HRW’den Rakka’daki toplu mezarlar için çağrı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), DAİŞ çetelerinin Rakka’daki toplu mezarlara koyduğu insanların kimliklerinin belirlenmesi ve olası suç kanıtlarının korunması için uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Son aylarda Rakka kenti ve bölgesinde, yüzlerce kişinin cenazesinin olduğu bir çok toplu mezar ortaya çıktı. Rakka, Demokratik Suriye Güçleri tarafından kurtarılmadan önce DAİŞ çetelerinin terör estirdiği ve toplu infazlarda bulunduğu “başkenti” olarak değerlendiriliyordu.

HRW, Rakka’da en az dokuz toplu mezarın bulunduğunu belirterek, her birinin onlarca ve belki de yüzlerce cenaze içerdiğini kaydetti. Bu cenazelerin çıkarılması ve kimliklendirilmesinin çok büyük bir iş olduğunu kaydeden New York merkezli HRW, “Uluslararası organizasyonlar, adli tıp uzmanları ile birlikte teknik destek sağlamalı” dedi.

HRW, başta ABD olmak üzere uluslararası toplumu yerel yetkililere “mezarlardan çıkarılanların kimliklerinin tespiti ve kayıp kişilere ilişkin bilgileri muhafaza etmek için daha net bir sistem oluşturmaya yardım etmeye” çağırdı.

Açıklamada, kayıp kişilerin kimliklerinin belirlenmesi ve olası hukuki süreçler için kanıtların muhafaza edilmesinin, tüm Suriye’de adalet için katkıda bulunacağı kaydedildi.

HWR, “Uygun teknik destek olmazsa, cenazelerin çıkarılması beklenti içindeki ailelere yanıt olamayabilir, gelecekteki adalet çabaları için hayati önemdeki kanıtları tahrip edebilir veya yok edebilir” diye uyardı.

HRW, DAİŞ çetelerinin Rakka’yı kaybetmeden önce çekildikleri hastanenin yakınındaki futbol sahasının altında Nisan ayında bir toplu mezar ortaya çıkarıldığını hatırlattı. Bu mezarda, 553 cenazenin bulunduğunu ifade eden HRW; gönüllülerin çalışmalarının takibi için bir ekip gönderdiklerini örnek olarak gösterdi.