MSD: BM'nin çağrısı uygulanmalı

MSD, BM'nin çağrısının uygulanmadığını belirtti, tutukluların serbest bırakılması ve kaçırılanların akıbetinin açıklanmasını istedi.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Birleşmiş Milletler'in (BM) koronavirüsle mücadele için yaptığı küresel ateşkes çağrısının uygulanması gerektiğini belirtti.

'BM'NİN ÇAĞRILARI UYGULANMIYOR'

MSD'nin konuya ilişkin bugünkü yazılı açıklaması şöyle:
“BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in çağrılarıyla birlikte BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı gereği Suriye’deki tutuklular serbest bırakılmalıdır. Bununla birlikte cezaevlerinde insanlık onurunun ayaklar altına alındığı kötü koşullar giderilmeli, Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüsle mücadele için gösterdiği yol haritası gereği toplu bulunmama kuralları yerine getirilmelidir. Fakat BM’nin çağrıları ve kararları uygulanmamış olmakta ve bu durumdan kaynaklı Suriyeli binlerce aile acı çekmektedir.

'SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN...'

MSD olarak tüm tutukluların serbest bırakılması, kaçırılan ve kayıp olan kişilerin akıbetinin açıklanmasıyla siyasi çözümün güvence altına alınacağını, toplumsal öfkenin dineceğini, iç güvenliğin korunacağını ve Suriye halklarında güven ortamının oluşacağını belirtiyoruz.
Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi’nin uygulanması ve Suriye halklarının yaşadığı acıların dindirilerek özlemleri olan ademi merkeziyetçi bir sistem ile demokrasi, özgürlük ve adalet hayallerinin gerçek kılınması için Suriyeli tüm çevreler tutuklu ve kaçırılan kişileri serbest bırakmalı, kayıpların akıbetini açıklamadır.

'KAYIP VE TUTUKLULAR MESELESİ ÇÖZÜLMELİ'

Sesimizi tutuklu, kayıp ve kaçırılanların ailelerine katarak yükseltiyoruz. Uluslararası ve bölgesel kurum ve kuruluşlara, ivedilikle harekete geçerek ailelerin yanında olmaları ve taleplerinin yerine getirilmesi için savaşan tüm taraflara baskı yapmaları çağrısında bulunuyoruz.
MSD olarak kayıp ve tutuklular konusunun insani bir mesele olduğunu vurgulayarak siyasi çözümün önündeki bu engel olarak duran bu sorunu çözüme kavuşturmak için mücadele ediyoruz.

İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Kaçırılanlar, kayıplar ve tutuklular için Suriyeli sivil toplum ve hukuk kuruluşlarıyla iş birliği yapmaya; tutuklu ailelerden, hukuk uzmanlarından ve sivil toplum aktivistlerinden oluşan bir komisyon oluşturmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Söz konusu komisyonun çalışma kaynakları ve yer alan kişileri bir basın toplantısıyla, ahlaki, insani ve siyasi sorumluluk gereği kamuoyuna açıklamaktan yana olduğumuzu da vurguluyoruz.
Son olarak konu ile ilgili bir dizi tedbir aldığımızı ve yakın bir zamanda konuya ilişkin açıklama yapacağımızı kaydediyoruz.”