Kıbrıs krizi: AB Türkiye’ye yaptırımları onayladı

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki “illegal” doğalgaz sondaj çalışmaları nedeniyle yaptırım kararı aldı.

Avrupa Birliği bu Pazartesi günü, Türkiye’nin uyarılara rağmen Kıbrıs karasularındaki illegal sondaj çalışmalarını devam ettirmesi nedeniyle bir dizi mali ve siyasi tedbir aldı.

Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısı ardından bir açıklama yapan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye’ye ilişkin kararlar alındığını ve gelecek saatlerde kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

AFP’ye göre en sert cezalandırıcı tedbir, Türkiye’nin 2020 yılında yararlanması gereken Avrupa fonlarından 145,5 milyon euroluk kesinti olarak dikkat çekiyor. Avrupa Yatırım Bankası da Ankara’ya mali yardım koşullarını gözden geçirmeye davet edildi.

Avrupa Birliği ayrıca, Ankara ile üst düzey diyalogu da, tamamen kesmeden, azaltma kararı aldı.

AFP’ye konuşan üst düzey bir diplomat, “hedefli yaptırım kararlarının da alınabileceğini” belirtti.

Avrupa Birliği yöneticileri Haziran sonunda Ankara’nın yasadışı sondaj çalışmalarından vazgeçmemesi halinde yaptırım kararları alacakları uyarısında bulunmuştu.

Adı belirtilmeyen Avrupalı diplomat, uyarılara rağmen faaliyetlerin sürdüğünü belirterek “Bu durum kabul edilemez hale geldi” dedi.

Doğu Akdeniz’de son yıllarda bulunan büyük gaz yatakları, enerji alanında büyük bir aktör olmak isteyen Kıbrıs’ın iştahını kabarttı. Ancak Kıbrıs, 1974 yılındaki Türk işgalinden bu yana ikiye bölünmüş durumda.

AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti, adanın üçte ikisi üzerinde denetim kurabiliyor. Kuzeyde, kendisini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak ilan eden parça, sadece Türk devleti tarafından tanınıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti son yıllarda hidrokarbon grupları ile işletme anlaşmaları yaptı ancak Ankara rejimi adaya ilişkin bir çözüm bulunmadan tüm işletmelerin askıya alınmasını dayatıyor.