Minbic’te demokratik anayasa talebiyle yürüyüş

Minbic’te tüm halk ve inançları kapsayan bir anayasa talebiyle yürüyen yüzlerce kişi, “Suriye’nin kaderini Suriye halkı belirlemeli” mesajı verdi.

Minbic’te Suriye Gelecek Partisi öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Suriye’deki bütün halk ve inançları temsil eden bir anayasanın çıkarılmasını talebiyle yürüyüş gerçekleştirdi. Halep yolu üzerindeki El-Mîzan kavşağında başlayan yürüyüşe, Minbic Demokratik Sivil Yönetimi temsilcileri ve yüzlerce kent kişi katıldı.

Türk devleti ve çetelerinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarında katlettiği kadın siyasetçi Hevrin Xelef’in fotoğraflarını, “Çok renklilik metodumuz, demokrasi sloganımız, adem-i merkeziyetçi yönetim yöntemimizdir, “Merkeziyetçiliğe, iktidar yönetime hayır”, “Şehitlerimizin emeğiyle Suriye’nin geleceğini çiziyoruz” ve “Bizi yok eden değil, koruyan bir anayasa istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüş Kent Meydanı’nda mitinge dönüştü. Burada konuşan Suriye Gelecek Partisi Üyesi Îmad Mûsa, Mart 2011’de başlayan halk hareketinden bu yana insanların özgürlük ve onurlu bir yaşam haklarını talep ettiklerini işaret etti. Terörün ilk fırsattan yararlandığını ve uluslararası devletlerin de kendi çıkarları için teröre destek verdiğini söyleyen Îmad Mûsa, “DAİŞ terörü Kobanê’de ilk darbeyi aldı ve Dêrazor’da yenilgiye uğratıldı. Terör Kuzey ve Doğu Suriye halkları sayesinde yok edildi. Halkın gerçek temsilcileri Suriye krizinin çözümü ile ilgili tüm uluslararası toplantılara ve tartışmalara katılmadıkça bu zafer tamamlanmayacaktır” dedi.

Daha sonra sivil toplum örgütleri adına konuşan Abdullah Hico, Suriye halkları üzerinde yapılan anlaşmaları ret ettiklerini dile getirdi. Hico şöyle konuştu: “Sadece Suriye halkının kendi kaderlerini tayin etmeye hakları var. Bizler bu toprakların sahibiyiz. Her karış toprağımızda özgürce yaşama hakkımız var. Suriye anayasası bütün halk ve inançların haklarını kapsamalıdır.”

Yürüyüş, sloganlarla sona erdi.