Kısıtlı imkanlarla yüzbinlerce Efrînliye hizmet

Efrîn'e yönelik işgal saldırıları aralıksız bir şekilde devam ederken, başta sağlık olmak üzere birçok alanda sivil halka hizmet veren Heyva Sor a Kurd, şimdi Şehba bölgesinde de 170 bini aşkın sivile kısıtlı imkanlarla hizmet veriyor.

Türk devleti ve ona bağlı El Kaide, DAİŞ ve El Nusra çete gruplarının işgal saldırıları sonrası yüzbinlerce Efrînli tarihi bir direnişin ardından Şehba bölgesine göç etti. Türk devletinin vahşi saldırılarına karşısında Efrîn yönetiminin halkı kentten çıkarma kararı alması üzerine Şehba Kantonu ile Efrîn'in Şêrawa ilçesine göç etmek zorunda kalan yüzbinlerce Efrînli zor şartlar altında direnişini sürdürüyor.

İşgal saldırıları sonrası kenti terk etmek zorunda kalan Efrînlilerin en büyük destekçisi de Kürt halkının gözde kurumlarından Heyva Sor A Kurd (Kürt Kızılayı) oldu. Başta yurtdışı olmak üzere Kürdistan'ın dört parçasından Kürt halkı ve dostlarının desteğiyle faaliyetlerini sürdüren Heyva Sor a Kurd kısıtlı imkanlarla Efrîn halkının en büyük destekçisi olmaya devam ediyor.

Başta ilk yardım, sağlık ve ilaç desteği olmak üzere barınma, giyim, temiz su ve birçok temel gereksinimlerde Heyva Sor A Kurd Efrînlilerin ihtiyaçlarını gidermek için seferberlik ruhuyla çalışmalarını devam ettiriyor. Efrîn'e yönelik işgal saldırıları sırasında birçok çalışanı ve ambulansı hedef olan Heyva Sor A Kurd, şimdi de Şehba bölgesinde Efrînlilerin yanında. Heyva Sor A Kurd yöneticileri hizmetleri, faaliyetleri ve temel ihtiyaçları hakkında ANF'ye konuştu.

DAHA ÖNCE DE GÖÇMENLERE HİZMET VERİLİYORDU

Çalışmaları hakkında bilgi veren Heyva Sor A Kurd Efrîn Şubesi doktorlarından Emer Mihemed, işgal saldırılarından önce de Suriye savaşının başından beri Efrîn'in göç aldığını ve gelen göçmenlere hizmet verdiklerini hatırlattı. Efrîn'in geride kalan 7 yılda yüzbinlerce göçmeni ağırladığını belirten Emer, "Efrîn'de iki kampımız vardı: Şehba ve Rûbar kampları. Bizler bu çalışmaları yeni yapmıyoruz ve yıllardır hizmet veriyoruz" dedi.

7 SAĞLIK MERKEZİ KURULDU

Türk devletinin işgal saldırılarının başlamasıyla yüklerinin aralıksız bir şekilde sivil halka hizmet sunmaya çabaladıklarını belirten Mihemed, "Şimdi de burada Şehba bölgesinde çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Halkımız göç ettikten sonra da kısa sürede 2'si Şêrava, 5'i de Şehba olmak üzere 7 merkez kurduk ve kısıtlı imkanlarla çalışmalarımızı devam ettirdik. Şimdi 7 noktada sağlık başta olmak üzere hizmet vermeye devam ediyoruz" diye kaydetti.

TÜM ÇALIŞMALAR KAYIT ALTINDA

Kurdukları 7 merkezde günlük olarak ortalama 400 kişiye sağlık hizmeti verdiklerini söyleyen Mihemed, Heyva Sor'a gelen tüm yardımları kurdukları komiteler aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını ve yaptıkları her çalışmayı kayıt altında aldıklarını kaydetti. Mihemed, "Bizim burada komitelerimiz var. Sağlık, çocuk sütü, gıda, barınma gibi komiteler oluşturduk ve işbölümü yaparak halkımıza destek sunmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

'HALKIMIZIN DESTEĞİYLE HİZMET VERİYORUZ'

Heyva Sor A Kurd Efrîn Şubesi yönetiminde yer alan eczacı Rim Karho Efrîn halkının zor günler geçirdiğini ve bu zor günlerde Heyva Sor'un destek sunmak için elinden gelen her türlü desteği sunmaya çalıştığını söyledi. Avrupa ve Kürdistan'ın diğer parçalarından yapılan desteklerle çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Rim Karho, uluslararası yardım kuruluşlarından hiçbir destek alamadıklarını ifade etti.

'CERRAHİ MÜDAHALE YAPAMIYORUZ'

Efrîn'den göç eden halkın evlerini terk ederken hiçbir şeylerini alamadığını hatırlatan Rim Karho, şunları dile getirdi: "İnsanlarımız burada yıkıntı evlerde, çadırlarda, mayınlı arazide yaşıyor. Su ve temizlik sorunu çok fazla olduğu için özellikle çocuklarda hastalıklar baş gösteriyor. Çünkü hijyen imkanları yok. Havaların ısınmasıyla birlikte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Bunun yanı sıra birçok sağlık hizmetini veremiyoruz. Çünkü bizim bütün ameliyat ve cerrahi aletlerimiz Efrîn'de kaldı. Oradaki hastanemiz bombalandı. Cerrahi müdahaleyi yapamıyoruz. Geçtiğimiz günlerde burada iki çocuk mayın sonucu yaralandı. Biri 17, biri de 14 yaşındaydı. Ama müdahale edemedik ve çok uzun uğraşlar sonrası Zehra bölgesine gönderdik."

250 BİN İNSAN HASTANESİZ

Tıbbi malzeme ihtiyaçlarının olduğunu ifade eden Rim Kahlo, "Burada 170 bini aşkın Efrînli var. Yine 80 bine yakın Şehba'nın kendi halkı var. 250 bin insanın bir hastanesi yok. Hastane yapmak için çalışmamız var ama imkanlarımız çok kısıtlı. Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere herkesten bu konuda yardımcı olmaları çağrımızı yineliyoruz" diye konuştu.