Girê Spî halkı: Eski hayatımızı geri istiyoruz

Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarından dolayı topraklarını bırakmak zorunda kalan binlerce Girê Spîli, Reqa’da zor şartlar altında hayatlarını sürdürüyor.

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarından dolayı, yüz binlerce insan yerlerini terk etmek zorunda kaldı. Girê Spî, Serêkaniyê ve Sülük kentlerinin Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarına maruz kalmasının ardından yüz binlerce insan evlerini ve topraklarını terk ederek, Reqa, Tabqa, Kobanê başta olmak üzere Kuzey-Doğu Suriye’nin birçok şehrine göç etmek zorunda kaldı.

Özellikle Girê Spî’den göç etmek zorunda kalan halkın büyük bölümü Reqa’ya geçti. Bir kısmı Reqa savaşı döneminde darbe almış, kapısı ve penceresi bile olmayan evlere sığınırken, bir bölümü de Reqa halkının yardımıyla birkaç aile birlikte bir evde yaşamak zorunda kalıyor. Çetelerin saldırılarından iki oğlu gözleri önünde katledilen, yaşlı eşi ve yetim torunları ile bir başına kalan Edule İmê, Türk devleti ve çetelerinin saldırılarından kaçmak zorunda kalanlardan.

Her şeylerinin çeteler tarafından talan edildiğini belirten İmê, "Çeteler geldiğinde kaçmak zorunda kaldık. Zaten daha önce gözümün önünde iki oğlumu öldürdüler. Şimdi ben ve yaşlı eşimle birlikte bu yetimlerle bir başımıza kaldık. Geçen evimi kontrole gittiğimde, evimde ne varsa hepsinin talan edildiğini gördüm. Çeteler bana oğlun gelsin dediler. Zaten daha önce ikisini öldürdüler. Tek bir tane kaldı onu da mı onların eline vereyim. Korkudan tamam dedim ve çıkıp geldim. Bir daha da gitmedim. Şimdi burada kimin olduğunu bilmediğimiz kapısız, penceresiz bir evde kalıyoruz" diye konuştu.

İŞGALDEN SONRA HER YERİ TALAN ETTİLER

Yıllarca emek vererek inşa ettikleri evlerinden zorla çıkarıldıklarını söyleyen Esma Mihemed ise şunları belirtti: "Her şeyimize el koydular. Durumlarımız iyiydi. Her şeyimiz vardı. Biz Arap ve Kürtler birlikte hiçbir fark gözetmeden yaşıyorduk. Erdoğan ve çeteleri gelip her şeyi kirlettiler. Şimdi burada üç aile birlikte kalıyoruz. Eşim hasta. Komşular bize yardım ediyor"

İşgalden sonra Girê Spî'de her gün hırsızlık ve talan olduğuna dikkat çeken başka bir Girê Spîli ise "Özellikle akşamları evlere giriyorlar her şeyi çalıyorlar. Arabaları kapı önünde alıp götürüyorlar. Öyle ki kendi komşuna bile gidemiyorsun. Çıktığın gibi gelip evinde ne varsa alıp götürüyorlardı. Kadınlar onların korkusundan dışarı çıkamıyor. Hepsinin uzun sakalları var ve DAİŞ elbiseleri giyiyorlar. Tekbir getiriyorlar. DAİŞ’ten hiç farkları yok.

DAİŞ gibi onların da emirleri var. Bizim Kürt komşularımız vardı. Gelip onların evlerini soyuyorlardı. Biz onlara, bunlar bir şey yapmadı, neden evlerini soyuyorsunuz dediğimizde bizi tutuklayıp işkence ediyorlardı. Korkudan Reqa’ya kaçtık. Biz eski hayatımıza geri dönmek istiyoruz. Eskiden çok rahattık" dedi.

Eyran Ehmed ise, Erdoğan’ın onların topraklarını işgal etmelerine izin vermeyeceklerini ve kendi topraklarına geri dönmek istediklerini ifade etti.