Kuzey ve Doğu Suriye’de coşkulu devrim yıl dönümü kutlaması

Rojava devriminin 8’inci yıl dönümü Kuzey ve Doğu Suriye’de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de alanlara çıkan halklar, Rojava devriminin yıl dönümünü kitlesel bir şekilde kutladı.

ŞEHBA

Şehba’nın Ehdas ilçesindeki Serdem Kampı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi, “19 Temmuz Ruhuyla Faşizmi Yenelim, Efrîn’i Özgürleştirelim, Demokratik Özerk Yönetimi Güçlendirelim” şiarıyla devrimin yıl dönümünü, yürüyüşle kutladı.

Kamp meydanında mitinge dönüşen yürüyüşte konuşan Efrîn Özerk Yönetimi Üyesi Ehmed Hemdo, devrimin yıldönümünü başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere, Kuzey ve Doğu Suriye halklarına ve Efrînlilere kutlu olmasını diledi. Hemdo, Efrîn’in kurtuluşu gerçekleşene kadar mücadeleye devam edeceklerinin sözünü yineledi.

Kongreya Star Üyesi Fatima Silêman da konuşmasında devrimle geçen 8 yılda kadınların ve halkların büyük kazanımlar elde ettiğini kaydederek, “Türk devleti bu kazanımlarımızı yok etmek istiyor. Biz de Efrîn ve işgal edilen tüm bölgeleri kurtarıncaya kadar direnişe devam edeceğiz” dedi.

PYD Yürütme Kurulu Üyesi Hediye Yûsif da mitingde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Şehit Xebat ve Şehit Gulê Selmo şahsında devrim ateşini yakan tüm şehitlerimizi ve özgürlük şehitlerini anıyor, devrimin yıldönümünü kutluyoruz. 19 Temmuz Devrimi, binlerce mücadelecinin öncülük ettiği onlarca yıllık emek ve direnişin, ürünü ve kazanımıdır. Düşman şehitlerimizin kanıyla gerçekleşen bu devrimi bertaraf etmek istiyor ve bu yüzden bölgelerimize saldırıyor. Devrimin bu yıldönümünde mesajımız şudur; Kürt, Arap, Süryani ve Rojava’nın tüm halkları işgali yenecek, işgal altındaki bölgeleri kurtaracaktır.”

Mitingin ardından, Efrîn Kültür Sanat Hareketi ve Kevnana Zêrîn Hareketi’ne bağlı sanat grupları sahne alarak kutlama programına geçildi.

EYN ÎSA

Girê Spî ve Eyn Îsa meclisleri tarafından 19 Temmuz Devrimi’nin 8’inci yıl dönümü için El Mesakin Stadyumu’nda kutlama düzenlendi.

Saygı duruşuyla başlayan kutlamada, Girê Spî Meclisi adına Hêvîn İsmail, Şehit Aileleri Meclisi adına Vahit El Abdullah ve Girê Spî Askeri Meclisi adına Riyad Helef konuşma yaptı.

Konuşmacılar, halkların 19 Temmuz Devrimi’nin yıl dönümünü kutlayarak, devrimin DAİŞ çetelerinden halkların kurtulmasına, Özerk Yönetim’in kurulmasına, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının büyük kazanımlar elde etmesine vesile olduğunu belirtti. Konuşmacılar, şehitlerin yarattığı değerlere sahip çıkma sözünü yineledi.

Kutlama şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

TABQA

Tabqa Sivil Yönetimi, Kültür ve Sanat Merkezi’nin de koordinesiyle 19 Temmuz Rojava Devrimi’nin yıl dönümü için kutlama yaptı. Kutlamaya çok sayıda kişi ve siyasi temsilci de katıldı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamalarda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Emîna Osê konuştu.

Suriye halklarının özgürlük ve toplumsal adalet talebiyle devrimi gerçekleştirdiğini belirten Emîna, Suriye hükümetinin taleplere kulaklarını tıkadığını ifade etti. Hükümetin katı siyaseti nedeniyle Suriye halklarının büyük acılar yaşadığına işaret eden Emîna, Kobanê’de devrimin ilk kıvılcımlarının göründüğünü belirtti. Devrimin neticesinde kurulan Özerk Yönetim’in halkların acılarına son verdiğini dile getiren Emîna, akan kanın durması için Özerk Yönetim’in çalışmaya devam ettiğini vurguladı.

Ardından söz alan Tabqa Yürütme Meclisi Eş Başkanı Mazlum Ömer, “Devrim, Suriye halklarının umutlarını gerçekleştirdi. Suriye’nin parçalanmasının önü alındı. Birçok yerde işgal edilen Suriye toprağı özgürleşti. Suriye krizinin çözümü için tarihi adımlar atıldı. Devrim halen sürüyor. Şehitlerin emeği ve özgür kadının iradesi ile ortaya çıkan halkların birliği devrimin en büyük başarısıdır” dedi.

Konuşmaların ardından tiyatro gösterimi ve halaylarla kutlama sona erdi.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê Meclisi, Kültür ve Sanat Merkezi’nin koordinesiyle, 19 Temmuz Rojava Devrimi’nin yıl dönümü için kutlama organize etti. İlçe garajında gerçekleştirilen kutlamaya çok sayıda kişi katıldı. Kutlamanın yapıldığı alana ’19 Temmuz Ruhuyla Demokratik Suriye’yi İnşa Edeceğiz’ yazılı pankart asıldı.

Hesekê Kanton Meclisi Eşbaşkanı Semer Abdullah, Kürt Ulusal Birliği Partileri adına Ferhad Têlo ve Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Mihemed Nebî Koti kutlamada konuşma yaptı. Konuşmacılar, aradan geçen 8 yılda halkların elde ettiği kazanımlara değindi.

Konuşmaların ardından etkinlik, Botan ve Nupelda gruplarının sahne almasıyla devam etti.

DÊRIK

Dêrik’teki, Şehit Bawer Gençlik Merkezi’nde bir araya gelen yüzlerce kişi, “19 Temmuz Devrim Ruhuyla Demokratik Suriye’yi İnşa Edelim” sloganıyla Devrimin yıl dönümünü kutladı.

Kutlamanın gerçekleştiği Gençlik Merkezi’nin meydanı, devrim şehitlerinin posterleriyle donatıldı.

Saygı duruşunun ardından Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Heqî Dêrik, Rojava Devrimi’nin yıl dönümü kutlayarak, “Önder Öcalan’ın Demokratik Ulus felsefesi sayesinde Kuzey ve Doğu Suriye halkları ortak bir yaşamı inşa ederek, halkların kardeşliğiyle barış içinde yaşamaya başladı” dedi.

Özerk Yönetim adına konuşan Perwîn Yûsif da halkların 19 Temmuz Devrimi'ni kutlayarak, devrimle Kuzey ve Doğu Suriye'deki tüm halkların haklarını güvence altına alan Demokratik Ulus sisteminin temelinin atıldığını belirtti. Yûsif, mücadelenin yükseltilmesini ve şehitlerin bedel ödeyerek yarattıkları devrimin korunması çağrısında da bulundu.

PYD Yönetim Yürütme Kurulu Üyesi Abdulkerîm Sarûxan da konuşmasında Rojava Devrimi'nin 8. yıldönümünü kutladı ve şöyle devam etti: “Şovenist zihniyete sahip olan Suriye rejimi krizlerin çözülmesini istemiyor. Ancak Özerk Yönetim, Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm halkları arasındaki ortak yaşamı güçlendirmek amacıyla bölge halklarını birleştirdi. Bu nedenle işgalci Türk devleti ve çeteleri Özerk Yönetime saldırıyor."

Konuşmaların ardından Koçerat Müzik Grubu, Dêrik Govend Grubu, sanatçı Sîpan Xelet ve Cûdî Müzik Grubu sahne aldı.

Kutlama şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

KOBANÊ

Kobanê’deki yıldönümü kutlamalarına Reqa, Tabqa, Minbic, Sırin ve Eyn İsa’dan halk katıldı.

Kent merkezindeki Fırat Salonu’nda düzenlenen etkinliğin ilk konuşmasını Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Şahin yaptı. Şahin, Kobanê’de başlayan 19 Temmuz Devrimi, bugün Ortadoğu halklarının devrimi olmuştur” dedi.

Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Elmaz Romî de konuşmasında, 19 Temmuz Devrimi’nin Baas rejiminin politikalarına maruz kalan halklar arasında ortak yaşamı ördüğünü söyledi.

19 Temmuz Devrimi konulu sinevizyon gösterimi arından kültür programı ile kutlama sona erdi.

HESEKÊ

Hesekê kentindeki kutlama alanına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve şehitlerin posterleri ile QSD, YPG, YPJ bayrakları asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan kutlamada Cizre Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Talat Yûnis, PYD Eşbaşkanlık Komitesi üyesi Foza Yûsif, Hesekê Şehit Aileleri Meclisi adına Zehra Serêkaniyê, Kürt Ulusal Birliği Partileri Merkez Komite Üyesi Ezîz Ehmo konuştu.

Şengal Folklor Grubu ve Habur Kültür Sanat Merkezi’ne bağlı Tolhildan Müzik Grubu’nun sahne alması ve halaylarla kutlama sona erdi.

TIL BERAK

Qamişlo’nun Tıl Berak ilçesindeki kutlamaların adresi ise Hol Askeri Meclisi’nin ilçedeki merkezi oldu.

Kutlama etkinliği, Hol Askeri Meclisi savaşçıları tarafından düzenlenen askeri törenle başladı. Törende konuşma yapan Hol Halk Meclisi üyesi Abdulselam El Hesani, Devrimin yıldönümünü bütün şehit aileleri ve savaşçılar için kutladı.

Konuşmanın ardından Şehit Dilbirin Folklor Grubu ve Şehit Arîn Mîrkan Müzik Grubu sahne aldı.

Kutlama halaylarla sona erdi.

QAMIŞLO

Qamişlo Meclisi tarafından Heysema Kiço Standı’nda düzenlenen 19 Temmuz Devrimi’nin yıl dönümü kutlamalarına, sivil toplum örgütleri, Kongreya Star, Özerk Yönetim, siyasi parti ve yüzlerce kişi katıldı.

“19 Temmuz Devrim ruhuyla demokratik Suriye’yi inşa edelim” şiarıyla düzenlenen kutlamada konuşan Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Ali Ömer, devrim için mücadelede yaşamını yitirenleri anarak, şehitlerin çizgisinde yürüyeceklerinin sözünü verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Berivan Xalid de konuşmasında Rojava Devrimi’nin yıldönümünün halklar için kutlu olmasını dileyerek, “Rojava Devrimi halkların sömürgeci devletlerin zulmünden, vahşetinden ve baskısından kurtuluş gündür. Bu yüzden bugünü esas alarak mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Kürt Ulusal Birlik Partileri adına konuşan Enwer Mislim ise 19 Temmuz Devrimi’nin amacının hiçbir zaman unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, “Halkların kardeşliği çizgisinde yürümeye devam etmeli ve Demokratik Ulus’u inşa etmeliyiz” dedi.

Kutlama, Stêra Zêrîn Müzik Grubu ve Şehîd Welat Grubu’nun sahne almasıyla sona erdi.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahalleleri halkı tarafından Bino köyünde yapılan kutlamada, PYD Eş Başkanı Ayşe Hiso ve Kongreya Star Üyesi Nehla Mustafa konuştu.

Cemil Horo Kültür Sanat Merkezi’ne bağlı grupların sahne almasıyla devam eden kutlama sanatçı Yasmin Koşan’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

ŞEDADÊ

Hesekê’nin Şedade ilçesindeki kutlamalara çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlikte Kürdistan Cumhuriyet Partisi adına konuşma yapan Abdulhani Hüseyin, 19 Temmuz Devrimi ile bölgede özgürlük, onur ve halkların haklarını korumak adına tarihi adımların atıldığını söyledi.

Özerk Yönetim adına konuşan Zeynep Saroxan da Devrimin yıl dönümünün tüm halklara kutlu olmasını dileyerek, halkların şehitler öncülüğündeki Devrim mücadelesinde büyük kazanımlar edindiğini belirtti.

Şedade Askeri Meclisi komutanlarından Evda El Hüseyin de Kobanê’de başlayan 19 Temmuz Devrimi’nin, işgal altındaki tüm bölgeleri özgürleştirme mücadelesiyle sürdüğünü ifade etti.

Konuşmaların ardından kültür sanat grupları sahne aldı.

AMÛDÊ

Qamişlo’nun Amûdê ilçesinde bir araya gelen yüzlerce kişi 19 Temmuz Devrimi’nin yıl dönümü kutladı. Suriye Devrimci Gençlik Hareketi tarafından düzenlenen kutlama saygı duruşuyla başladı.

Kutlamada Kürt Ulusal Birlik Partileri adına konuşan Cizre İçişleri Komitesi Eş Başkanı Telal Mihemed, şehitlerin bedel ödeyerek devrimi gerçekleştirdiklerini belirterek, Rojava Devrimi’nin yıldönümünü kutladı.

Konuşmalarından ardından Agirê Grubu’nun seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.