Gözler Baxoz’da...

Demokratik Suriye Güçleri, Baxoz’da kalan son sivilleri çıkarmaya çalışıyor. Bir kaç gün içinde, DAİŞ’in bölgedeki varlığına son vermek için operasyona start verilecek.

Her gün onlarca DAİŞ’li ve aile bireyleri Demokratik Suriye Güçleri’ne (QSD) teslim oluyor. Çeteler için yolun sonu göründü. Bir kaç yüz metre karelik alanda kuşatılmış durumdalar.

Salı günü en az 11 kamyon Baxoz köyünden çıktı. Pazartesi günü 46 kamyon çoğu DAİŞ’li ailelerden oluşan sivilleri taşımıştı. Aralık ayından bu yana, yine çoğu çete mensuplarının ailelerinden oluşan 50 bine yakın kişi DAİŞ çetelerinin bu bölgede işgal ettiği alandan çıkarıldı.

Bu Salı günü taşınan en az 1500 kişiden 500’ü çete üyelerinden oluşuyordu. QSD özel birimleri bunları Baxoz’un doğusuna aktardı.

Gelenler toz içindeydi. Kadınlar çarşaflı, sadece gözleri görünüyordu. Bazılarının kucağında çocukları vardı. Uzun sakallı, başları kefiye ile sarılı veya şapkalı erkekler göze çarpıyordu. Bir çoğu topallıyordu, çatışmada yaralanmışlardı. Destek değnekleri taşıyanların yanısıra, tekerlekli sandalye ile gelen biri vardı. Hepsi kontrolden geçirilerek kamyonlara bindiriliyorlardı.

Siltan Şemeri, Suudi Arabistanlı bir DAÎŞ üyesi. 5 yıldır DAİŞ içeresinde yer aldığını söylüyor. Şemeri, ''Baxoz'da durumlar iyi değil, etrafı kuşatılmış durumda'' diyor.

Bu son gelenler arasında Arapça bilenlerin az olması dikkat çekiyordu. Hüseyin Buhari, Dağıstanlı. DAİŞ üyesi. Arapça bilmediğini ve yabancı olduğunu söyleyerek konuşmayı reddediyor ya da cevap vermekten kaçıyor.

Dünyanın bir çok yerinden gelen DAİŞ'liler bu alanda sıkıştırılmıştı. QSD’ye sığınanlardan bazılarının aktardığına göre, Baxoz’da Suriye ve Irak vatandaşı çete mensuplarının sayısı yok denecek kadar az.

Biri çok yorulduğunu söylüyor. Nereli olduğu sorulduğunda, Bosna Hersekli olduğunu belirtiyor. Başka ülkelerden DAİŞ’liler de var. Kazakistan, Rusya, Fransa, İngiltere ve daha bir çok Batılı ülke vatandaşları, grup grup teslim olanlar arasında yer alıyor.

QSD komutanları, çetelerin elindeki son noktada sivillerin kalmadığından emin olduklarında operasyonu yeniden başlatacaklarını söylüyor. Önümüzdeki bir kaç gün içinde operasyona start verilmesi bekleniyor. Bu son hamle ile DAİŞ’in bölgedeki toprak hakimiyeti tamamen son bulacak. Teslim olan DAİŞ'liler ise sorgulanacak. Halen siviller arasında gizlenen çete üyelerinin olduğu sanılıyor. Bu nedenle bir çok kişi ek arama ve sorgudan geçiriliyor.