Kuzey-Doğu Suriye'de eğitime televizyon üzeri devam edilecek

Kuzey-Doğu Suriye Eğitim Komitesi koronavirüs nedeniyle ara verilen eğitime önümüzdeki haftadan itibaren televizyon üzerinden devam edecek. "Evde Okul" adı verilen programın derslerinin çekimleri tamamlandı, eğitim Rojava TV üzerinden sürecek.

Yeni tip koronavirüs (Covîd-19) salgınından dolayı eğitime ara verilen Kuzey-Doğu Suriye'de dersler, online olarak televizyon üzerinden verilecek.

Salgın nedeniyle okulların tatil edilmesi üzerine Kuzey-Doğu Suriye Eğitim Komitesi, ortaokul ve lise öğrencilerinin derslerinden geri kalmamaları için eğitime Rojava TV üzerinden devam etme kararı aldı. Kalan müfredat derslerinin büyük kısmının Kürtçe ve Arapça çekimleri tamamlandı.

Kuzey-Doğu Suriye Eğitim Komitesi'nin "Evde Okul" adı verdiği program kapsamında ortaokul ve lise öğrencileri, önümüzdeki haftadan itibaren Rojava TV üzerinden eğitimlerine devam edecek.

Kuzey-Doğu Suriye'de bölgenin farklı halk ve inançlarının geleceği, anadili esas alan çokdilli eğitim sistemi üzerine inşa ediliyor.

Geleceğin Ortadoğusu için farklılıkları esas alarak geliştirilen eğitim sistemi tüm saldırılara rağmen kısa sürede önemli başarılar sağladı.

İlkokul 3'üncü sınıfa kadar anadilde verilen eğitim 4'üncü sınıftan itibaren komşu bir dilin de eklenmesiyle iki dilli eğitime geçiliyor. 5'inci sınıftan itibaren ise müfredata yabancı bir dil ekleniyor.

Kuzey-Doğu Suriye'de ilk, orta ve lise düzeyinde 790 bine yakın öğrenci bu sistemle eğitim alıyor.

Tüm Kuzey-Doğu Suriye'de 2019-2020 eğitim-öğretim yılı, ders kitapları ve materyalleri her yere ulaştırılarak eğitime başlandı. Ancak eğitime iki defa ara verilmek zorunda kalındı.

İlk ara Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları sırasında verildi. İkinci ara ise koronavirüs (Covid-19) pandemisinden dolayı verildi.