Kevana Zêrîn ırkçı saldırıyı kınadı, Kürtlere çağrı yaptı

Kürt genci Barış Çakan’ın katledilmesine tepki gösteren Kuzey ve Doğu Suriye Kevana Zêrîn Kültür Hareketi, Ankara'da bir Kürt gencinin katledilmesini kınadı, Kürtlere çağrı yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye Kevana Zêrîn Kültür Hareketi, Ankara’da Barış Çakan isimli gencin Kürtçe müzik dinlediği için katledilmesine ilişkin açıklama yaptı.

'SESSİZLİK IRKÇILIĞI ARTIRIYOR'

Türk ırkçılığının yüz yıllardır Kürtlere zulüm yaptığının ifade edildiği açıklamada, “Kürt halkının kültürüne ve diline tahammül edilmiyor. Son günlerde yaşanan olaylar bunu bir kez daha bize gösteriyor. TV8 adlı kanalda yayımlanan Survivor programında Kürt oyuncu Ersin Korkut’un annesi ile Kürtçe konuşmasına engel olundu. Bu olaylar karşısında ne kadar sessiz kalınırsa baskı o kadar artıyor. ABD’de de bir siyah öldürüldüğü için tüm ABD’liler ayağa kalktı. Ancak Türkiye’de Kürtlere yönelik her gün yeni katliamlar yapılmasına rağmen Kürtler dışında herkes sessiz kalıyor. Kürt bir anneye çocuğunun kemikleri kargo ile gönderildi. Kürt gençlerinin cenazeleri yerlerinden alınarak İstanbul’daki bir kaldırıma defin edildi. Geçen gün Amed’te gözaltına alınan bir Kürt gencine copla cinsel istismarda bulunuldu. Kürt siyasetçilere yönelik soykırım operasyonlarından söz etmemize dahi gerek yok” ifadeleri kullanıldı.

‘ÖZGÜRLÜK HAREKETİ KÜRTÇEYİ AYAKTA TUTTU'

Açıklamada, Barış Çakan’ın ailesine bağsağlığı dilenerek, şunlar da belirtildi:

"Bu saldırılar organizedir. Türkiye’de yabancı dillere ilişkin meraklı olunurken bu toprakların dillerinin kullanılmasına karşı çıkılıyor. Osmanlı devletine kadar bölgedeki halklar huzur içerisinde yaşamıştır. Osmanlı devleti ile birlikte birçok halka zulüm uygulanmıştır. Türk ulus devletinin kuruluş süreci ile birlikte Laz, Roman gibi halklar asimile edildi. Kürt Özgürlük Hareketi’nin verdiği mücadele sayesinde bugün Kürtçe halen ayakta kalabilmiştir. Ancak faşistler Barış Çakan gibi gençleri öldürerek Kürtleri asimile etmek istiyor. Kuzey ve Doğu Suriye Kevana Zêrîn Hareketi olarak gençlerimize ve halklarımıza yapılan saldırıları kınıyoruz. Halkımız her zamankinden daha fazla dil ve kültürüne sarılmalıdır.”