri Meclisi Sözcüsü Mecîd Feyyaz, QSD'nin bölgeden çekildiğini kaydederek, "Bölgenin güvenliği meclislerimiz tarafından sağlanmaktadır. Güçlerimiz vazifelerinin başındadır ve tüm bölgelere hakimdirleri" dedi.

Feyaz, tüm sorunların diyalog ve siyaset yoluyla çözülmesini istediklerini ancak olası bir saldırı durumunda da topraklarını ve halklarını koruyacaklarını kaydetti. Feyaz, "Girê Spî'de Kürt, Arap, Ermeni ve Türkmen halkları bir arada kardeşçe yaşamaktadırları. Ortak yönetimlerini oluşturmuşlar. Bizler de bölgenin güvenlik güçleri olarak topraklarımızı ve halkımız korumayı sürdüreceğiz" ifadelerinde bulundu.