Jineoloji Cizre Bölgesi’ndeki okullarda

Demokratik Toplum Eğitim Komitesi, jineoloji bilimini Cizre Bölgesi’ndeki okullara da taşıdı.

ANHA'nın haberine göre, Demokratik Toplum Eğitim Komitesi (KPC-D) Cizre Bölgesi Koordinasyonu, jineoloji bilimini Kuzey Suriye’deki akademilerden bölgedeki tüm okullara taşıdı.

Jineoloji eğitimi 2016 yılında ilk olarak Efrîn’de, daha sonra ise Kobanê’de verilmeye başlandı. Cizre Bölgesi’nde ise okul ve öğrenci sayısının fazla olması ve yeterli öğretmen sıkıntısı yaşanmasından dolayı Jineoloji eğitiminin verilmesinde gecikme oldu.

ÇOK SAYIDA ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLDİ

KPC-D-Kadın, Cizre Bölgesi’ndeki okullarda da jineoloji eğitiminin verilmesi için çok sayıda öğretmen görevlendirdi.

Çok sayıda Kürtçe ve Arapça öğretmeni, 2018 yılında Jineoloji eğitimi gördü ve ilk adım olarak birinci sınıflara ders verilmeye başlandı. Komite, Jineoloji Akademisi’nin de desteğiyle Süryani dilinde Jineoloji kitapları ve eğitim materyalleri basımı için hazırlıklar yapıyor.

'AHLAKLI VE ÖZGÜR NESİL HEDEFLİYORUZ'

KPCD-Kadın Üyesi Nûpel Izedîn Ehmed, jineoloji bilimini, okullara taşınmasından önce halka anlatmaya başladıklarını ve sonrasında bu kararın alındığını söyledi. Ortak yaşam esaslarına göre yaşayan ahlaklı ve özgür bir nesil yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Ehmed, “Özgür toplum iktidarcı erkek ve köle kadın ile kurulmaz. Jineoloji ise bu sorunu ortadan kaldırır ve toplumdaki karmaşayı giderir” dedi.

SÜRYANİCE EĞİTİM DE OLACAK

Jineoloji Akademisi Üyesi Şîlan Mihemed ise “Jineoloji üzerine şimdi Arapça ve Kürtçe dillerde eğitim veriliyor. Süryani dilinde de eğitime başlanması için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Lava Berko ise kadın tarihinin öğrenilmesi ile öğrenci sayısının hızla arttığını söyledi.

ÖĞRENCİLER: KADININ GERÇEK TARİHİNİ ÖĞRENDİK

Kadın tarihini araştırmayı çok istediği için jineoloji eğitimi gördüğünü belirten Ayenda Hiso isimli öğrenci, bu bilimin daha geniş kesimlere aktarılması gerektiğini söyledi. Loranda Xelîl de kadının gerçek tarihini jineoloji ile öğrendiklerini söyledi.

Öğretmen Muhdiyê Mihemed, jineoloji gerçekliğinin fark edilmesi ve bu zihniyetin kırılması ile erkeklerin de bu bilime yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Öğrenci Şiyar Hiso da tüm kesimlerin bu bilimin eğitimini alması gerektiğini ifade etti.

BİRİNCİL EĞİTİM MADDESİ

Demokratik Toplum Eğitim Komitesi-Kadın, 2015 yılında gerçekleştirdiği konferansında jineoloji bilimini eğitim materyallerine taşıdı ve okulların birincil eğitim maddesi olarak kabul etti.