Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yıllık toplantısı yapılıyor

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yıllık toplantısını Reqa’daki Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenledi. Bir yıllık çalışma, yaşanan gelişmeler ve elde edilen kazanımların tartışıldığı toplantıda yeni yıl için hedef ve projeler çıkartıldı.

Toplantıda Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Îlham Ehmed ve Kuzey ve Doğu Yürütme Kurulu üyeleri ile Özerk Yönetimi yöneticileri ve temsilcileri hazır bulundu. Saygı duruşunun ardından toplantının ilk gününde görüşülecek konular, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Ebd Hamid El Mihbaş tarafından okundu.

Siyasi gelişmelerin değerlendirildiği bölümde katılımcılar, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi.

Katılımcılar, Suriye halklarının bir kısmının Anayasa komitesine dahil edilmediğini bunun da Suriye krizini daha da derinleştirdiğini vurguladı. Toplantıda Özerk Yönetim ile Suriye rejimi arasında yapılan görüşmelere dikkat çekilerek rejimin eski zihniyetinde ısrar ettiği için görüşmelerden bir sonuç alınamadığı vurgulandı. Suriye krizinin çözümü için iç diyaloglara işaret edildi.

Toplantıda konuşan MSD Eşbaşkanı Îlham Ehmed, “İşgalci Türk devleti bize saldırdığında birçok kişi Özerk Yönetim ve QSD’nin yok olacağını düşünüyordu. Uluslararası kamuoyundan farklı sesler çıkıyordu. Fakat yaşanan gelişmeler olayın tam tersi olduğunu gösterdi. Özerk Yönetim ve QSD gücünü kanıtladı. Bu da uluslararası alandaki ilişkilerimizi olumlu yönde etkiledi” şeklinde konuştu.

Türk devletinin özellikle Özerk Yönetim’i hedef aldığını söyleyen Îlham Ehmed, “Özerk Yönetim, Suriye’de demokratik bir dönüşüm yapabilecek güce sahip. Bu nedenle Türk devleti Özerk Yönetim’in Eyn Îsa’da bulunan merkezine ulaşmak için çok kez saldırdı” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Özerk Yönetim’in 2019 yılı çalışmaları değerlendirildi. Yeni yılda yapılacak projelerin tanıtımı yapıldı.

Toplantı yarın yeni projelerin değerlendirilmesi ile sürecek.