Kuzey-Doğu Suriye ile Bağdat arasında ‘mülteci’ anlaşması

Kuzey Suriye Federasyonu ile Bağdat yönetimi arasında, binlerce Irak vatandaşının ülkelerine dönüşü için anlaşma sağlandı.

AFP’nin haberine göre Kuzey Suriye Federasyonu yetkilileri ile Bağdat arasında bir anlaşma sağlandı. Anlaşmanın, kamplardaki 31 bin Irak vatandaşının iadesini öngördüğü iddia edildi.

Kamplardan birinin sorumlusu Mahmud Kero, “Irak hükümetinden bir heyet, Iraklı göçmenlerin geri dönüşünü tartışmak üzere yarı otonom bölgeyi ziyaret etti” dedi. Kero, göçmenlerin özellikle kadın ve çocuklardan oluştuğu ve Irak’ın iki bölgesinden geldiklerini kaydetti.

ÖMER: DÖNÜŞLER GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖRE OLACAK

ANF’ye konuşan Kuzey Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dışilişkiler Konseyi’nden Dr. Abdulkerim Ömer anlaşmayı doğrulayarak, Hol kampındaki bu mültecilerin ilk gelenler arasında olduğunu ve DAİŞli çete mensuplarının aileleri olmadığını kaydetti. Şimdiye kadar 5-6 bin dolayında kişinin kayıt yaptırdığı belirtildi. 

Yetkili, “Bunların bir kısmı kamp içerisinde, bir kısmı da kamp dışındalar. Bir heyet, dönmek isteyenlerle görüşmek üzere geldi. Sadece kendi iradesi ile gitmek isteyenler dönebilir” dedi.

Ömer, “Zorla kimsenin gönderilmesi sözkonusu değil. Heyet, dönmek isteyen 5-6 bin kişilik bir liste hazırlayıp geri döndü. Henüz dönen yok. Ama dönecek olanlar da sivil vatandaşlardır” diye ekledi.