Kobanê ve Hesekêliler saldırıları protesto etti

Kobanê ve Hesekê’de binlerce kişi, Türk devletinin işgalci ve soykırımcı saldırılarına karşı alanlara çıktı.

Kobanê’de Özerk Yönetim temsilcileri, sivil toplum kuruluşu, siyasi parti üyelerinden oluşan binlerce kişi işgalci Türk devletinin saldırılarını protesto etmek için Kobanê’de bulunan Şehit Egid Meydanı’nda bir araya geldi. Özgür Kadın Meydanı’na doğru yürüyüşe geçenler, sık sık gerilla direnişinin selamlandığı ve Türk devletinin Şengal’e dönük saldırısının kınandığı sloganlar attı.

'KÜRTLER BİRLİK OLMALI'

Özgür Kadın Meydanı’nda mitinge dönüşen yürüyüşte konuşan Fırat Bölgesi Kadın Komitesi Başkanı Firyaz Berkel, “Irak hükümeti ve Mesut Barzani’nin sessizliği yüzünden Şengalliler katliamlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Şengal’de siviller, çocuklar ve kadınlar hedef alınıyor. Kürtler saldırılara karşı birlik olmalıdır. DAİŞ nasıl 2014’te Şengal’e saldırdıysa Türk devleti de şimdi aynı tarihlerde Şengal’e saldırıyor. Uluslararası toplum ve Irak hükümeti Şengal’e dönük saldırılara karşı insani ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmeli” dedi.

Daha sonra konuşan PYD Fırat Bölgesi Eşbaşkanı Ehmed Şêxo, Şengal’in hedef alınması karşısında sessiz kalmanın insanlık ve ahlak dışı olduğunu vurguladı.

Ehmed Şêxo, “Şengal’e yönelik saldırı Amed, Hewlêr, Mahabad’a yöneliktir. Bu saldırının tekrarlanmaması için sessiz kalmayın. Devrimin başında dediğimiz gibi, yalnızca biz kendimiz savunabiliriz” ifadelerini kullandı.

HESEKÊ

Hesekê’de de halk Xiwêran Kavşağı’nda bir araya geldi. Kentin ana caddelerinde yürüyüşe geçen halk, Uluslararası Koalisyon üssüne kadar yürüdü. Burada kısa bir konuşma yapan Hesekê Kantonu Yönetim Kurulu Üyesi Zêneb Efrîn, Türk devletinin amacının Kürt halkını yok etmek olduğunu belirtti.

Zêneb Efrîn, bölgedeki bütün halkların ihanete karşı da duracağının altını çizerek şunları ekledi: “Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) tarihi ihanet ve Başûrê Kurdistan halkına karşı yaptığı katliamlarla doludur. Bütün komploları boşa çıkarıp, mücadeleyi büyüteceğiz. Hiç kimse Kürt halkının iradesini kıramaz.”

PYD adına söz alan Remadan Fetah ise Şengal ve Zirgan’a dönük saldırıları kınayarak, Türk devletinin tarihten bu yana halkları katlettiğine ve Êzidîleri halen soykırımdan geçirmek istediğine dikkat çekti.

Eylem, gerillanın ve Şengal halkının direnişini selamlayan sloganlarla sona erdi.