Kuzey Suriye Efrîn için Newroz alanlarında

Kuzey Suriye’de Türk işgal güçlerinin saldırıları altında Newroz ateşleri yakıldı, halk meydanlara aktı ve direniş mesajları verildi.

Kuzey Suriye’de sabahın erken saatlerinden itibaren kitleler, Newroz alanlarına aktı. Geleneksel kıyafetleri ile renkli görüntüler oluşturan Kuzey Suriye halkları, Newroz’a ateş yakarak başladı.

Fırat Bölgesi’nde Kobanê’nin Miştenur Tepesi’nde Newroz kutlamaları yapılırken, Cizre bölgesindeki bir çok alanda kutlamalara start verildi. Qamişlo’da Himo Köyü’nde, Girkê Legê’de Helaq Köyü’nde, Dêrik’te Beledi Stadı’nda Tirpespiyê’de ilçenin doğusunda halk alanlara çıktı. Hesekê Kantonu’nda Serkêkaniyê’nin Şehid Rüstem Stadı’nda, Hesekê kentinde Baraj yolunda, Dirbesiyê’de Xalsa beldesinde, Til Temir’de Qesrekê Köyü’nde Newroz ateşleri yakıldı. Reqa’daki kutlamalar ise Muhafaza Meydanı’nda yapılıyor.

KOBANÊ NEWROZU EFRÎN HALKINA ADANDI

Kobanê’deki kutlamalar sırasında konuşan PYD Parti Meclisi üyesi Dilber Yusif, “Bu yılki Newroz’u Kobanê’de Erdoğan ve çetelerine karşı insanlığı savunan direnişçi Efrin halkına adıyoruz” dedi.

Newroz’un zulüm ve zorbalığa karşı direnişin sembolü olduğunu ifade eden Dilber Yusif şöyle devam etti: “Daha önce de zalimliğe ve haksızlığa karşı durduk, şimdi de Türkiye faşizmine karşı savaşıyoruz. Bu yılki Newroz, Erdoğan’ın sonunu getirecek. Haklıyız, kendi topraklarımız üzerinde yaşıyoruz ve kimse bizi topraklarımızdan çıkararak gerçekleri değiştiremez. Efrin de tüm saldırılara rağmen kazanacak. Halkımıza kurtuluş sözünü verdik, yakın zamanda zafer müjdesi vereceğiz.”

Kobane Kantonu Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Enwer Muslim, Kuzey Suriye halklarının halkların kardeşliği projesinin kazanacağını belirterek, “Türk devleti iyi bilsin ki pişman olacak, zafer halkımızındır” dedi.

Kuzey Suriye halklarına birlik ve mücadeleyi yükseltme çağrısı yapan Enwer Muslim, “Suriye krizinin çözümü bizim projemizin hayata geçirilmesiyle gerçekleşecek. Suriye’nin özgürlüğü Efrin’deki talancıların ve yağmacıların elinde değil. Demokratik projemiz tüm Ortadoğu halkları içindir” diye ekledi.

Suriye Kürt Demokrat Partisi yöneticilerinden Gelo İsa ise Newroz’un direniş ve barış günü olduğunu belirterek, 2011 yılından beri işgalci güçlerin özgür halkların iradesini hedef aldığını ve buna karşı da direnişin büyüdüğünü söyledi. Gelo İsa, Efrin halkının ve savaşçıların direnişe devam ederek talancıları bölgeden kovacaklarına inandıklarını söyledi.

HESEKÊ NEWROZU: EFRÎN DİRENİŞİ SÜRÜYOR

Hesekê Newrozu’nda konuşan PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı Çağın Direnişi’ne dikkat çekti. Hesen, “Newroz gerçeği bugün Efrin’de halkın ve savaşçıların direnişiyle canlanıyor. Efrin direnişi hala devam ediyor” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Efrin’de işlediği suçlara karşı uluslararası sessizliğin sivil katliamlarına sebep olduğunu kaydeden Şahoz Hesen, “Tüm devletler direnişçi halka yönelik soykırım saldırılarında ortaktır” tepkisinde bulundu. Şahoz Hesen Kürt siyasi partilerine de Türk devleti işgalciliğine karşı birliklerini oluşturmaları çağrısında bulundu.

Hesekê kantonu Meclis Eşbaşkanı Semer Abdullah, “Kutlanan Newroz’un yanı sıra bütün halkın gözü Efrîn’dedir” mesajını verdi.

Kantonun Dışişleri Konseyi Eşbaşkanı Siham Qiyro, bütün halklara Newroz’u kutlayarak halkın iradesi ve ortak yaşamı esas alınınca hiçbir işgalci gücün yıkamayacağına değindi.

Siham, “Biz Süryani halkı olarak Türk devletinin katliam ve baskılarına maruz kaldık. Şu an Efrîn’de de aynı katliam tekrarlanıyor. Osmalı torunları, halklara katliamlarına devam ediyor” dedi.