Nizamettin Taş’tan MİT’e ‘yeni parti projesi’

HPG’nin tutukladığı MİT yöneticilerinden Aydın Günel, PKK'den kaçan Nizamettin Taş’ın MİT Operasyon Daire Başkanı ve MİT Koordinasyon Daire Başkanı ile görüştüğünü ve ‘PKK’ye alternatif parti kurmayı önerdiğini söyledi.

Tutuklu MİT yöneticisi Aydın Günel, 2017 yılında Nizamettin Taş ile yaptıkları görüşmelere MİT Operasyon Daire Başkanı Mehmet Levent Türkgücü ve MİT Koordinasyon Daire Başkanı Yusuf Serkan Paksoy’un katıldığını belirtiyor. Görüşmelerde, ‘PKK’ye alternatif parti çalışmaları’ ele alınıyor.

TAŞ, MİT YÖNETİCİLERİ İLE İKİ KERE  GÖRÜŞTÜ

HPG güçleri tarafından Ağustos 2017 tarihinde, Güney Kürdistan’da tutuklanan MİT üst düzey yöneticilerinden Aydın Günel, PKK’den kaçan Nizamettin Taş ile yaptıkları görüşmelere ilişkin bilgi verdi. Günel’in aktardığı bilgilere göre, Taş ve MİT yöneticileri 2017 yılında iki kere bir araya geldi. Görüşmeler KDP’nin İstihbarat Örgütü Parastın aracılığıyla Güney Kürdistan’ın Seleheddin kentinde gerçekleşiyor. Nizamettin Taş, görüşmede ‘PKK’ye karşı kurmak istedikleri parti’ hakkında MİT yöneticilerine proje sunuyor ve bu proje MİT tarafından onaylanıyor.

GÖRÜŞME PARASTIN MERKEZİNDE GERÇEKLEŞTİ

HPG güçleri tarafından gerçekleştirilen “Şehit Sakine Cansız Devrimci İntikam Operasyonu” kapsamında Ağustos 2017 tarihinde Güney Kürdistan’da tutuklanan MİT yöneticilerinden Aydın Günel, PKK’den kaçarak Kürtlerin özgürlük mücadelesine karşıt çalışmalar yürüten kesimlerle yapılan ortak çalışmalar hakkında konuştu. MİT’çi Günel’in verdiği bilgilere göre, Bakurê Kürdistan’da Kürt Özgürlük Hareketine alternatif parti kurmak isteyen ekibin başında Nizamettin Taş bulunuyor. Taş ve MİT yöneticileri bu amaçla 2017 yılında iki defa bir araya geliyor. Görüşme Seleheddin kentindeki Parastin merkezinde gerçekleşiyor.

MİT OPERASYON DAİRE BAŞKANI MEHMET LEVENT TÜRKGÜCÜ İLE BİRLİKTE GÖRÜŞTÜK

MİT yöneticisi Aydın Günel’in konuya ilişkin verdiği bazı bilgiler şöyle: ‘’Botan kod adlı Nizamettin Taş bizimle görüşmek istediğini aktardı. Görüşme talebi KDP’nin istihbarat örgütü olan Parastin üzerinden geldi. Parastin söz konusu talebi Erbil Konsolosluğu üzerinden MİT Müsteşarlığı’na aktardı. Bunun üzerine Mart 2017’de MİT Operasyon Daire Başkanı Mehmet Levent Türkgücü ile birlikte Erbil’e gelerek Selehattin’de bulunan Parastin binasında, Nizamettin Taş ile görüştük. Görüşmede Parastin’ın PKK masası sorumlusu Salih Barzani, MİT Erbil temsilcisi Selçuk Şenel ve bir tercüman hazır bulundu’’

Aydın Günel, konuşmasının devamında, Taş’ın görüşmede bölgedeki gelişmelere ilişkin görüşlerini aktardığını ve ardından Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da ‘PKK’ye alternatif olacak’ bir parti kurmak istediklerini ve bu konuda destek istediğini belirtiyor. Aydın Günel’in ifadesine göre, Nizamettin Taş görüşmede, 2004 yılında PKK’den ayrıldıklarını hatırlatıyor, devamında Osman Öcalan ve Hıdır Sarıkaya isimli kişilerle kurdukları PWD adlı oluşumun amacına ulaşmadığını belirtiyor ve 13 yıldır KDP’nin denetiminde kalmalarına rağmen, burada oyalandıklarını ve ‘boşa zaman harcadıklarını’ ifade ediyor.

PKK’DEN KAÇAN NİZAMETTİN TAŞ YENİ PARTİ KURMAYI ÖNERDİ

Nizamettin Taş, kurmak istedikleri ‘yeni parti’ konusunda MİT yetkililerine şu bilgileri veriyor:  “Hak-Par, PAK ve PWD gibi partiler, bir araya gelerek Türkiye’de legal bir parti kurmak istiyoruz. KDP’nin öncülüğünde uzun süredir görüşmeler yapıyoruz. Bu partinin amacı PKK’nin bölgedeki etkinliğini kırmak. Bizi destekleyen büyük aşiretler ve korucu aileler var. PKK’nin kuruluş yıllarında yer alan kadroların bir kısmı yanımızda. Türkiye’de örgütlenme çalışması yapacağız, üniversite öğrencilerini kazanmayı esas alacağız, TV kanalı vb. yayınlar yapacağız.’’

Nizamettin Taş, söz konusu partiyi kurduktan sonra bazı kadrolarını Türkiye’ye göndereceklerini belirtiyor. Taş, Türkiye’ye gönderecekleri kişilerin ‘hukuki sıkıntılarının’ çözülmesi, onların korunup kollanmasına ilişkin MİT elemanlarından ‘yardım’ talebinde bulunuyor.

Taş, MİT yöneticilerine, KDP’nin kendilerine maddi destekte bulunduğunu da ekliyor.

Mart 2017’de gerçekleşen görüşmede, Nizamettin Taş, parti kurma çalışmaları konusunda kendi aralarında bazı anlaşmazlıklar olduğunu da belirtiyor ancak parti tüzüğünün hazırlandığını da aktarıyor.

MİT'E RAPOR SUNULDU

MİT’çi Aydın Günel’in iddiasına göre, Ankara’ya dönen MİT yöneticileri, kendi merkezlerine, görüşmeye dair bir rapor sunuyor. Raporda, Nizamettin Taş’ın sunduğu projenin başlangıç aşamasında olduğu vurgulanarak, bu kapsamda yapılacak çalışmaların izlenmesi, Nizamettin Taş’ın kollanmasını önerdiği isim listesinin beklenmesi ve irtibatın devam ettirilmesi yönünde görüş belirtiliyor.

MİTÇİLER YAKALANINCA PROJE ÇÖKÜYOR

Ardından Haziran 2017 tarihinde bir görüşme daha gerçekleştiriliyor. Bu görüşme de yine KDP’nin istihbarat örgütü Parastin üzerinden iletiliyor. Bu görüşmeye ise MİT Koordinasyon Daire Başkanı Yusuf Serkan Paksoy katılıyor. Paksoy, görüşmeye gitmeden önce, Mart ayında yapılan görüşmenin raporlarını okuyor. Ankara’ya döndüğünde Nizamettin Taş’ın kendilerine yeni bir şey söylemediğini, sadece kurmak istedikleri partinin tüzüğünün hazır olduğunu ve Ramazan Bayramı’ndan sonra başvuru yapacaklarının bilgisini paylaştığını, belirtiyor. MİT’çi Günel, kurulacak yeni parti için kendilerinin görüşmelerde yer aldıklarını, ama Ağustos 2017’de PKK tarafından yakalandıkları için bu görüşmelerin sekteye uğradığı ve iki görüşme ile sınırlı kaldığını, kendileri tutuklandıktan sonra bu konuda nasıl bir gelişme olduğunu bilmediğini belirtiyor. Günel’in ifadelerinden anlaşıldığı üzere Nizamettin Taş ile ilişkili olan MİT’çilerin yakalanması ile bu proje de çöküyor.

KEMAL BURKAY’I SİYASİ İRADE TÜRKİYE’YE GETİRDİ

MİT’çi Aydın Günel son olarak MİT’in Kuzey Kürdistan’da PKK’ye alternatif oluşturma yönünde daimi bir çalışma içinde olduğunu ifade ediyor ve şunu söylüyor: ‘’Kemal Burkay siyasi irade tarafından Türkiye’ye getirildi. Boy gösterisi yaptırıldı. PKK’ye alternatif bir Kürt oluşumumuz var denilmek istendi. Ama zaten o çalışma başarılı olamadı. Yarıda kaldı’’

Aynı konuda konuşan MİT’çi Erhan Pekçetin ise, görüşmeden haberdar olduğunu belirterek, ‘’Serkan Başkan, yeni Kurulacak partiyi takip etmemizi söyledi. Levent Başkan’da yeni kurulacak parti için 300 bin dolardan bahsediyordu. Bu para partinin kuruluş masrafları için düşünülüyordu” dedi. 

NE OLMUŞTU?

MİT yöneticileri Aydın Günel ve Erhan Pekçetin, PKK yöneticilerine saldırı hazırlıklarını koordine etmek üzere Ağustos 2017 tarihinde gittikleri Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kenti yakınlarında, HPG güçleri tarafından özel bir operasyonla yakalandı. MİT yöneticilerinin yakalanma görüntüleri geçtiğimiz aylarda yayımlanmıştı. 

MİT’çi Günel ve Pekçetin, 9 Ocak 2013’te gerçekleştirilen Paris katliamına ilişkin önemli bilgiler vermişti. MİT yöneticileri, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledildiği katliamın MİT merkezi tarafından nasıl organize edildiğini ayrıntılı şekilde itiraf etmişlerdi.