MİT Minbic'te kargaşa peşinde

Türk devleti, Minbic’e dönük istihbarat, ajanlaştırma, kontra faaliyetleriyle iç kargaşa yaratma çabalarını yoğunlaştırıyor.

Türk devleti, kendisine bağlı eski DAİŞ ve ÖSO çetesi elemanları eliyle Minbic içinde yürüttüğü ajanlaştırma ve kontra faaliyetlerini hızlandırdı.

Minbic'teki yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre; Türk devleti, Minbic çevresinde gözlem noktalarını ve köylerdeki ajanlarının sayısını artırıyor. Ajanlara 400 dolar civarında para veriliyor. Minbic sınırına yakın kamplar oluşturulup ÖSO bayraklarıyla kamufle ediliyor.

EYLEM VE İSTİHBARAT ODALARI

İşgalci Türk devleti özel olarak şehir hakkında bilgi toplamak için Minbic’in kuzeyine düşen Mihsenli köyünün 2 km ötesinde bir gözlem ve eylem odası kurdu. Minbic’e bağlı olan Mihsenli köyüne 3 Mayıs günü Türk çetelerce yapılan saldırı boşa çıkarılmıştı.

Yine Bab’a bağlı Qibesin yakınlarındaki Til Tihîn’de Türk devletine ait olan askeri karargah da bir süredir Minbic’e yönelik istihbarat odası şeklinde kullanılıyor.

Minbic’e dönük kontra faaliyetler bu her iki odadan toplanan bilgiler sonucunda yine buradan koordine ediliyor.

MİT'İN KONTRA FAALİYETLERİ

Türk devletinin Minbic’te MİT planlamasıyla ve bazı tetikçileri aracılığıyla yürüttüğü kontra faaliyetleri yeni değil. Minbic’in özgürleştirilmesi ardından işgal hedefini sürekli dillendirdiği Minbic’te en fazla önem verdiği çalışma kontra faaliyetler. Bu konuda “Fırat Kalkanı Güçleri” olarak adlandırdığı çeteler ve DAİŞ artıklarıyla istihbarati ve kontra faaliyetler yürütüyor. Minbiç Askeri Meclisi yöneticilerine karşı geliştirilen sabotaj ve suikast eylemlerinden tutalım şehirde huzur ortamını bozmak ve halkı tedirgin etmek için araç patlatmalara ve ses bombalarına kadar değişti yöntemler kullanıyor.

HALKLAR ARASINDA FİTNE

Türk devletinin bugüne kadar en fazla bel bağladığı çalışmalardan biri de şehirdeki çete hücreleri eliyle Arap, Kürt, Çerkez, Türkmen, Ermeniler arasında fitne çıkarmak; özellikle Arap halkını kullanarak Minbic Sivil Yönetimi'ne karşı ayaklanma çıkarmaktı. Türk devleti, “Yönetim Kürtlerin elinde” vb. gibi söylemlerle en fazlada Arap-Kürt çelişkisi yaratmaya çalıştı. Fakat kendi öz yönetim sistemini iyi tanıyan Arap halkı ve Minbic halkları bu propagandaya rağbet etmedi.

YÖNETİMDE ÇOĞUNLUK ARAPLARDA

Minbic Demokratik Sivil Yönetimi'yle kendi kendilerini yöneten Minbic'teki Arap, Kürt, Türkmen, Çerkez, Ermeni halkları kendi nüfus oranlarına göre öz yönetimde temsilcilerini bulunduruyor. 132 kişiden oluşan Minbic Demokratik Sivil Yönetimi'nde 71 Arap, 41 Kürt, 10 Türkmen, 8 Çerkez, 1 de Ermeni temsilci yer alıyor.

TÜRK DEVLETİNE İTİBAR EDİLMİYOR

Fakat Türk devletinin tüm faaliyetlerine rağmen Minbic halkının yüzde 90’ı Minbic’in kendi kendini yönetmesinden memnun. ÖSO ve DAİŞ gerçeğiyle en fazla yüz yüze kalan Arap halkı bir daha asla ne ÖSO ne DAİŞ ne de onların babası Türkiye’yi istiyor. Minbic halkı, Türk devleti ve çetelerinin gerçeğinin farkında.