Kuzey-Doğu Suriye'de koronavirüs günleri: Kim ne diyor?

Korona nedeniyle Kuzey-Doğu Suriye'de tedbirler arttırılıyor. Halk, sokağa çıkma yasağının kendilerini zorlayacağını söylüyor. Komünler, "komünlerin daha da aktifleştirilmesi" çağrısı yapıyor. Sağlık Komitesi de "Halkımıza sahip çıkacağız" diyor.

Kuzey-Doğu Suriye'de koronavirüs tehdidine karşı kademeli olarak arttırılan tedbirler, Özerk Yönetim'in aldığı "sokağa çıkma yasağı"yla birlikte iyice sıklaştırıldı. Bölgede henüz teşhis konulmuş bir koronavirüs vakkasına rastlanmadı.

Koronavirüs tehditi nedeniyle daha önce sınır kapılarını kapatma, eğitime ara verme, toplu etkinlikleri yasaklama gibi bir dizi karar kalan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, her bölgede kriz masaları kurarak ilaçlama çalışmaları başlatmıştı.

Ancak Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi, komşu ve çevre ülkelerde koronavirüs tehdidinin daha fazla yaygınlaşması nedeniyle 23 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı kararı aldı.

Sokağa çıkma yasağı 23 Mart'ta uygulanmaya başlanacak. Alınan kişisel tedbirleri, sokağa çıkma yasağının yaratacağı zorlukları ve bunu mali boyutunu halka sorduk. Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Ciwan Mustafa da hazırlıklarını anlattı.

ÇARŞI-PAZARDA DURGUNLUK VAR

Koronavirüs salgını ile birlikte çarşı-pazarda gözle görülür bir durgunlaşmanın yaşandığını belirten Kamil Lolo isimli esnaf, kişisel tedbirlerini öneriler doğrultusunda almaya çalıştıklarını söylüyor. Kamil Lolo, "halk içinde bir korku olduğunu" ve bunun pazara da yansıdığını kaydediyor.

KORONAVİRÜS EKONOMİYİ DE VURDU

Bölge halkının büyük kısmının yoksul olduğunu ve sokağa çıkma yasağıyla birlikte nasıl hayatlarını idame edeceklerini bilmediklerini söyleyen Ekrem Mistefa isimli yurttaş da "Halkın en fazla yüzde 10'unun ekonomik durumu iyi. Diğer herkes günlük çalışarak yaşamını idame ettiriyor. Eğer böyle bir yasak olursa geçimimizi nasıl sağlayacağız?" diye soruyor.

'YOKSULLUKTA TEDBİR DE ZORDUR'

"Tedbir zordur, hele ki yoksulsan tedbir daha da zordur" diyen Azad Mihemed Mirad isimli yurttaş da şunları dile getiriyor: "Evde yiyecek bir şey yoksa çocuklar ekmek istiyorsa mecbur günlük olarak çalışmalıyım ki hayatımı idame ettireyim. O yüzden bunun da göz önünde bulundurulması gerekiyor."

'KOMÜNLERİN DAHA DA AKTİFLEŞTİRİLMESİ GEREKİR'

Komün Eşbaşkanı Ebdulxenî Taha isimli yurttaş da bölgenin örgütlenmesinin komünler üzerinden örüldüğünü belirterek, Özerk Yönetim'e şu önerilerde bulunuyor: "Komünlerin aktifleştirilmesi gerekir. Ekonomik olarak zor durumda olan halkın komünler üzerinden gözetilmesi gerekir. Bu noktada Özerk Yönetim'in komünler, nahiye meclisleri ve kanton meclisleriyle koordineli bir şekilde çalışması gerekir."

BERBERLER DE TEDBİR ALIYOR

Bawer Ehmed isimli berber de koronavirüsü nedeniyle bazı ek tedbirler aldıklarını ve artık eldiven ve maske taktıklarını ve aletlerini dezenfekte ettiklerini dile getiriyor.

TOPLU ULAŞIM DURDURULDU

Koronavirüs salgını nedeniyle Özerk Yönetim Qamişlo'daki toplu taşıma araçları seferlerini durdurma kararı almıştı. Ulaşımın büyük kısmının taksilerle sağlandığı kentte, taksiciler işlerinin daha iyi olduğunu belirtiyor, ancak onlar da tedbirlerini aldıklarını ifade ediyor.

'GÜNLÜK ORAK ARAÇLARIMIZI TEMİZLİYORUZ'

Mihemed Xelîl isimli taksici, günlük olarak araçlarını temizlediklerini ve yolculara da dikkat edilmesi gereken kurallar hakkında çeşitli uyarılarda bulunduklarını belirtirken, Bavê Mîtan isimli taksi şoförü de Sağlık Komitesi'nin hazırladığı broşürleri göstererek, bunu taksisine astığını söylüyor.

'KORKU VAR AMA ABARTILDIĞI KADAR DEĞİL'

Remezan Eshed isimli taksi şoförü de televizyonlarda yapılan uyarıları dikkate aldıklarını ifade ederek, "Bir korku var ama öyle abartıldığı düzeyde de değil. Tedbirleri alıyoruz, bakalım ne olacak?" diyor.

DR. MISTEFA: KUZEY-DOĞU SURİYE'DE TESPİT EDİLEN VAKKA YOK

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Ciwan Mistafa da dünyada hiçbir ülkenin korovavirüs karşısında tam hazırlıklı olmadığını belirtiyor. Alınacak tedbirlerin iki boyutunun olduğunu kaydeden Mistefa, "Bunlardan birincisi her yurttaşın alması gereken tedbirlerdir, diğeri ise Sağlık Komitesi ve ilgili kurumların alacağı tedbirlerdir" diyor.

Kuzey-Doğu Suriye'de henüz herhangi bir koronavirüs vakkasına rastlanmadığını dile getiren Dr. Ciwan Mistefa, olası bir durum için de gerekli sağlık ekipleri, personel ve sağlık merkezlerinin hazırlıklarının devam ettiğini kaydetti.

'SINIR TANIMAYAN DOKTORLARLA ÇALIŞIYORUZ'

Olası bir salgın durumunda Şam yönetimiyle herhangi bir irtibatlarının olmadığını Suriye Sağlık Bakanlığı'nın virüsle ortak mücadeleye yanaşmadığını belirten Ciwan Mistefa, Dünya Sağlık Örgütü'nün ise "bölgenin resmi bir statüsü olmamasından dolayı" ortak çalışma için çok çaba içerisinde olmadığını söyledi.

Sınır Tanımayan Doktorlar'la ortak çalışmalarının olduğunu dile getiren Mistefa, "Onlarla koordineli çalışıyoruz. Hala burada doktorları var ve büyük bir seferberlik ruhuyla halk sağlığı için mücadele ediyoruz" diyor.

SAĞLIK KOMİTESİ EŞBAŞKANI'NDAN HALKA TAVSİYELER

Halka karşı en büyük mücadelenin toplumun kendisi tarafından verilebileceğini dile getiren Dr. Ciwan Mistefa, şu önerilerde bulunuyor: "Öncelikle herkesin kişisel temizliği, yaşadığı ortamın temizliği, ev ve eşya temizliğine dikkat etmesi gerekiyor. Belirtilen kurallara uymak gerekir. Herkes bu virüse karşı aynı zamanda bir savaşçı ve doktordur."

'HALKIMIZA VERİLECEK DESTEKLERİ AÇIKLAYACAĞIZ'

Sokağa çıkma yasağı kararına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Ciwan Mustafa, şunları dile getiriyor: "Halka eve kapanın virüsten ölmeyin ama başka şeylerden ölürseniz de sorun değil, diye alınan bir karar değil bu. Bu kararın birçok boyutu konuşuldu, tartışıldı ve tartışılmaya da devam ediliyor. Her şekilde halkımıza sahip çıkacağız. Halkımıza yardımcı olacağız. Bunlar da önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak."