Mahkeme Demirtaş ve Önder'in duruşmasında tüm talepleri reddetti

Rehin tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in duruşması görüldü. Avukatlar mahkeme heyetine "Davayı istediğiniz gibi ilerletmeyeceğiz" derken, heyet, talepleri reddetti ve duruşmayı erteledi. 

İstanbul'da 2013'te yapılan Newroz kutlamasında yaptıkları konuşma nedeniyle, rehin tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 'örgüt propagandası' iddiasıyla açılan davanın 5’inci duruşması Silivri’de bulunan Alibey Duruşma Salonu’nda görüldü.

İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya Demirtaş ve Önder mazeret bildirerek katılmadı. Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi çok sayıda avukat duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı, HDP MYK Üyesi Ayşe Berktay, İsveç Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Yılmaz Kerimo, İsveç Konsolosluğundan Anna Karlsted, Widows For Peace, Throagh Democracy Kurucusu ve Peace For Kurdistan üyesi Morgaret Owen izledi. 

AV. DEMİR: İSTEDİĞİNİZ ŞEKİLDE İLERLETMEYECEĞİZ

Avukat Ramazan Demir, mahkeme heyetinin ilk duruşmada reddedildiğini hatırlatarak, reddedilen bir heyetin, ret talebine ilişkin bir karar verilene kadar usule ve esasa ilişkin herhangi bir karar veremeyeceğini, dosyadan elini çekmesi gerektiğini söyledi. 

Av. Demir, Demirtaş ve Önder'in konuşma kayıtlarının çözülmesi yönündeki taleplerini bir kez daha dile getirerek, "CD çözüm yapılmadan, yapılan konuşmanın içeriği bütün taraflar tarafından kabul edilebilir bir somutluğa kavuşturulmadan yargılama ilerleyemez. Dolayısıyla Sırrı Süreyya Önder'in bir önceki celse ifade ettiği üzere HDK olarak söylenen bir kelimenin polis tutanağına HPG olarak geçilmesi bunun en büyük göstergesidir" dedi. Av. Demir, "Usule aykırı yürütülen bu yargılamanın sizin istediğiniz şekilde ilerlemesine müsaade etmeyeceğiz" diye ekledi.

Avukat Arzu Kayaoğlu ise daha önceki duruşmalarda mahkeme heyetine ilettikleri usule ilişkin itirazlarını dile getirdi. 

Avukat Bilal Kalkan ise yargılamanın "tiyatro"dan ibaret olduğunu söyledi. 

Avukat Murat Arksak da hakikati ortaya çıkarmak için duruşma salonunda bulunduklarını kaydetti.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Avukat savunmaları ardından söz alan iddia makamı, avukatların dava konusu konuşma kayıtlarının tarafsız-bağımsız bilirkişi tarafından incelenmesi talebinin kabulüne, usule ilişkin diğer tüm taleplerin reddine ve Demirtaş'ın esas hakkındaki savunmasını yapması için son kez süre verilmesini talep etti. İddia makamının Sırrı Süreyya Önder'in daha önceki duruşmada usule ilişkin yaptığı savunmayı esas savunma olarak değerlendirmesi dikkat çekti.

Heyeti, usule ilişkin tüm talepleri, konuşma kayıtlarının tarafsız-bağımsız bilirkişi tarafından incelenmesi talebini reddederken, Demirtaş'a esasa ilişkin savunma için son kez süre verdi. 

ERTELENDİ

Duruşma 30 Nisan gününe ertelendi. Önümüzdeki duruşma Silivri Cezaevi Kampüsü'nün karşısında bulunan 2 nolu salonda görülecek.