Kuzey Doğu Suriye'de onbinler işgalci Türk devletine karşı yürüdü

Kuzey Doğu Suriye'nin birçok kentinde alanlara çıkan halk, Türk devletinin üç kadını katletmesini protesto etti.

Kobanê, Til Hemîs, Til Berak, Tirbespiyê, Dêrik, Hesekê, Girkê Legê, Til Temir’de alanlara çıkan halk Türk devletinin dün gece yaptığı katliamı protesto etti.

KOBANÊ

Özgür Kadın Meydanı’nda bir araya gelen kitle, Türk işgal saldırılarını kınayan pankartların yanısıra Kongreya Star bayrakları ve katledilen üç kadının posterlerini taşıdı.

Türk devletinin 23 Haziran’da Kobanê’nin Helincê köyüne insansız hava araçları ile düzenlediği saldırıda Kongraya Star Koordinasyon üyeleri Zehra Berkel ve Bedia Mele Xelîl ile bombalanan evin sahibi Emine Weysi katledilmişti.

Onbinlerce kişinin katıldığı kyürüyüşte, Türk devletine öfke yağdı. Sık sık direniş sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından, Şehit Egid Meydanı’nda miting yapıldı.

Mitingde Fırat Bölgesi Kadın Hareketi adına bir konuşma yapan Rewşen Haçim, Türk devletinin kadınları katlettiği saldırıyı DAİŞ çetelerinin 2015 yılında gerçekleştirdiği katliam saldırısının yıldönümüne denk getirdiğine dikkat çekti.

Rewşen, Türk devletinin DAİŞ’in ortağı olduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydederken, direnişlerinin süreceğini vurguladı.

Fırat Bölgesi Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eş Başkanı Mihemed Şahîn, Türk devletinin uluslararası güçlerle vardığı ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini belirtti.

Şahin, Türk devletinin sivilleri hedef aldığı tepkisinde bulunurken, PYD Fırat Bölgesi Genel Meclisi Üyesi Eyşe Efendî, devletinin Kürt kimliğini hedef aldığını ve kapsamlı bir katliam planladığını ifade etti.

KONGREYA STAR: KADINLAR ÖRGÜTLENDİKÇE SALDIRILAR ARTIYOR

Öte yandan Kongreya Star Koordinasyonu, işgalci Türk devletinin Salı günü Kobanê’de üç kadını katletmesi ardından yaptığı açıklamada, örgütlü kadınların hedef alındığını belirtti.

Kongreya Star, “Kadınlar örgütlendikçe onlara karşı saldırılarda artıyor. Faşist sistemlerde kadınlara yer yoktur. Bizler burada özgür bir şekilde mücadele ediyoruz. O yüzden faşistlerin hedefi oluyoruz” diye tepki gösterdi.

Açıklamada, devamla şu ifadeler yer aldı: “Türk devletinin kadın özgürlük mücadelesine yönelik faşist saldırıları giderek artıyor. En son Helincê köyünde 3 arkadaşımızı şehit ettiler. Bu katliamdan Rusya ve Uluslararası Koalisyon sorumludur. Bu saldırıların durdurulması gerekir. Bu saldırılara ortak olunmamalılar.

Bu saldırıların artık bir sınırı kalmadı. Kadınların geleceği tehdit altındadır. Tüm dünya kadınlarının bu saldırılara tepki göstermesini bekliyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki Kürt dostlarının da faşizme karşı mücadeleyi büyütmesi için çağrıda bulunuyoruz. Kongreya Star olarak Zehra, Hebûn ve Emine Ana’nın mirasına sahip çıkıp sonuna kadar direneceğiz.”

TIL HEMÎS

Til Hemîs’te kadınlar, Kongreya Star binası önünde bir araya gelerek Kobanê’nin Helinc köyündeki katliama ilişkin basın açıklaması yaptı.

Açıklamada Türk devletinin DAİŞ çeteleriyle ulaşamadığı amaçlarını, doğrudan gerçekleştirdiği saldırılarla ulaşmaya çalıştığı belirtildi.

Dünya kadınları ve Kuzey ve Doğu Suriyeli tüm kadınlara çağrı yapan Til Hemîsli kadınlar, Türk devletinin suçlarına karşı başkaldırı çağrısı yaptı.

TIL BERAK

Qamişlo’nun Til Berak ilçesinde düzenlenen basın açıklaması metnini Kongreya Star Üyesi Henan Silêman okudu. İşgalci Türk devletinin kadın katliamını kınayan Henan, şehitlerin izinde kadın mücadelesini büyüteceklerini vurguladı.

BM ve uluslararası topluma çağrıda bulunan Henan, kadın katliamı ve sivillere karşı işlenen suçlar nedeniyle Türk devletinin yargılanması istedi.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê ilçesinde de Kongreya Star binası önünde düzenlenen basın açıklamasıyla Türk devletinin saldırıları kınandı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada konuşan Kongreya Star Yöneticisi Xaliya Eyob, Türk devletinin kadın özgürlük mücadelesinden korktuğunu ifade etti. Tüm dünya kadınlarına, Türk devletinin kadın iradesini hedef alan saldırılara karşı mücadele etme çağrısı yapan Xaliya, kadın mücadelesinin direnişle zafere ulaşacağını vurguladı.

DÊRIK

Dêrik’teki basın açıklaması ise onlarca kadının katılımıyla Şehitler Meydanı’nda gerçekleştirildi. Kongreya Star bayraklarının taşındığı ve sık sık direniş sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Kongreya Star Yöneticisi Wesfa Murad, kadın şehitlerin miras bıraktığı direniş yolunun takipçisi olacaklarını vurguladı. Wesfa, saldırılara karşı direnişlerinin süreceğini söyledi. Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi.

HESEKÊ

Hesekê’de ise TEV-DEM üyesi gençler, Türk devletinin katliam saldırılarını yaptıkları basın açıklamasıyla kınadı. Açıklamayı okuyan TEV-DEM üyesi Cand Xelef, Türk devletinin katliam saldırılarını kınadı. Xelef, gençlerin işgal ve katliam saldırılarına karşı direnişte olacağını vurguladı. Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi.

GIRKÊ LEGÊ

Şehit Aileleri Meclisi öncülüğünde Girkê Legê’de alanlara çıkan yüzlerce kişi “Türk devleti dünyanın güvenliğini tehdit ediyor” yazılı pankart taşıdı. Şehit Xebat Meydanı’ndan yürüyüşe geçen kitlenin eylemi ilçe merkezinde mitinge dönüştü. Burada kitleye hitap eden Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Bahoz Ali, Türk devletinin saldırılarını ve uluslararası kamuoyunun saldırılar karşısındaki sessizliğini kınadı.

TIL TEMIR

Til Temir Şehit Aileleri Meclisi önünde toplanan yüzlerce kişi Türk devletini protesto etti. Şehit Aileleri Meclisi önünden yürüyüşe geçen kitle, Şehit Zehra Berkel’in posteri ve Kongreya Star ile QSD bayrakları taşıdı. Hesekê yolu üzerindeki büyük kavşakta mitinge dönüşen yürüyüşte Kongreya Star ve Şehit Aileleri Meclisi adına konuşma yapıldı. Konuşmacılar, Türk devletinin saldırılarının Kürt halkının iradesini kıramayacağını vurguladı. Uluslararası kamuoyunun sessizliğini kınayan konuşmacılar, HPG’nin Heftanîn’deki direnişini selamladı. Eylemler sloganlarla sona erdi.

TABQA

Tabqa Sivil Meclisi Kadın Koordinasyonu, Tabqa Kadın Yönetimi ve Tabqa Kadın Akademisi üyeleri tarafından düzenlenen yürüyüşle işgalci Türk devletinin Kobanê’de 3 kadını katletmesini protesto etti.

Tabqa Sivil Meclisi önünde başlayan yürüyüşte kadınlar, taşıdıkları pankartlar ve sloganlarla işgalci Türk devletinin kadınlara yönelik suçlarını ve uluslararası toplumun suçlar karşısındaki tepkisizliğini kınadı.

Yürüyüş, Demokratik Toplum Akademisi binasına ulaşılınca mitinge dönüştü. Mitingde konuşma yapan Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Foza Muhammed, Türk devletinin Suriye topraklarında işlediği insanlık dışı suçları kınadı.

Tabqa Yürütme Meclisi Eş Başkanı Hind El Ali de mitingdeki konuşmasında Kuzey ve Doğu Suriye halklarına, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı birlik olma çağrısı yaptı.

Miting, şehitlere bağlılık ve direniş sloganlarıyla son buldu.