Rusya'dan İdlib'e hava saldırısı, Türkiye'den sessizlik-YENİLENDİ

HTŞ'nin Halep'in batısındaki tüm bölgeleri Nuredîn Zenkî grubundan almasından sonra Rusya bölgedeki HTŞ noktalarına hava saldırıları düzenliyor. Çatışmalar ve hava saldırıları karşısında Türkiye'nin sessizliği dikkat çekiyor. 

Türk devletinin Astana ve Soçi görüşmelerinde garantörlüklerini üstelendiği cihatçı gruplar arasındaki çatışmalar İdlîb, Hama ve Halep kırsalında devam ediyor. 

Cebhet El Nusra öncülüğündeki Heyet Tehrîr El-Şam (HTŞ) çete gruplarının Halep'in batısında birçok bölgeyi Nuredîn Zenkî çete grubundan almasından sonra Rusya'ya ait savaş uçakları, bazı bölgelerde HTŞ'nin noktalarını vurmaya başladı. 

NUREDÎN ZENKİ EFRÎN'E KAÇTI İDDİASI

HTŞ'nin 4 gün önce Idlîb'in kuzeydoğusundan Halep'in batısına yönelik başlattığı saldırılar sonrası bölgede Nuredîn Zenkî'nin elinde bulunan Daret Iza, Qibtan El Cebil gibi birçok yerleşim yeri HTŞ'nin denetimine geçti. Halep'in batısındaki tüm noktalarını kaybeden Nuredîn Zenki çete grubunun Efrîn'e kaçtığı belirtiliyor. 

RUSYA HAVA SALDIRILARI DÜZENLİYOR 

Bunun üzerine akşam saatlerinde Rus savaş uçakları, Keferniha, Urm, Atarib 111'inci alayı, Daret Iza ve Cermiya El Rehal bölgelerinde HTŞ'ye hava saldırıları düzenlendi. 

İLK KEZ ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ VURULUYOR

Söz konusu bölgeler Rusya, Türkiye ve İran arasında yapılan Astana Mutabakatı çerçevesinde çatışmasızlık bölgeleri içerisinde yer alıyor. Mutabakatın imzalanmasından bu yana söz konusu bölgelere ilk kez hava saldırısı düzenlendi. 

TÜRK DEVLETİ SESSİZ

Günlerdir bölgede söz konusu gruplar arasında yaşanan çatışmalara rağmen Türk devletinin "garantör ülke" olmasına rağmen sessizliğini koruması dikkat çekiyor. 

ÇATIŞAN CİHATÇI GRUPLAR

HTŞ'nin bünyesinde El Nusra, Ceyşül Sünne, Cundul Aksa, Liwa El Heq, Ceyşül Ehrar, Hurras El-Din ve Ensar El Din gibi çok sayıda irili ufaklı grup bulunuyor. 

"Ulusal Kurtuluş Cephesi" bünyesinde de HTŞ’den ayrılan Ehrar El Şam ile Nureddin Zenki, Feyleq El Şam, Sukur El Şam, Ceyşül İdlib, Ceyşül Nuxbe, Ceyş El Nasır, Hemzet, Cephe Şerqiye gibi çok sayıda grup bulunuyor.