HPC'liler: Dün olduğu gibi bugün de ayaktayız, direnişe hazırız

Rojava devriminin kurucu ve savunma gücü HPC, Türk devletinin işgal tehditlerine direnişe hazır. HPC üyeleri, bir damla kanları olduğu müddetçe işgale karşı direneceklerini bildirdi.

Suriye iç savaşının başlamasıyla ülkede mevcut olan faşizme bir de çeteciliğin eklenmesiyle Rojava'da Kürt halkı öncülüğünde bölgedeki diğer halklar özsavunmaya ağırlık verdi. Daha Suriye rejiminin 2004 yılında gerçekleştirdiği Qamişlo katliamı sonrası temelleri atılmaya başlanan toplumsal savunma Rojava devriminin de ilk inşacısı ve savunma gücü oldu.

Halkın varlığını, toprağını, kimliğini ve kültürünü savunmak için geliştirdiği bu sistem zaman içerisinde Toplumsal Savunma Güçleri (HPC) ismiyle sistemleşti. Mezralarda, köylerde, mahallelerde, sokaklarda ve kentlerde kurulan halkın yoğun katılımıyla kurulan bu sistem devrimi ve kazanımlarını korumak için büyük fedakarlık örnekleri sergiledi.

ÖRGÜTLÜ BİREY, ÖRGÜTLÜ TOPLUM ŞİARI...

2015 yılında Rimêlan'da gerçekleştirdiği konferansıyla bölgenin resmi ve toplumsal gücü olan HPC, şimdi de devrimi ve kazanımlarını korumak için faaliyet yürütmeye devam ediyor. "Örgütlü birey, örgütlü toplum" şiarıyla hareket eden HPC, Rojava'nın ardından Kuzey-Doğu Suriye'ye de büyük ilgi gördü ve halklar yoğun katılım gösterdi.

Yaklaşık yüzde 60'ı kadınlardan oluşan HPC köy, mahalle, kent asayişinin sağlanması, olası saldırılara karşısında da bugüne kadar önemli bir rol oynadı. Komünler üzerinden örgütlenen HPC üyeleri, yeri geldiğinde YPG/YPJ ya da QSD'nin yanında bir savaşçı, bir asayiş üyesi, yeri geldiğinde de toplumsal olayların sulh yoluyla çözülmesini sağlayan doğal bir otorite.

BÖLGE HALKLARININ SAVUNMA GÜCÜ: HPC

Devrimi ve kazanımlarını korumak için üzerlerine düşen rolü hiçbir karşılık beklemeden büyük bir fedakarlıkla üstlenen HPC, şimdi de Türk devletinin işgal saldırıları karşısında en önde yurtseverlik görevlerini yerine getiriyor. Şimdiye kadar birçok şehit de veren HPC'ye Türk devletinin işgal tehditleriyle birlikte son zamanlarda bölge halklarından yoğun bir ilgi var.

SERÊKANIYÊ ÖRNEĞİ

Hemen hemen her evde en az bir HPC yeleği ile silahın hazır bulundurulduğu Rojava'da aile fertlerinden kim hazırsa bu yeleği alıp görevi devralıyor. Rojava'da belki de halkın kendi öz gücüyle en büyük direnişinin verdiği yerlerin başında Serêkaniyê geliyor. 2013 yılında Türk devletinin El Nusra öncülüğünde bir araya getirip bölgeye saldığı çetelerin hedeflediği Serêkaniyê'de sergilenen büyük direnişte en büyük pay da şüphesiz ki bu özsavunma gücüne aitti.

'BÜYÜK-KÜÇÜK HEPİMİZ AYAKTAYIZ'

Türk devletinin şimdi de işgal için hedef seçtiği yerlerden biri olan Serêkaniyê'de HPC üyeleri, her türlü saldırıya karşı hazırlıklarını yapmaya devam ediyor.

Kentteki HPC üyelerinden Emîne Mihemed Hesen, işgali asla kabul etmeyeceklerini kaydediyor ve "Bir damla kanımız olduğu müddetçe de buna karşı direneceğiz. Bizler büyük-küçük, kadın-erkek, Kürt-Arap hep birlikte bu tehditlere karşı ayaktayız ve tek sessiz" diyor.

'DİRENDİK, DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

"Hepimiz dün olduğu gibi bugün de ayaktayız. Daha önce direndiğimiz gibi yine direniş için hazırız" diye hatırlatan Xezal Mistefa ise "Bir canımız var onu da toprağımıza feda ederiz ve asla topraklarımızı Erdoğan'a bırakmayız" ifadelerini kullandı.

Meryem Qasim isimli HPC üyesi de şunları dile getiriyor: "Bizler sonunda kadar savaşçılarımızın yanındayız. Kürtler, Araplar, Süryaniler ve tüm halklar el ele vermişiz ve topraklarımızı savunuyoruz. Bizler kimsenin toprağında değil, kendi toprağımızda yaşıyoruz ve onun için savaşmamız gerekiyorsa da savaşırız."

'YA ZAFER YA DA ONURLU BİR ÖLÜM'

Direnişte en ufak bir tereddüt yaşamadıklarını ve topraklarını savunmak için ne bedel verilmesi gerekiyorsa o bedeli ödemeye hazır olduklarının belirten Berfa Hemîd Ehmed, "Bizler Erdoğan'ın tehditlerinden korkmuyoruz. O uçaklarına güveniyor. Uçaklar kalkmasın da gelsin göğüs göğüse savaşalım. Ondan en ufak bir korkumuz yok. Hepimizi bu topraktan geldik ve yine bu toprağa döneceğiz. Ya zafer ya da onurlu bir ölüm" diyor.