Maas “DAİŞ’i QSD bitirdi” diyemedi

DAİŞ’in Suriye’deki sığındığı son nokta olan Baxoz’u özgürleştiren QSD’yi birçok devlet başkanı tebrik ederken, Alman Dışişleri Bakanı Maas QSD’nin ismini telaffuz etmemesi dikkat çekti.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) dün Cizre Fırtınası hamlesinin Terörü sonlandırma operasyonu kapsamında Suriye’de DAIŞ çetelerinin işgali altında bulunan Baxoz'u da özgürleştirerek, örgütün Suriye'deki askeri varlığına son vermişti. Dünya medyası QSD’nin zaferine geniş yer verip, dünya liderleri Kürt güçlerinin adını anarak QSD’yi tebrik etti.

Ancak Federal Alman Hükümeti’nin QSD’nin zaferi karşısındaki tavrı dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise sosyal medya hesabı “Twitter” üzerinden “Baxoz artık özgür. Önemli bir adım atıldı ve DAİŞ’in kontrolünde artık bir bölge yok. Bu Almanya’nın da katıldığı uluslararası ve örneksiz bir çalışmayla gerçekleşti” şeklinde bir paylaşım yaptı.

Maas’ın DAİŞ’i yenen QSD’nin ismini telaffuz etmekten kaçınması dikkat çekti. Sosyal demokrat politikacı Maas bu tavrı yüzünden dün akşam boyunca sosyal medya kullanıcıların yoğun eleştirilerine maruz kaldı. Birçok sosyal medya kullanıcısı DAİŞ’i yenen ve QSD’nin önemli gücü olan YPG/YPJ’nin Alman devleti tarafından kriminalize edildiğini hatırlattı.

‘DAİŞ’İ YENENLERİN ÖLDÜRÜLMESİ İÇİN SİLAH SATTINIZ’

QSD’nin DAİŞ ile savaşta 11 bin kayıp verdiğini ve DAİŞ ile mücadele koalisyonunda yer alan Almanya’nın bunu görmemesi eleştirilerek, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgali sırasında Almanya’nın tavrına da dikkat çekildi. Devamla sosyal medya kullanıcılarının Maas’ın Baxoz’a ilişkin paylaşımı altında yapılan yorumlardan şunlar öne çıktı:

- Sizler de (Alman hükümeti) DAİŞ’in yenilmesinde büyük emeği olan YPG ve YPJ’li savaşçılarının öldürülmesi için Erdoğan’a panzer ile silah sattınız.

- Leopard II tanklarıyla Efrîn belediyesinin önünde nasıl poz verildiğini unuttunuz galiba…

- İngilizler, Fransızlar ve Amerikalılar Kürtlerin adını andı, fakat Maas kendini övüyor. Türkleri kızdırmamak için Almanya’nın Kürtleri es geçmesi ayıptır.

- Şaka gibi; Almanya Erdoğan’ı destekledi, Erdoğan da DAİŞ’i…

- DAİŞ’le mücadelede bilgileri Türkiye’ye verdiniz, Türkiye de DAİŞ’e verdi. Teşekkürler Alman ordusu… Utanmalısınız.

- Baxoz’u özgürleştirip DAİŞ’i bitirenlerin sembollerini yasaklıyorsunuz. Bu sizce bir çelişki değil midir?

- Kusura kalmayın Almanya bu savaşta hiçbir şey yapmadı. Savaş cephesinde Kürtler sadece ABD’liler, Fransızlar ve İngilizlerin desteğiyle savaştı.