‘Kuzey ve Doğu Suriye’deki tedbirler pandemiyi engellemek amaçlı’

Koronavirüs (Covid 19) pandemisine ilişkin açıklama yapan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi eş başkanları virüsün bölgeye girişini engellemek için birçok tedbir alındığını belirtti.

Tüm dünyayı tehdit eden Covid-19 (Koronavirüs) pandemisine ilişkin Reqa’daki Özerk Yönetim binasında basın toplantısı düzenleyen Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanları Abid Hamid El-Mihbaş, Bêrîvan Xalid, Kuzey ve Doğu Suriye halkının sağlığını korumanın öncelikli görevleri olduğuna dikkat çekti. Açıklamanın Arapçası Abid Hamid El-Mihbaş, Kürtçesi ise Bêrîvan Xalid tarafından okundu.

Özerk Yönetim’in aldığı tedbirleri hatırlatan El-Mihbaş, “Alınan önlemlerin tamamı önemlidir. Bu önlemler, salgının Kuzey ve Doğu Suriye’ye girişini engellemiştir. Bu önlemlerin ekonomi ve halkın günlük yaşamını etkilediğinin farkındayız ancak önceliğimiz halk sağlığıdır” dedi. El-Mihbaş, tüm merkezlerde gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Sağlık Komitesi’ne gerekli ödeneğin ayrıldığını aktardı.

Bölge sakinlerinin yaptıkları günlük işlerle geçimini sağladığına dikkat çeken El-Mihbaş, “Halkın alınan tedbir kararlarından en az şekilde etkilenmesi için bir dizi karar daha aldık. Buna göre, halka gerekli gıda desteği sunulacak. Ayrıca önümüzdeki Mayıs ve Haziran aylarında su, elektrik ve temizlik faturaları alınmayacak” dedi.

El-Mihbaş, öğrencilerin eğitim haklarından mahrum kalmaması için de Eğitim ve Öğretim Komitesi tarafından gerekli önlemlerin alındığını belirterek, tüm derslerin televizyon kanallarından verildiğini hatırlattı.

Koronavirüs salgının dünya ekonomisini etkilediğine dikkat çeken El-Mihbaş, “Salgın, dünyanın bir parçası olarak Özerk Yönetim ekonomisini de etkilemektedir. Özerk Yönetim olarak yetkililer ile ekonomik gerekli çalışmalar yürütmekteyiz. Toplumun ihtiyaçlarının karşılanmasının sürekliliğinin sağlanması amacıyla Özerk Yönetim ekonomisini korumaya çalışıyoruz” diye aktardı.

Özerk Yönetim kaynaklarının işgal saldırıları ve terörist faaliyetler ardından yetersiz kaldığını belirten El-Mihbaş, “Ayrıca sağlık sisteminin altyapısı saldırılar nedeniyle büyük zarar gördü. İşgal saldırılarında tüm tıbbi cihazlar talan edildi” dedi. Uluslararası Koalisyon, BM ve Dünya Sağlık Örgütü’ne koronavirüs ile mücadelede gerekli tıbbi desteğin sağlanması çağrısında bulunan El-Mihbaş, tıbbi desteğin özellikle kamplarda olası bir insanlık krizinin önüne geçeceğini vurguladı.

El-Mihbaş, Özerk Yönetim adına gerekli çalışmaları sürdüren sağlık emekçileri, kriz masası, belediyeler ve İç Güvenlik Güçleri’ne teşekkür etti. El-Mihbaş, son olarak bölgede şu ana kadar hiçbir koronavirüs vakasının bulunmadığını aktardı.