Libya’da ateşkes fiilen bozuldu, çatışmalar başladı

Libya’da Moskova-Ankara öncülüğünde dayatılan ateşkes, fiili olarak sona erdi. Hafter güçleri, liman kenti Misrata’ya doğru yola çıktı, çatışmalar yaşanıyor.

Pazar günü, Ankara destekli Trablus güçleri ile ülkenin doğusundaki Halife Hafter güçleri arasında yeniden çatışmalar başladı.

Trablus hükümeti yaptığı yazılı açıklamada, çatışmaların başladığını doğruladı. Trablus hükümetine göre Hafter güçleri, Ebu Kurayn kentine doğru hareketlilik içerisinde. Bu hareketliliğin, 120 kilometre daha uzaktaki stratejik liman kenti Misrata’ya yönelik operasyon olduğu belirtildi.

Associated Press’e konuşan analist Jalel Harşawi, Halife Hafter’in taktik bir cephe açarak, mevcut durumda Trablus hükümetini savunan Misrata kökenli milisleri Misrata’ya çekmeye çalıştığını belirtti.

Önce 12 Ocak’ta Ankara ile Moskova öncülüğünde yapılan, sonra da 19 Ocak’ta Berlin’de elde edilen ateşkes, böylece fiili olarak sona erdi.

LİBYA’YA SİLAH GÖNDERMEYE DEVAM EDİYORLAR

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Pazar günü yaptığı açıklamada, Libya çatışmasına askeri çözüm olmadığını öne sürerken, Türk devletinin Trablus’a paramiliter güçler ve ağır silahlar göndermeye devam ettiği bildiriliyor.

BM’nin Libya Misyonu (MANUL), Berlin konferansındaki taahhütlere rağmen Libya’ya yönelik silah ambargosunun ihlal edilmeye devam ettiği tepkisinde bulundu. MANUL, ülke ismi vermeden “Bu kırılgan ateşkes, çoğu Berlin Konferansı’na katılan üye ülkeler tarafından yabancı savaşçı, silah, cephane ve ileri sistemler taşınması nedeniyle bugün tehdit altında bulunuyor” dedi.

BM, ülkenin doğusu ve batısındaki havaalanlarına son on gün içerisinde, her iki tarafa yönelik “ileri silahlar, zırhlı araçlar, danışmanlar ve savaşçılar” sevk etmek için uçuşlar yapıldığına dikkat çekti.

MANUL, mevcut “ihlallerin ülkeyi yoğun çatışmalı yeni bir sarmal içerisine” sürükleme riski olduğunun altını çizdi.

PETROL ÜRETİMİ YÜZDE 75 DÜŞTÜ

Öte yandan Libya’da 18 Ocak’tan bu yana temel petrol terminallerinin bloke edilmesi nedeniyle üretim yüzde 75 oranında düştü.

Ulusal Petrol Şirketi (NOC), petrol tesislerinin bloke dilmesinin yol açtığı sonuçlara ilişkin açıklamada bulundu. Şirkete göre, günlük 1,2 milyon varil olan petrol üretimi, 230 bin varile düştü. Bu da petrol üretiminin yüzde 75 oranında düştüğünü gösteriyor.

NOC, üretimdeki düşüşün 256 milyon doları aşkın kayba yol açtığını kaydetti. Ülkenin güney ve doğusundaki önemli petrol yatakları ve petrol limanları, Halife Hafter güçleri tarafından 18 Ocak günü kapatılmıştı.

Ülkenin doğusunu elinde bulunduran Hafter güçleri, Nisan 2019’dan bu yana başkent Trablus’u da ele geçirmek için operasyon yürütüyor.

Petrol tesislerinin bloke edilmesi, 19 Ocak’ta Berlin’de yapılan Libya konferansı öncesine denk gelmişti. Hafter, Ankara destekli Trablus hükümetinin petrol gelirleri askeri amaçlı kullandığı tepkisinde bulunuyor.

İhracatın durdurulduğu limanlar, ülke ekonomisinin akciğeri olarak değerlendirilen limanlar olarak dikkat çekiyor: Brega, Ras Lanuf, El-Sedra, El-Hariga ve Zuitin. NOC ayrıca, iki önemli petrol yatağı olan El Şarara ve El Feel’in de kapatıldığını kaydetti.