MSD: Yetkili kurumlar gelip gerekli soruşturmayı yapmalı

MSD: Kimyasal Silah Karşıtı Örgütüne bir an önce Efrîn’e gelerek Klor Gazı kullanımına yönelik araştırmalar yapmasını ve gerekli soruşturmaları açması çağrısında bulunuyoruz.

Türk devletinin uluslararası kanunlara göre yasak olan silahları kullanmasına ilişkin basın toplantısı yapan MSD, “Kimyasal Silah Karşıtı Örgütüne bir an önce Efrîn’e gelerek Klor Gazı kullanımına yönelik araştırmalar yapmasını ve gerekli soruşturmaları açması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Efrîn’e yönelik barbarca saldırılarını sürdüren işgalci Türk devletinin uluslararası kanunlara göre kullanılması yasak olan silahları kullanmasına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Girê Spi İlçe Meclisi’nde gerçekleştirilen toplantıya, çok sayıda gazeteci katıldı.

Toplantıda okunan açıklama şu şekilde:

“Efrîn’e yönelik devam eden saldırılarında amaçlarına ulaşamayan ve güçlerimizin direnişi karşısında ağır yenilgi yaşayan Türk devleti, son günlerde uluslararası devletlerce yasaklanan silahları kullanmaya başlamıştır. Bu tehlikeli girişim Türk devletinin barbarca saldırılarındaki suçlarını artırmıştır.

Efrîn’in Erindê köyü 16 Şubat günü top atışları ile bombalandı. Bombardıman sırasında köyde bulunan yurttaşlar boğulmak üzereyken hastaneye kaldırıldı. Hastanede yapılan inceleme ve araştırmalar sonucu yurttaşların Klor Gazı ile zehirlendikleri saptandı. Bu yurttaşlardan 4’ünün hayati tehlikesi devam etmektedir.

Savaş kanunlarını belirleyen 1899 tarihli Lahey ve 1925 tarihli Cenevre protokolünce savaş taraflarınca Klor Gazı’nın kullanılması yasaklanmıştır. Klor Gazı Britanya, ABD ve Rusya arasında 10 Nisan 1972 tarihinde imzalanan anlaşmada da yasaklanmıştır. Ayrıca insan haklarını korumak üzere uluslararası devletlerce 1966 yılında imzalanan anlaşmaya 1997 yılında eklenen 6. Madde de Klor Gazı’nın kullanılması insan haklarının çiğnenmesi olarak kabul edilmiştir.

MSD olarak Türk ordusunun yurttaşlarımıza ve direnişçilere yönelik kimyasal silah kullanmasını lanetliyoruz. Kimyasal Silah Karşıtı Örgütüne bir an önce Efrîn’e gelerek Klor Gazı kullanımına yönelik araştırmalar yapmasını ve gerekli soruşturmaları açması çağrısında bulunuyoruz.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Meclisi ve Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası devletlerden Türk devletinin uygulamaları ve yurttaşlarımıza yönelik kimyasal silahlar kullanımı karşısında net bir tutum sergileme ve bu saldırıları bir an önce durdurma çağrısında bulunuyoruz.”