'Komplo Efrîn'de yeniden devreye koyuluyor'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 15 Şubat uluslararası komplo ve Türk devletinin saldırılarını protesto eden Kürdistanlılar, Avrupa'nın birçok merkezinde yürüyüş düzenledi.

Eylemlerde, 15 Şubat uluslararası komplonun bugün Efrîn'de katliam ve soykırımı olarak yeniden devreye sokulduğuna dikkat çekildi.

HANNOVER

Almanya'nın Hannover şehrinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Efrîn direnişine destek amaçlı başlatılan uzun yürüyüş coşkuyla devam ediyor. Uzun yürüyüş ikinci gününde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) öncülüğünde Laatzen Leine Center önünde saat 11.00'da başladı. "Bê Serok jiyan nabe", "Hepimiz Öcalan'ız" ve "Bijî Berxwedana Efrînê" sloganlarının atıldığı yürüyüşte bildiri de dağıtıldı. Eylemi provoke etmek isteyen bir grup ırkçı Alman polisleri tarafından engellendi. Eylem Hannover Tren gar önünde sona erdi. Alman basının da ilgiyle takip ettiği yürüyüşün üçüncü günü Langenhagen Theodor-Heuss-Strasse başlayacak. Yürüyüşün ardından hazırlanan dosyalar basın ve parlamentoya sunulacak.

BERLİN

Başkent Berlin'de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecride dikkat çekmek ve Efrîn'de süren çağın direnişine destek olmak amacıyla bir yürüyüş gerçekleşti. NAV-DEM Berlin ve DEST-DAN Kadın Meclisi'nin organize ettiği yürüyüşe PYD Berlin, HDK Berlin, EL Wehde, CİK temsilcileri, barış akademisyenleri, PARTİZAN, ATİF, AvEG-Kom ve Alman antifaşist kurum temsilcileri de destek verdi. Saat 13.00 da K'Damm Yıkık Kilise önünden başlayan yürüyüş Potsdamer Platz'a kadar devam etti. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda Efrîn'e yapılan insanlık dışı saldırının Öcalan tecridi ve uluslararası komplo ile olan bağlantısına değindi. Alman polisinin son zamanlarda Öcalan posterlerine uyguladığı keyfi yasaklamaların da protesto edildiği yürüyüş, sloganlar eşliğinde sona erdi.

KOPENHAG

Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal girişimini ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük uluslararası komployu kınamak için Danimarka'da yaşayan Kürdistanlılar Kopenhag belediye meydanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından yapılan mitingde Sosyalist Halk Partisi adına konuşan Claus, Danimarka’nın NATO müttefiki olan Türkiye saldırılarını kınadığını ve BM'nin bir an önce müdahale etmesi gerektiğini belirtti. Sosyalist Devrimci grubu adına söz alan Andreas Nørgård, Türk devletinin Efrîn'de yaptığı katliamları kınadı. Avrupa’nın sessizliğini utançla karşıladıklarını belirten Nørgård bir an önce herkesin üstüne düşeni yapıp, bu katliam ve saldırıları durdurması gerektiğini vurguladı. Yeşil-Kırmızı Birlik partisinin Kürdistan'la dayanışma grubu adına konuşan İbrahim Benli ise, Kürt Halk lideri Abdullah Öcalan’a yapılan komployu kınadı. Miting "Bijî Serok Apo”, "Bijî Berxwedena Efrînê" sloganlarıyla sona erdi.

BREST

Batı Fransa'nın Brest şehrinde saat 13.00'da Place la Liberti’de bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan komployu ve ağır tecrit koşullarında tutulmasını bir yürüyüş ardından da mitingle protesto etti. 20 Ocak'ta Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn'e yönelik başlattığı işgal girişimine de tepki gösterilen mitingde Fransızca sık sık "Kahrolsun komplocular", "Katil Erdoğan", "Bijî berxwedana Efrînê " sloganları atıldı. Mitingde yapılan konuşmalarda 15 Şubat uluslararası komplonun bugün Efrîn somutuyla katliam ve soykırımı olarak yeniden devreye sokulduğuna dikkat çekildi. Konuşmalarda Serêkaniyê, Kobanê ve Rakka'da yenilen çetelerin Efrîn'de de yenilecekleri ifade edildi. Miting 17 Şubat'da Strasburgda yapılacak yürüyüşe güçlü katılım çağrısıyla sona erdi.

LARNAKA

Kıbrıs'ın Larnaka şehrinde bir araya gelen Kürdistanlılar, 15 Şubat uluslararası komployu ve Efrîn'e yönelik saldırıları kınamak amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve YPG/YPJ bayrakları ile yürüyüşe geçen kitle sık sık, "Terörist katil, Erdoğan", "Bijî Serok Apo" ve "Bijî Berxwedana YPG" sloganları attı. Eylemde kitle adına açıklama yapan PYD temsilcisi Yasin Derboş, "Kürtler Önderliğin direniş felsefesiyle direniyor. Bu felsefe dört parça Kürdistan'da sürüyor. Eğer bugün dünya halkları bizle birlikteyse bu Önderlik felsefesinin başarısıdır. Erdoğan’ın terörizmi başarılı olmayacaktır. Efrîn görkemli direnişiyle başaracaktır' dedi.

ATİNA

Yunanistan'ın Başkenti Atina'da Efrîn inisiyatifi öncülüğünde başlayan eylemler 23'üncü günde de devam etti. Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal girişime ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla stant açıldı. Syntagma meydanında açılan standa Yunanlar da yoğun ilgi gösterdi. Eylemde bir açıklama yapan Arjin Lice, ''Bugün işgalci Türk ordusunun Efrîn'e yönelik saldırılarını protesto etmek için buradayız. Efrîn halkı yalnız değildir" dedi. Lice son olarak Kürt Halk Önderi Öcalan yönelik tecrit sona erene kadar alanlarda olacaklarını belirtti.

BRÜKSEL

Belçika'nın Charlerio kentinde Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik uluslararası komplo ve Efrîn'de yaşanan sivil katliamları protesto etmek için başlayan 3 günlük yürüyüş bugün sona erdi. NAVBEL ve YJK-B öncülüğünde düzenlenen yürüyüş Brüksel’de bir miting ile sona erdi. Place Schumann’da bir mitinge dönüştü. Mitingde konuşan siyasetçi Hasan Çewlik, 2 buçuk yıldır Öcalan'dan haber alınamadığını belirtti. Efrîn'de hayata geçirilen paradigmanın Öcalan'ın projesi olduğunu söyleyen Çewlik, tekçi zihniyete karşı Efrîn halkının yanında olacaklarını belirtti. Türk devletinin 100 yıl önce Ermenilere yaptığı soykırımı bugün Kürtlere yapmak istediğini söyleyen Belçika Ermeni Demokrat Dernek üyesi Hovsep Hayreni, "Belki de yüz yıl sonra Türk ordusunun Erivan’a yürüyüş denemesi gibi, Efrîn seferi de hüsranla sonuçlanacaktır" dedi. Rojava ve Efrîn dayanışma komitesi adına Sidra ve Zeynep Yörük ve Koma Hevi Ekrem'in konuşmalarının ardından sona erdi.

TORİNO

İtalya'nın Torino kentinde de Efrîn'e destek eylemi vardı. Piazza Carlo Felice Porta Nuva'da saat 14.00 da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları bir yürüyüş gerçekleştirdi. "Bijî Efrîn", "Her yer Efrîn, her yer direniş", "Bijî YPG/YPJ" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından kadınlar tarafından tiyatro gösterimi yapıldı. Arin Mirkan, Avesta Xabur, Ivana Hoffman, Sakine Cansız ve Barin Kobanê'nin biyografisinin okunduğu eylemde, Efrîn etrafında etten duvar olalım mesajı verildi.

VİYANA

Türk ordusunun Efrîn'e yönelik işgal saldırısını protesto etmek için "Özgür Önderlik Özgür Efrîn" şiarıyla aşağı Avusturya'nın St. Pölten bölgesinden dün başlayan 2 günlük uzun yürüyüşü bugün Viyana'ya ulaştı. Viyana sınırında yüzlerce kişi tarafından karşılanan yürüyüş Avusturya Parlamentosu’nda sona erdi. Avusturya'da her sene Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yapılan iki günlük uzun yürüyüş bu sene "Özgür Önderlik Özgür Efrîn" şiarıyla yapıldı. Yürüyüşe binlerce Kürdistanlı ve dostları katılırken Avusturyalı sosyalist kesimi de büyük destek verdi. Yürüyüş boyunca "Her yer Efrîn her yer direniş", "Türk ordusu Kürdistan'dan defol" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.

TORONTO

Kanada’nın Toronto kentinde de Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Efrin’e yönelik işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla eylem düzenlendi.

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde sık sık sloganlar atıldı.