KDP ve MİT Güney Kürdistan’da yeni oyunlar peşinde

Şêladizê’de serhildanı sonrası KDP ve Türk devleti, PKK ile Güney Kürdistan halkını karşı karşıya getirmek için özel olarak kontra birimler oluşturma planlamasını devreye koymuş bulunuyor.

Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal üsleri ve saldırılarına karşı gerçekleştirilen Şêladizê serhildanı sonrası KDP ve Türk MİT’inin ortak özel savaş oyunları açığa çıkmaya devam ediyor.

Güney Kürdistan halkı, 26 Ocak gününde tarihi bir serhildan gerçekleştirerek Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şêladizê nahiyesindeki Türk devletine ait Sirê askeri üssüne girmiş ve işgale tepkisini göstermişti.

Serhildanın hemen ardından KDP ve MİT serhildana kalkan halka karşı tehdit, gözaltı saldırılarla ve özel savaş oyunlarına başladı.

Daha önce ANF’de yayınlanan bir haberde, KDP ve bölgede cirit atan Türk MİT elemanlarının, Kürt Özgürlük Hareketi'ne karşı yeni kirli bir oyun üzerine çalıştıkları ortaya çıkmıştı. KDP ve MİT, yüzlerce kişiyi gözaltına almaktan, gençleri ve halkı zorla konuşturup görüntülerini sosyal medya ağlarında paylaşmaktan sonuç alamayınca, Şeladizê, Amadiyê ve Derelok’ta yaşayan bazı aşiretleri tehdit etmeye başlamıştı. Tehdit edilen aşiretlerin, Kürt özgürlük gerillasına karşı bölgede örgütleyecekleri bir yürüyüşe katılmaya zorlandığı, katılmayanların zorla evlerinden alınarak yürüyüşe götürülecekleri belirtilmişti. Yine, KDP’ye yakın televizyon kanallarına çıkan KDP peşmergelerinin, sivil olarak tanıtılarak, PKK aleyhine propaganda yaptığı da ortaya çıkmıştı.

MİT VE KDP ŞİMDİ YENİ OYUNLARA BAŞVURUYOR

Bölgeden güvenilir bir kaynaktan alınan bilgiye göre; Şêladizê’de serhildanı sonrası KDP ve Türk devleti, Kürt Özgürlük Hareketi’nin Başûrê Kurdistan halkına dönük sözde baskı ve bazı saldırılar yaptığını işlemek istiyor. Bunun için özel olarak kontra birimler oluşturma planlamasını devreye koymuş bulunuyor. Yapılan planlamaya göre bu birimler 10’ar kişiden oluşturulacak. Özelde Kuzey Kürdistanlı ve Kürt Özgürlük Hareketi’nden kaçan şahıslardan seçilecek. Bu gruplar, gerilla kıyafetleri giyerek, köylerde halka baskı ve şiddet uygulayacak. Özelde Behdinan ve Zap alanlarında bu planın hayata geçirileceği belirtiliyor. Bu kişiler Zaxo ve Duhok’ta KDP ile hareket edenler ile Kürt Özgürlük Hareketi’nden eskiden kaçan ve yönetim düzeyinde görev almış kişilerden seçiliyor. Böylelikle KDP ve MİT, Behdinan halkını PKK’ye karşı kışkırtmak, PKK ve Güney Kürdistan halkını karşı karşıya getirmek istemektedir.

Türk devleti geçmiş süreçlerde özellikle 90’lı yılların başlarında Kuzey Kürdistan’da kontrgerilla faaliyetleri yürütmüş, binlerce Kürdü katletmişti. Fakat Türk devletinin tüm bu çabalarına rağmen Kuzey Kürdistan halkı Özgürlük Mücadelesi’nden kopmamıştı.

Türk devleti şimdi de KDP ve MİT eliyle bu kontrgerilla faaliyetlerini Güney Kürdistan bölgelerinde Kürt Özgürlük Hareketi’ni zayıflatmak ve halkla karşı karşıya getirmek için gerçekleştirmek istiyor. Fakat Şêladizê serhildanında da görüldü ki, halk PKK’nin değil işgalci durumunda olan ve halkı katleden Türk askerlerinin topraklarından çıkmasını istiyor.