Heyva Sor a Kurd Hesekê’de Covid-19 hastanesi kurdu

Heyva Sor a Kurd, koronavirüs salgınına karşı Hesekê’de 120 yatak kapasiteli bir hastane kurdu. Heyva Sor a Kurdistan’ın da desteğiyle kurulan hastane koronavirüse yakalanan hastaları tedavi edecek.

Tüm dünyayı saran koronavirüs (Covid 19) salgınından etkilenenlerin sayısı 2 milyonu aşarken, salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 159 bine yaklaşmış durumda. Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim alanlarında henüz Covid-19 vakası görülmezken, Heyva Sor a Kurd ve Heyva Sor a Kurdistan'ın desteği ile salgına karşı tedbirler alınıyor. Koronavirüsle mücadele çerçevesinde Heyva Sor a Kurd ve Heyva Sor a Kurdistan desteğiyle Hesekê'de bir Covid-19 hastanesi kurdu.

Uluslararası tıbbi standartlara göre hazırlanan hastanede her yatak arasında 3 metre mesafe ve havalandırma bulunuyor. 120 yatak kapasiteli hastane 2 bölümden oluşuyor. 1. bölüm 60 yatak kapasitesine sahip ve her yatak için bir oksijen tüpü de bulunuyor. 2. bölüm de 1. bölüm gibi 60 yatak kapasiteli, hastalığın yayılması durumunda aktifleştirilecek.

HASTANE 24 SAAT HİZMET VERECEK

24 saat hizmet verecek olan hastanenin personeli Heyva Sor a Kurdistan bünyesindeki doktor ve sağlıkçılardan oluşuyor. Heyva Sor’a bağlı 30 sağlıkçı ve doktor, 3 gün boyunca uluslararası standartlar ve Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği çerçevede eğitilecek. Hastanede görev yapacak personelin eğitimlerini İtalyan yardım kuruluşu UBB ve Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü veriyor.

Covid-19 virüsüyle enfekte olduğundan şüphe edilen hastalar evde 14 günlük karantinaya alındıktan sonra hastalığı kesinleşenler hastanenin bugün açılan 60 yatak kapasiteli bölümüne alınacak. Henüz hiçbir vakanın görülmediği Cizire Kantonu’nda hastalığı ağır yaşayan vaka görüldüğü taktirde yine 60 yatak kapasiteli hastanenin 2. bölümü aktifleştirilecek. Hastanenin 1. bölümünde her yatak için oksijen tüpü bulunurken solunum cihazı bulunmuyor. 2. bölüm için ise 5 solunum cihazı hazır tutuluyor.