Kuzey-Doğu Suriye’de binler işgal saldırılarını protesto etti

Kuzey-Doğu Suriye’nin çok kentinde binlerce kişi Türk devletinin işgal saldırılarını yürüyüş ve mitinglerle protesto etti.

QAMIŞLO

Qamişlo’da Şehit Aileleri Meclisi’nin çağrısı üzerine Mûnîr Hebîb Sokağı’nda bir araya gelen binler, Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliğine yürüdü. Türk devletinin işgal saldırılarının kınandığı pankart ve şehit posterlerinin taşındığı yürüyüşte, sık sık sloganlar atıldı.

Yoğun katılımın olduğu yürüyüş BM temsilciliği önünde mitinge dönüştü. Burada konuşan Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Elî Mihemed, Türk devletinin Kürt halkının direniş iradesini kırmak istediğini belirtti.

Tüm Kürt güçlerine saldırılara karşı birlik çağrısında bulunan Mihemed, direnişi yükseltme çağrısı yaptı.

Eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.

ÇILAXA

Çilaxa ilçesinde ise Şehit Mahsun Meydanı’nda bir araya gelen halk, şehit posterleri ve pankartlar eşliğinde yürüyüşe geçti. İşgal saldırılarına karşı öfkenin hakim olduğu yürüyüş, ilçe meydanında mitinge dönüştü.

Burada konuşan Qamişlo Kantonu Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Masûm Hesen, Türk devletinin işgal politikalarıyla Kürt halkını katliamdan geçirmek istediğini vurguladı. Hesen, işgal saldırılarına karşı direnişlerinin süreceğini söyledi.

Eylem “Şehid namirin” sloganı eşliğinde sona erdi.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nde ise halk mahallenin batı yakasındaki toplantı salonu önünde toplandı. Mahallenin ana caddeleri boyunca devam eden yürüyüşte, binlerce kişi işgale karşı direniş sloganları haykırdı.

Bölge sakinlerinin yoğun katılım gösterdiği yürüyüş, Şehit Destîna kavşağında mitinge dönüştü. Burada kitle adına açıklamanın Arapçasını Şehit Aileleri Meclisi Yöneticisi Mihemed Elî, Kürtçesini ise Şehit Aileleri Meclisi Yöneticisi Roşîn Mûsa okudu.

İşgal saldırılarının Kürt halkının özgürlük ve direniş iradesini kırmayı hedeflediğinin vurgulandığı açıklamada, direnişin Kürdistan’ın dört parçasında yükseleceği belirtildi.

KOBANÊ

Kobanê’de de yüzlerce kişi, “Faşizmi ve işgalciliği yeneceğiz” sloganıyla Şehit Egit Meydanı’nda bir araya gelerek, Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. “Erdoğan DAİŞ’i ve Osmanlı’yı yeniden diriltmek istiyor” pankartının taşındığı açıklamada, sık sık işgale karşı direniş sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan Kongreya Star Genel Koordinasyonu Üyesi Rawşen Haçim, Türk devletinin Kürt halkının varlığını hedef aldığını belirterek, saldırılara karşı direniş vurgusu yaptı. Ardından konuşan Kobanê Kanton Meclisi Eş Başkanı Mistefa Îto ise Türk devletinin koronavirüs salgınını fırsat bilerek tüm Ortadoğu’da işgal politikaları yürüttüğünü ifade etti.

Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi.

TIL BIRAK

Qamişlo’nun Til Birak ilçesinde ise yüzlerce ilçe merkezinde bir araya gelerek, Türk devletinin Şengal, Maxmur Kampı ve Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırısına karşı yürüdü. İlçenin ana caddeleri boyunca devam eden yürüyüş, ilçe çarşısında mitinge dönüştü. Burada kısa bir konuşma yapan Til Birak Şehit Aileleri Meclisi Sözcüsü Ziwer Ehmed, “Türk devleti yeni bir işgal planı hazırladı. Eskiden Osmanlı devleti halkları talan ediyordu. Şimdi ise Türk devleti bunu yapıyor” dedi.

Eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.

ŞEHBA

Efrîn Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi de Maxmur Kampı, Şengal ve Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırıyı protesto için yürüyüş gerçekleştirdi. Ehras ilçe merkezinde gerçekleştirilen yürüyüşte, işgal saldırılarının kınandığı pankart ile şehit posterleri taşındı.

İşgale karşı direniş sloganlarının haykırıldığı yürüyüş, Çağın Direnişi Şehitliği önünde mitinge dönüştü. Burada konuşan Şehit Aileleri Meclis Üyesi Süreya Hebeş, direnişin işgal saldırılarını kıracağını vurguladı. Şehba Şehit Aileleri Meclis Üyesi Zekiya Abdulminimum ise, saldırıları kınadıklarını ve Türk devletinin dört parçada Kürtlere karşı savaştığını vurguladı.