Minbiçli Türkmenlerden Türkiye’ye çağrı: Bizden uzak durun!

Minbiç’te yaşayan Türkmenlerden biri olan Selahaddin Mustafa, “Türkiye bizi rahat bıraksın. Bizi seviyorlarsa yanımıza gelmesinler. Bir burada güzel güzel yaşıyoruz” diyor.

Suriyeli Türkmenlerden olan Selahaddin Mustafa, Şehba’nın Bab mıntıkasına bağlı Çobanbey (Rai) nahiyesinden. Minbiç’i Özgürleştirme Hamlesi’nde de yer alan Siwar Minbiç komutanı olan oğlu Botan Türkmen’i DAİŞ’e karşı mücadele de şehit vermiş. Oğlunun şehadetinin hemen ardından DAİŞ’in zulmünden dolayı ailesiyle birlikte akrabalarının yaşadığı Minbiç’e göç etmiş.

1,5 yıldır ailesiyle birlikte Minbiç’te yaşayan Selahaddin Mustafa, Bab’da Türkiye-DAİŞ eliyle kendilerine yaşatılanları, Türkiye-DAİŞ ortaklığını ve Erdoğan’ın Minbiç’e yönelik tehditlerine tepki gösterdi.

Selahaddin Mustafa, Türk devletinin DAİŞ’in Minbiç’i işgal etmesine katkıda bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuşuyor: “O zaman niye gelip DAİŞ’çileri çıkarmadı da şimdi gözünü dikmiş. Şimdi Kürt, Arap, Türkmen demeden hepimiz bir arada yaşıyoruz. Bir lokmayı hepimiz bölüşüyoruz. Şimdi gelmiş Efrin’de yaptığı gibi Şam’dan milleti getirip Efrinlilerin yerine yerleştirdiği gibi yapmak istiyor. Minbiçlileri, bizi de burdan çıkarıp yerine kimi getirecek? istemiyoruz, biz burada memnunuz. Rahat yaşıyoruz, hiçbir ihtiyacımız yok.”

‘TÜRKİYE DAİŞ BURADAYKEN NİYE BİRŞEY YAPMADI’

Selahaddin Mustafa kendilerinin BAB’dan göç etmek zorunda bırakanların ortaklarının şimdi de Minbiç’i tehtid ettiklerini dile getirip şunları söyledi: “BAB’dan Minbiç’e geldik çünkü DAİŞ çeteleri bizi çok fazla sıkıştırdılar. Evimizi yıktılar, harap ettiler. Mayın koyup evimizi patlattılar. Çıktık dışarıda oturuyorduk. Ama kış geldi, kalacak yer yoktu. Bundan dolayı mecbur kalıp Minbiç’e geldik. Minbiç’te akrabalarım ve bir evim vardı. Minbiç’e geldik. Biz Minbiç’e geldikten sonra Türkiye gelip dağlarımıza ve tarlalarımızın üzerine üsler yaptı.

Minbiç’e geldik burada oturuyoruz. Rahatız, iyiyiz. Çünkü kimse kimseye git gel demiyor. Herkes kendi işinde gücünde. Velakin Türk hükümeti buraya girmek istediğini söylüyor, bizi korkutuyor. DAİŞ burayı üç sene işgal altında tuttu. Türk hükümeti o zaman niye Minbiç’a gelmiyordu da şimdi gelmek istiyor? O zaman niye gelip DAİŞ’çileri çıkarmadı da şimdi gözünü dikmiş.’’

‘DAİŞ’İN ŞİMDİYE KADAR KALMASININ NEDENİ TÜRKİYE’

Selahaddin Mustafa bir oğlu da Siwar Minbiç komutanlarından Şehit Botan Türkmen. Minbiç’i özgürleştirme hamlesinde en aktif yer alan komutanlardan biri olan Botan Türkmen hamlenin hemen arkasından Minbiç BAB hattı arasında DAİŞ çetelerine karşı geliştirilen hamlede yaşamını yitirdi. Kendisine oğlunu sorduğumuz Selahaddin Mustafa, “Minbiç hamlesi bittikten sonra kendileri takriben Minbiç’ten 15 km batıya çıktılar. Burada Türkiye kendilerine ‘dur’ diyor. Artık hükümetler arasında ne oldu bilmem, durdurdular kendilerini. O zaman DAİŞ onların üzerine bir patlama aracı gönderdi. O araçla evlerini patlattılar. 3-4 kişilerdi, şehit düştüler.

Türkiye’nin desteği olmamış olsaydı şimdiye kadar DAİŞ diye bir şey ve Suriye’nin içinde savaş kalmazdı. Savaşı çoğalttıranlar ve Suriye halklarını şimdiye kadar yoranlar bize hepsi Türkiye’den geliyorlar. Türkiye elini çeksin. Bizi Suriye halkları olarak birbirimizle anlaşırız” dedi.

‘TÜRKİYE OTOBÜSLERLE ÇETE, TIR’LARLA SİLAH GETİRİRDİ’

Selahaddin Mustafa devamla BAB’da şahit olduğu Türk devleti-DAİŞ ilişkileri konusunda da şunları anlatıyor: “DAİŞ’liler BAB’da hüküm ettiklerinde hepsi Türkiye’nin içinden gelir giderlerdi. DAİŞ’çiler otobüslerle sınırdan gelir giderlerdi. Türkiye’nin görevlileri onları Çobanbey’e getirir ve kendileri geri giderlerdi.

Görürdük, görürdük. Bizim hududun üzerinde dostlarımız var, akrabalarımız var. Bugün Türkiye’yle alışveriş ediyorlar. Kaçakçılık yapanlar var. Bakarsın bir gün kaçakçılığı durdurur. Niye? Bugün DAİŞ’çiler gelip gidecek. Haftada bir gün DAİŞ’çilerin günüydü. Türkiye kendisi kapıyı açardı, serbest serbest gelip giderlerdi. Bazı zamanlar 40-45 otobüs birden gelirdi. Yayan olsa 2-3 adamı görmezsin. Ama otobüslerle gelip gideni görmez misin? TIR’lar silah getirirdi kendilerine. TIR’ları görmez misin?”

‘DAİŞ’LE SAVAŞMALARI DA QSD HAMLELERİ KARŞISINDA BİR SENARYOYDU’

Selahaddin Mustafa, Türk devletinin ‘DAİŞ’e karşı savaşının’ bir senaryodan ibaret olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor: ‘’Türkiye’ye gelip gidiyorlardı. Türkiye, DAİŞ’çilere fazlasıyla hürmet etti, niye etti bilmem. Sonunda Çobanbey’de belki 3 ay sözde vuruştular. Sonunda Minbiç’i Suriye Demokratik Güçleri kurtardıktan sonra kendisi Çobanbey tarafında “ÖSO” ile harekete geçti. ÖSO Çobanbey’i almadan önce Çobanbey’e doğru gelir, içeri girerdi. DAİŞ’çiler Çobanbey’den kaçardı. Akşam ise yine DAİŞ’çiler gelirdi. Bunlar burada ne silahları varsa DAİŞ’çilere bırakır çıkarlardı. Vuruşmazlardı, DAİŞ’e cephanelerini bırakırlardı. Sadece yalan yere birbirlerine kurşun sıkarlardı. 

Çobanbey’i almaları 3 ay sürdü. Ama hep böyle olurdu, giriş-çıkış. Giriyor akşam da silahlarını bırakıp çıkıyor. Yani aslında DAİŞ’e karşı hiçbir şeyi yoktu. Fakat ne zaman baktı ki Suriye Demokratik Güçleri buraları özgürleştiriyor, harekete geçti. Suriye Demokratik Güçlerine Kürt diyor. Bunun hepsi Kürt değil. İçinde Arabı, Türmen’i, Çerkez’i ve Asuri’si var.”

‘TÜRKİYE BİZİ SEVİYORSA YANIMIZA GELMESİN’

Türkiye’nin Minbiç’te ne işi olduğunu soran Selahaddin Mustafa, “Biz burada kardeşçe yaşıyoruz. Her şeyimiz birlikte. Arabı, Türkmen’i, Kürdü ne güzel birlikte yaşıyoruz. Kürtlerin kimseyi ayırmaları yok. E burada en fazla işi devralan Araplar. Meclis reisimiz Araplardan. Burda 3 Kürt varsa 15 Arap var. 3 asker Kürt’se 15 asker Arap’tır. Türkmenler de, Çerkezler de var. 1 ev de Ermeni var, yaşayıp gidiyor. Rahatız, yaşayıp gidiyoruz.

Türkiye bizi seviyorsa buraya gelmesin, yanımıza gelmesinler. Bir burada güzel güzel yaşıyoruz. 

Türkiye’nin elinden gelse Dêrazor’a kadar gidecek. Evvel gelmiş buraları sömürmüş, 450 sene hükmetmiş. Yine o dönemi istiyor. Ama biz kendisini istemiyoruz. Arap ülkelerine el atacak. Kendisinin Arap ülkelerine şimdiye kadar bir yardımı oldu mu. İslam olduğunu bize gösterdi mi? Daima zararı oldu.  Ama işte bazılarına gülüyor. “Siz Türkmen’siniz biz ve siz biriz” diyerek yalan söylüyor ve gençleri aldatıyor. Suriye halklarının yüzde 3’ü ancak Türkiye’yle durur. Onlarda Türkiye’de akrabaları var, gidip gelmek ve çıkarları için. Yoksa Suriye halkları Türkiye’yi sevmez. Kendileri de Arabı sevmezler ve ‘Pis Arap’ derler.”

TÜRK DEVLETİNİN YALANCI TÜRKMEN SEVGİSİ

Türk devletinin Suriye’deki Türkmenleri sevdiğini söylediğini ama gerçekten sevmediğini ve zarar verdiğini ifade eden Selahaddin Mustafa, “Türkiye’nin Türkmen’i sevmesi Türkmenlere zarar veriyor. Türkmenleri sevmişte şimdiye kadar Türkmenler için ne yapmış. Kendisinin Türkmenlere hiçbir faydası yok.

Yine Türklerle Türkmenler birbirleriyle hiç anlaşmazlar. Kendi ilk geldiğinde Türkmenleri çıkardı. Osmanlı’nın ilk vuruşu ‘Bunlar Alevi’ diyerekten Türkmenlere oldu. ‘Aleviler’ deyip, ‘Bunlar terki imanlar’ deyip vurdu ve Türkiye’den çıkardı. Suriye’de de vurdu. Şimdi de kendilerine ‘akrabayız’ diyor. Sonra Ermenilere sıra geldi. Şimdide Kürtlere aynı şeyi yapmak istiyor. Sıra Araplara da geliyor” dedi.

‘DÜNYAYA SESLENİYORUM, TÜRKİYE’Yİ BİZDEN UZAK TUTUN!’

Selahaddin Mustafa son olarak bütün dünyaya seslenmek istediğini dile getirerek şunları söyledi: “Dünyaya duyurmak istiyorum. Eğer dünyada insanlık ve bir demokratlık varsa Türkiye’yi bizden uzaklaştırsınlar. Bizi Türkiye’den kurtarsınlar. Bu mesajı tüm dünyaya, Birleşmiş Milletlere, herkese söylüyorum. Eğer gerçekten önemli gördükleri bir şey varsa bizi Türkiye’den kurtarsınlar.

Biz burda aç kalsak bile rahatız. Her şeyimiz var, iyiz, güzeliz. Yeter ki Türkiye bizden uzak dursun.”