HRW: Türk ‘güvenli bölgeleri’ siviller için tehlikeli

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk devletinin “güvenli bölge” adı altında işgal ettiği bölgelerde toplu infazlar ve gaspların olduğunu belirterek, siviller için tehlikeli olduğunu kaydetti.

Türk devletinin 9 Ekim’de başlattığı saldırılarının ardından işgal ettiği alanlara ilişkin açıklamada bulunan HRW, işgal edilen bölgelerin siviller için tehlikeli olduğunu vurguladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson “İnsanların infaz edilmesi, mülklerinin yağmalanması ve yerlerinden olmuş insanların evlerine geri dönmelerinin engellenmesi, Türkiye’nin önerdiği ‘güvenli bölgelerin’ neden güvenli olmayacağına ilişkin ezici bir kanıt sunuyor” dedi.

Witson, “Türkiye’nin düzenlediği askeri harekatın güvenli bir bölge oluşturacağına ilişkin anlatısının tam aksine, söz konusu bölgeyi yönetmek için kullandığı grupların bizzat kendileri, sivillere yönelik hak ihlalleri ve etnik ayırımcılık yapıyorlar” diye ekledi.

HRW, açıklamasında şunları ifade etti: “Türkiye ve onun desteklediği fraksiyonlar, askeri harekatın başladığı andan itibaren, sivillerin yaşadığı bölgelere ayırım gözetmeksizin topçu ateşi açtılar, en az yedi yargısız infaz gerçekleştirdiler, sivillerin özel mülk olan evlerini ve dükkanlarını hukuksuz olarak işgal ettiler ve kontrolleri altındaki bölgede faaliyet gösterirken zorla kaybedilmiş olmalarından kuşku duyulan insani yardım çalışanlarının akibetleri konusunda açıklama yapmadılar.”

Türk devletine bağlı çetelerin işlediği ihlalleri sıralayan HRW, 11 Ekim’de katledilen Kürt kadın siyasetçi Hevrîn Xelef’i de hatırlattı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, hak ihlallerini belgelendirdikleri bölgelerdeki fiili yetkililer ve sorumluların hesap vermeleri, geri dönmek isteyen insanların güvenlikleri ve insanların geri dönme haklarını kullanmalarının etnik kökenleri veya kimlikleri yüzünden engellenmemesini güvenceye almaya çağırdı.

Açıklamada, “Türkiye hükümeti de Suriye Milli Ordusu’nun bu ihlallerden sorumlu fraksiyonlarına askeri yardım vermeyi kesmelidir” denildi.

Whitson, “Türkiye, silahlandırdığı fraksiyonların gösterdiği menfur davranışlara göz yumuyor” derken şunları ekledi: “Bu bölgeler Türkiye’nin kontrolü altında kaldığı sürece, bu ihlalleri soruşturmak ve onları sonlandırmak, Türkiye’nin sorumluluğundadır.”

HRW açıklamasında çok sayıda infaz ve yağma faaliyetlerine yer verdi.